Regija
ŽUPANIJSKO NATJECANJE TEHNIČARA

Tehničko je umijeće pokazalo
55 mladih iz jedanaest škola
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

ORAHOVICA

Orahovica je bila domaćin 60. županijskog natjecanja mladih tehničara Virovitičko-podravske županije. Natjecalo se 55 mladih tehničara iz 11 škola, a natjecanje je vodila predsjednica stručnog vijeća VPŽ-a za tehničku kulturu Svjetlana Urbanek iz Orahovice. Radilo se cijeli dan, jutarnji program obuhvaćao je teorijski, a nastavak dana praktični rad. Natjecalo se u 10 kategorija - peti razredi u maketarstvu i modelarstvu, šesti razredi u graditeljstvu, sedmi u strojarskoj konstrukciji i obradi materijala, osmi u elektrotehnici i elektronici, a svi uzrasti, odnosno učenici od 5. do 8. razreda, natjecali su se u kategorijama fotografija, robotsko spašavanje žrtve, automatika i modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina.

- Opći zaključak među učiteljima jest da su zapravo svi sudionici veliki pobjednici jer je iznimno važno da se djeca služe rukama i prstima, da su spretna u zanatima koji su sve slabije zastupljeni u učenika. Posebno je zanimljivo vidjeti jako puno djevojaka, koje pokazuju da su u tehničkom smislu jednako spretne kao i dečki te se nadam kako će netko baš u tome pronaći svoju budućnost i imati struku srodnu nekom tehničkom zanimanju - rekla je na otvorenju ravnateljica škole domaćina, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, Maja Škraba. Nazočne je pozdravio i orahovački dogradonačelnik Dalibor Fofonjka.

Nakon napornog dana postignuti su sljedeći rezultati: u konkurenciji petih razreda, a u kategoriji maketarstvo i modelarstvo, 1. mjesto osvojila je Petra Timek iz OŠ “Ivan Goran Kovačić” Zdenci, drugo mjesto pripalo je Miji Deskar iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, a treće Ivoni Lovrić iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica. Kod šestih razreda u kategoriji graditeljstvo najbolja je bila Petra Piskać iz OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica, druga je bila Paula Ištvanović iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, a treća Mateja Podolski, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica. U konkurenciji sedmih razreda, a u kategoriji strojarskih konstrukcija, nastupila je samo Mateja Rastija iz OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica i time, naravno, osvojila prvo mjesto. Kod sedmih razreda u kategoriji obrade materijala najspretniji bio je Mario Šimić iz OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica, drugi je bio Leon Lipovac iz OŠ Mikleuš, a treći Leon Skupnja iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje. U konkurenciji osmih razreda u kategoriji elektrotehnike slavio je Vlatko Rađenović iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, drugi je bio Matej Hajmaši iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, a treći Luka Predrevac iz OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica. Najbolji elektroničari su Karlo Marić, kao prvi, i Niko Zečević, kao drugi, oba iz OŠ IBM Virovitica, a treća je bila Tamara Zdelar iz Čađavice.

- Čestitam svim sudionicima jer oni su ipak najbolje što njihove škole imaju u tim kategorijama. Hvala kolegama mentorima, a naglašavam kako će samo osvajači prvih mjesta sudjelovati na državnom natjecanju - rekla je predsjednica stručnog vijeća VPŽ-a za tehničku kulturu Svjetlana Urbanek.

Orahovačka osnovna škola pokazala se izvrsnim domaćinom, a u projektu natjecanja sudjelovali su svi učitelji škole. Vladimir Grgurić

Rezultati skupnog natjecanja

Najbolje fotografsko oko ima Tvrtko Kolarić iz OŠ Josipa Kozarca Slatina, druga je bila Marta Žurga iz Čađavice, a treća Karla Tumpić iz OŠ IBM Virovitica. U kategoriji robotskog spašavanja žrtava od 5. do 8. razreda najbolji su bili učenici OŠ Eugena Kumičića Slatina - prvi Tin Podnar, druga Ena Knežević, a treći Mihael Miter. U kategoriji je automatike prvi bio Orahovčanin Grga Maričić, drugi Marin Nožina iz OŠ “Eugen Kumičić” Slatina, a treća Marta Premužić iz OŠ IBM Virovitica. Najbolji su modelatori uporabnih tehničkih tvorevina pobjednica Elena Bićanić, OŠ Josipa Kozarca Slatina, drugo mjesto pripalo je Heleni Tariša, OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica, a treće Mateu Matazulemu, OŠ Augusta Cesarca Špišić Bukovica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MILIJUNSKA ULAGANJA NA PODRUČJU OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

Nagodinu jaslice, igralište, kružni tok, kanalizacija...

2

DRŽAVNA ERGELA ĐAKOVO

Sedmi Božićni bal - lipicanci
“ispričali” Tajnu bijele kočije

3

SUPRUŽNICI DUJIĆ IZ ŽUPANJE OGORČENI

Do kuće mogu samo preko pruge, HŽ brani prelazak