Osijek
KOMUNALNI REDARI O ČIŠĆENJU SNIJEGA

Šiškić: Najgore je ispred praznih kuća i lokala
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Skliske su površine i ove godine skrivile brojna uganuća i prijelome. Takvih bi problema, vjerojatno, bilo manje da se svatko drži propisa Odluke o komunalnom redu o obveznom čišćenju snijega ispred kuća i višestambenih objekata.

Proteklih su dana komunalni redari revno ispisivali kazne. Četvorica njih, koliko ih je bilo raspoređeno na terenu, zamijetila su niz kritičnih točaka, površina prekrivenih snijegom i ledom.

- Uvijek su problematični prostori ispred nenastanjenih objekata, odnosno onih u kojima nitko ne živi ili onih gdje je više vlasnika. Takva je situacija na uglu Radićeve i Gundulićeve ulice, pokraj bivše Ortopedske bolnice, na uglu Reisnerove i Radićeve, te na brojnim drugim površinama ispred poslovnih prostora koji su u vlasništvu Republike Hrvatske, a u kojima nitko ne posluje – upozorio je Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva. Dodaje kako je ekipa komunalnih redara sada brojnija jer su se dva vratila s godišnjeg odmora.

Kako su vladali ekstremni zimski uvjeti, redari su dobili uputu, kaže Šiškić, da ondje gdje teren uopće nije očišćen usmeno upozore vlasnika. Iako je snijeg kontinuirano padao, redari su ipak mogli uočiti je li netko prethodno očistio snijeg pa je na očišćenu površinu napadao novi. Ondje gdje snijeg nije bio očišćen ni nakon pisanog upozorenja, slijedila je prijava. Ipak, Šiškić ističe kako je prijava znatno manje nego prijašnjih godina, no, dok god se snijeg potpuno ne otopi, poziva građane da ispune svoju obvezu čišćenja ispred svoga praga, i to u duljini svoje čestice, neovisno o tome je li objekt izgrađen. Naime, mnogi investitori, vlasnici zemljišta, ne ispunjavaju tu svoju obavezu, a dužni su to činiti. Šiškić podsjeća i na to da su snijeg dužni očistiti vlasnici poslovnih prostora u višestambenom objektu, ali i suvlasnici stanova u višestambenim objekatima, koji bi se trebali dogovoriti oko dinamike čišćenja snijega.

- Za neočišćeni snijeg kazne za pravne osobe iznose 2500 kuna, a 500 kuna za odgovorne. Obrtnici koji ne očiste snijeg bit će kažnjeni s 800 kuna, a kazna za fizičke osobe iznosi 500 kuna - upozorava Šiškić.

Naši su fotoreporteri snimili neočišćeni pločnik na Zrinjevcu i golemu površinu pod snijegom i ledom oko autobusnog kolodvora. Kako ondje svakodnevno prolazi velik broj građana, krajnje je vrijeme da netko uzme lopatu u ruku. Šiškić kaže kako svi podliježu prijavi te objašnjava da se svaki mjesec podnosi izvješće o zapažanju, no hitne se intervencije promptno provode.

- Svi trebaju očistiti površine za koje su zaduženi. Javne površine čisti Unikom, no dinamika čišćenja ovisi o tome koliko je prostor frekventan, koliko ima djelatnika na raspolaganju i slično - dodao je Šiškić apelirajući još jednom na sve građane i tvrtke da, držeći se Odluke o komunalnom redu, budu odgovorni i prema sebi i prema drugima.

Marija MIHELIĆ
PRIMJER IZ REISNEROVE ULICE:KAZNE ipak DALE REZULTATE

Da kazne ipak daju rezultate i utječu na savjest građana, pokazuje i primjer iz Reisnerove ulice.

- Komunalni me je redar izvijestio da je dio ulice ispred Šibicare u Reisnerovoj ulici očišćen od snijega. Vlasniku je prijašnjih godina pisao prijave pa se sad i komunalni redar ugodno iznenadio vidjevši da je taj prostor napokon očišćen od snijega – ispričao je Šiškić.

Šiškić naglašava kako nije cilj kažnjavati građane, no podsjeća da se svatko treba držati propisa Odluke o komunalnom redu.

Obrtnici koji ne očiste snijeg bit će kažnjeni s 800 kuna, a kazna za fizičke osobe iznosi 500 kuna

Možda ste propustili...

STANARI JÄGEROVE O PARKIRANJU U VRTIĆU

Tko ima skupi auto, ima i za parkiranje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOŽIĆNA NAGRADNA IGRA “ŽENE ZA ŽENE”

Osječke poduzetnice udružile se kako bi darivale sugrađanke

2

U NOVOUREĐENOM SAKUNTALA PARKU POJAVILI SE PRVI VANDALI

Privremene ograde za zaštitu tise opet srušene

3

UOČI TRGOVCIMA UDARNIH VIKENDA

Oprezno s ranim sniženjima, sezonska su od 27. prosinca

oglas