Regija
GRADONAČELNIK OKUPIO MLADE NEZAPOSLENE

Za svakog pripravnika Grad poslodavcu daje do 20000 kn
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

ŽUPANJA

Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević okupio je nezaposlene osobe s prebivalištem na području Županje koje su završile predidplomski, stručni studij, diplomski i specijalistički diplomski studij bez radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale.

Javnom pozivu za iskaz interesa za korištenje potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva – pripravništvo i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa odazvalo se dvadesetak mladih. Cilj sastanka bio je utvrđivanje mogućnosti primanja pripravnika u radni odnos u punom radnom vremenu u trajanju od 12 mjeseci u gradskoj upravi te društvima i ustanovama u gradskom vlasništvu, kao i mogućnostima stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Ispitat će se i mogućnost pripravništva određenih zvanja i zanimanja u drugim javnim službama u nadležnosti Vukovarsko-srijemske županije u gradu Županji te uspostavljanje kontakta s javnim službama. Gradonačelnik je želio dobiti točnu informaciju koliko je u Županji nezaposlenih mladih s visokom i višom stručnom spremom i strukama koje se nude na tržištu kako bi se moglo ciljano djelovati. Grad Županja je, podsjetio je, među prvima u Hrvatskoj krenuo u program zapošljavanja pripravnika, kroz koji je proteklih nekoliko godina prošlo oko 200 mladih osoba.

- Imamo informaciju da će doći do promjene mogućnosti zapošljavanja pripravnika, plaće će im biti veće i ići će se na drukčiji način sufinanciranja. Država daje 50 posto iznosa za zapošljavanje pripravnika i Grad je spreman uključiti se s iznosom do 20 tisuća kuna za svakog pripravnika kako bi se budućim poslodavcima olakšalo zapošljavanje i smanjio udio sufinanciranja - poručio je Miličević.

Što se tiče iznosa pripravničke plaće, napomenuo je da država sada omogućuje dogovor zaposlenika, odnosno pripravnika, i poslodavca.

- U Gradu i gradskim tvrtkama sa svoje ćemo pozicije napraviti sve što možemo. Nastojat ću lobirati i kod drugih poslodavaca u Županji da pokažu solidarnost i da zaposle mlade školovane ljude i omoguće im odrađivanje pripravničkog staža i stjecanje prvog radnog iskustva - ustvrdio je Miličević.

– Vjerujem da će Projekt Slavonija zaživjeti i da će se mladim ljudima na krajnjem istoku Hrvatske nakon odrađivanja pripravničkog staža otvoriti mogućnosti zapošljavanja, da ovdje ostanu živjeti i raditi. I Grad Županja određenim mjerama pokušava pomoći našim sugrađanima. Višestruko smo povećali rodiljne naknade, svim učenicima u sljedećoj školskoj godini dat ćemo po 500 kuna za kupnju knjiga, svi redovni studenti imaju pravo na gradsku stipendiju, spremni smo sufinancirati zapošljavanje pripravnika... U skladu s našim mogućnostima učinit ćemo sve da nam ljudi ostanu u Županji - zaključuje Miličević.M.Lešić Omerović

NE ŽELE OTIĆI IZ HRVATSKE

Mlada Županjka Tihana Klaić završila je Ekonomski fakultet u Osijeku - Stručni studij računovodstva. “ Voljela bih ostati u gradu, raditi u svojoj struci jer to je posao koji volim i koji bi me činio zadovoljnom. Ne bih željela ići raditi izvan Hrvatske i nadam se da do toga ipak neće doći”, kazala je. Velika očekivanja od jučerašnjeg sastanka imao je i Matko Baotić, koji je završio Specijalistički diplomski studij prometa, smjera Cestovni promet. I on želi ostati živjeti i raditi u svome gradu i priznaje da mu je odlazak iz Hrvatske zadnja opcija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana