Osijek
ŽUPANIJSKO NATJECANJE

Znanje iz hrvatskog jezika pokazala 42 učenika 7. i 8. razreda
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

OŠ August Šenoa dugogodišnji je domaćin Županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika, koje je ove godine okupilo 42 najbolja učenika sedmih i osmih razreda iz čitave Osječko-baranjske županije. Zajedno sa svojim mentorima za natjecanje su se, ostajući na dodatnoj nastavi, dugo pripremali, a koliko su toga i naučili, trebali su pokazati u sat i pol vremena rješavajući testove. Provjeravalo se znanje iz povijesti hrvatskog jezika, gramatike i pravopisa, a učenici nisu imali nimalo lak zadatak, kaže Zorica Jukić, predsjednica prosudbenog povjerenstva.

- Djeca koja dođu bez dodatnog rada, samo iz nastave, imaju najčešće prosječne rezultate, dok veći uspjeh imaju učenici koji su se sa svojim mentorima uistinu dugo i iscrpno pripremali. Testovi ipak jesu teži i na zavidnoj su razini. Radi se i unaprijed, jer, iako je natjecanje u ožujku, obuhvaćeno je gradivo cijelog razreda. Posebice je to zahtjevno za osmaše koji se pripremaju gradivom od petog do osmog razreda – objašnjava Jukić, dodajući kako se učenici najčešće pripremaju cijelu školsku godinu.

A upravo se toliko pripremala i osmašica Paula Horvat iz OŠ Mladost koja se i prošle godine natjecala. To joj je iskustvo, kaže, pomoglo da bez treme riješi ovogodišnje testove.

- Najteže mi je bilo pripremiti se za povijest hrvatskog jezika. Važno je, primjerice, naučiti sve spomenike na glagoljici, te sve o hrvatskim rječnicima – kaže Paula.

Anđa Suvala, prof., viša savjetnica za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, ističe kako je važno učiti hrvatski jezik te ga dodatno istraživati, a ne samo u nastavi.

- Cilj i svrha natjecanja jest promicanje pozitivnog odnosa prema hrvatskome jeziku, te njegovanje standardnog i materinskog jezika. To je i preduvjet da bismo stekli druge važne generičke kompetencije u životu kao što su komunikacijske vještine govorenja, izražavanja i pismenosti. Tu je i razvijanje pozitivnog natjecateljskog duha – kaže Suvala.

Natjecanje je uz prigodni program koji su izveli učenici 4. razreda otvorio ravnatelj Krešimir Ćosić, prof. J. Pejaković

NATJECALI SE I SREDNJOŠKOLCI

U II. gimnaziji u isto se vrijeme održavalo Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika za srednjoškolce. Natjecalo se 60 učenika od prvog do četvrtog razreda. Rješavali su testove kojima se provjeravalo njihovo znanje jezičnih, gramatičkih i pravopisnih sadržaja. Prvi su razredi rješavali zadatke iz fonetike i fonologije, drugi iz morfologije, treći iz sintakse, a četvrti iz leksikologije.

Možda ste propustili...

JASNA HORVAT U ZAGREBAČKOJ GIMNAZIJI

Ova godina prijelomna je za život glagoljice

U ORGANIZACIJI MAMMAE KLUBA OSIJEK OBILJEŽEN DAN NARCISA

Preventivni pregledi i rano otkrivanje raka ključni su za uspješno liječenje

DAN OSOBA SA SINDROMOM DOWN

Sonja: Život s mojom Klarom je prelijep