Osijek
DEMOKRATSKE PROMJENE U OSJEČKOJ BOLNICI

Novog će šefa Klinike za kirurgiju birati svi kirurzi i specijalizanti
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

Krajem siječnja ove godine Ravnateljstvo KBC-a Osijek otkazalo je povjerenje dugogodišnjem predstojniku Klinike za kirurgiju prof. dr. sc. Goranu Kondži, i na njegovo mjesto za v.d. predstojnika privremeno postavilo dr. sc. Dalibora Divkovića. Krajem prošloga tjedna završen je i natječaj za novog predstojnika, a kojega bi prvi put trebao izabrati sâm kolektiv Klinike za kirurgiju, koji čine 52 specijalista i specijalizanta.

Na Kirurgiji danas kažu kako su u samo četiri protekla tjedna preokrenuli cijeli sustav organizacije i kako nema povratka na staro.

Ništa od “moje sale”

- Kirurgija je funkcionirala na potrebama koje su vrijedile prije 20 godina. Nisu se pratili trendovi, kao ni promjene koje se stalno događaju. Populacija je sve starija, sve se duže živi, a to prate brojne bolesti koje se mogu kirurški riješiti. Zato se moramo prilagoditi tim potrebama, a zbog staroga načina funkcioniranja došlo je do prenategnuća pojedinih odjela, primjerice Odjela kardijalne kirurgije. Tako oni imaju šest kreveta, a potrebe su daleko veće. Potom imate Odjel vaskularne kirurgije koja ima manji broj kreveta od potrebnih, dok primjerice neki odjeli, kao što je Traumatologija, nemaju više takvu popunjenost i potrebu. Zbog takvog je stanja postojeća uprava tražila rješenje koje bivši šef nije želio prihvatiti. Mi smo, međutim, u roku od četiri tjedna preokrenuli sustav naručivanja, ali i reorganizirali zauzeće sala. Sustav u kojem je svaki odjel imao svoju salu više ne može funkcionirati, nego sale moraju biti stalno popunjene. Dakle, pojedini odjel nekada može operirati i u tri sale kada za tim ima potrebe. U posljednja nam se dva tjedna dogodilo da nam u tjednu možda otpadnu tri operacije, a prije se to znalo događati u danu. Dakle, nema više “moja sala”, nego su sve sale zajedničke. Imali ste situaciju da su plastični kirurzi operirali samo srijedom, kada im je bila ustupljena sala, a sada mogu operirati svaki dan ako za tim ima potrebe - objašnjava dr. sc. Divković.

Ujedinjeni kirurzi

Ujedinjeni su kirurzi sada od uprave zatražili i nov način izbora novog predstojnika Klinike.

- Raspisan je natječaj za predstojnika koji je koncipiran tako da svi koji se jave moraju pred Klinikom i kolegama prezentirati svoju viziju Klinike u sljedeće četiri godine. Znači, svatko će dobiti deset minuta i uz deset slajdova treba govoriti ne o tome što dosad nije valjalo, nego naći načine kako biti bolji i kvalitetniji. Na tom predstavljanju svatko od 52 kirurga i specijalizanta ima pravo postavljati pitanje kako bismo na kraju odlučili koga želimo. Naravno, naša odluka nije obvezujuća za upravu bolnice, ali vjerujemo kako će ovih mjesec dana pokazati da smo napravili rezultate i da sami najbolje znamo kako bismo željeli i trebali funkcionirati - napominje dr. Divković. Naglašava kako on sigurno neće biti novi predstojnik Klinike, ponajprije zbog toga što, iako je doktor znanosti, nema znanstveno zvanje docenta. No, napominje kako uvjete ima čak pet kolega na Kirurgiji pa će biti zanimljivo vidjeti tko će se javiti na natječaj i kakvu će viziju ponuditi.

Nefreteta Z. EBERHARD
FORMIRAN FOND ZA EDUKACIJE

Na Klinici za kirurgiju KBC-a Osijek kažu kako je sustav edukacija liječnika donedavno funkcionirao na način da su samo određeni liječnici mogli ići na različite radionice zato jer ostali nisu mogli doći do sponzora.

- Jasno je da uprava iz budžeta bolnice to ne može financirati, a mi ostali do novca sponzora nismo mogli doći. Stoga smo u ovih mjesec dana formirali fond za edukaciju za koji smo pronašli i nešto sponzora. Sada točno znamo da se skupilo 35.000 kuna i napravljen je plan edukacije. Znači, nisu nam bitne konferencije nego workshopovi i edukacijski centri gdje mladi ljudi mogu ići na edukaciju - objašnjava dr. sc. Divković.

izbor

ODLUKA NIJE OBVEZUJUĆA ZA UPRAVU KBC-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD OSTAJE BEZ TVRTKE ZA IZMJEŠTANJE VOZILA

Zbog financijskih problema,
“Pauk Osijek” prestaje s
radom i traži raskid koncesije

2

GUŽVA U POŠTI U “ŽUTOM NASELJU”

Čeka se gotovo pola sata jer je otvoren samo jedan šalter

3

22. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Rektor maturantima: Slušajte roditelje, ali slijedite svoje srce!

oglas