Svijet
MATTEO SALVINI PREMIJER?

U Italiji na vlast dolazi nacionalistička desnica
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

Matteo Salvini iskrsnuo je kao jedan od glavnih dobitnika neizvjesnih talijanskih izbora i svoju krajnje desnu Ligu pretvorio u dominantnu snagu u konzervativnom bloku, na očaj Slivija Berlusconija i njegove stranke.

"Moje prve riječi: HVALA VAM!" napisao je Salvini na Twitteru. Bila je to reakcija na činjenicu da desni blok osvaja ukupno 37 posto glasova, ali još i više da je unutar toga bloka njegova Liga (bivša Sjeverna liga) s 18 posto glasova iznenađujuće pretekla Berlusconijevu Forza Italiju, kojoj je pripalo oko 14 posto.

Ako budu potvrđeni, rezultati bi Salviniju (44) mogli omogućiti kandidaturu za premijera ako desničarski blok uspije zajedno osigurati parlamentarnu većinu. U svakom slučaju, on će de facto postati lider oporbe i zasjeniti Berlusconija. Salvini je u ponedjeljak oko podneva već ustvrdio da ima "pravo i dužnost vladati Italijom".

Euro ostaje

"Euro je bio i ostaje pogreška", dodao je, ali i napomenuo da je "nezamisliv" referendum o tom pitanju.

Kazao je i da je spreman razgovarati sa svim strankama, ali je naznačio da neće sudjelovati u "minestrone" koaliciji, u očitoj aluziji na neku široku koalicijsku vladu. Njegova politička budućnost izgleda obećavajuće, što god da se dogodi. Iako je on to javno isključio, mnogi analitičari kažu da bi se mogao riješiti svojih koalicijskih partnera i sastaviti “antiestablišmentsku” euroskeptičnu vladu s Pokretom pet zvijezda (M5S), strankom koja je pojedinačno osvojila najviše glasova (oko 32 posto).

Salvini je preuzeo vodstvo nad Ligom 2013. u vrijeme kada je stranka bila okaljana financijskim skandalom i potonula na dno u ispitivanjima javnog mišljenja. On ju je oživio pretvorivši ju u nacionalističku, euroskeptičnu i antiglobalističku snagu.

Redizajn Sjeverne lige

Stranka je prije bila poznata kao Sjeverna liga i željela je odcjepljenje od siromašnijeg talijanskog juga. Salvini je kao mladi stranački aktivist znao reći da ljudi iz Napulja "smrde". Međutim, Salvini je u posljednjih pet godina redizajnirao stranku koja je usvojila protueuropsku i protuuseljeničku politiku. Iz naziva stranke maknuta je "Sjeverna" kako bi ojačala diljem zemlje, a Salvini se poveo za američkim predsjednikom Donaldom Trumpom usvojivši slogan "Prvo Talijani". Već i samo kratak pogled na Salvinijeve političke prijatelje otkriva u kojem se smjeru on nada povesti Italiju. Osim Trumpa, cijeni i mađarskog autoritarnog premijera Viktora Orbana, čelnicu francuske krajnje desnice Marine Le Pen i njemačku protueropsku Alternativu za Njemačku (AfD).

Suprotno od ostarjelog Berlusconija, Salvini u kampanji nije nastupao u televizijskim sučeljavanjima. Izlazio je na ulice i trgove kako bi izravno razgovarao s ljudima i tvrdi da je održao 3000 skupova i proputovao 15.000 kilometara.

Prošli mjesec bio je izložen oštrim kritikama nakon što je simpatizer Lige krenuo u ubilački pohod i iz vatrenog oružja ranio šest Afrikanaca. Također je izazvao kontroverzu širenjem protuislamskih poruka i prisezanjem na Bibliju na skupu u Milanu 24. veljače. Lokalnom katoličkom biskupu, koji predstavlja instituciju koja zagovara politiku otvorenih vrata prema migrantima, nije se svidjela ta gesta. Salvini, koji će napuniti 45 godina u petak, odustao je od studija povijesti i krenuo na novinarstvo. Poslije je ušao u politiku, prvo na lokalnoj razini u Milanu, a nakon toga osvaja mandate u talijanskom pa u Europskom parlamentu.Hina

Loše vijesti za Europsku uniju

Povijesni proboj prosvjednih stranaka, euroskeptika i krajnje desnice, koji su dobili rekordno veliki broj glasova na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Italiji, poremetio je tradicionalnu podjelu snaga i uveo zemlju u političku neizvjesnost. "Prvi put u Europi pobjeđuju antiestablišmentske snage", navodi se u uredničkom komentaru u dnevniku La Stampa. "Europska unija imat će lošu večer", komentirala je već u nedjelju navečer na Twitteru predsjednica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike