Regija
NATJEČAJ HRVATSKIH VODA

Gradački đaci snimili pobjednički videospot
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

NAŠICE

Učenici Osnovne škole kralja Tomislava Našice, Područne škole Gradac, snimili su kratak videospot Vodena pjesmica i osvojili prvu nagradu na natječaju “Najmlađi za vode Hrvatske 2017. – 2018.”, koji su objavile Hrvatske vode.

Područna škola Gradac prvi put se prijavila na ovaj natječaj i pobijedila u kategoriji poruka ili kratkog spota u konkurenciji 18 učeničkih radova.

- Natječaj je raspisan u rujnu 2017. godine te je bio otvoren do kraja siječnja 2018., što je bilo i više nego dovoljno vremena za realizaciju učeničkih želja. Naime, učenici su se odlučili za kategoriju poruka ili kratki spot. Pjesmicu smo smislili, uglazbili, aranžirali te na kraju snimili videospot. Posao nije bio lak, ali uživali smo u kreativnom stvaranju na svakom koraku - rekla nam je učiteljica Jelena Šimunović Antunović koja od prošle godine radi u Područnoj školi Gradac.

Ono što je najbolje u cijeloj toj priči jest to što je ovaj videospot postignuće samo šestero učenika u trokombiniranom razrednom odjelu.

- Ovo je veliki uspjeh zato što je to trokombinirani razredni odjel učenika četvrtog i trećeg razreda u kojem imamo i jednu prvašicu. Ponosna sam na svoje učenike i presretna zbog njih. Oni su uživali u cijelom tom procesu stvaranja videospota koji dokazuje da i male škole odrađuju jako dobar posao – poručila je učiteljica Jelena.

Videospot je nastao uz pomoć Antonija Antunovića i Mihaela Babića koji su se pobrinuli za aranžman pjesme. Snimateljski posao odradio je Zoran Kon, vlasnik studija Foto Sigma, koji je u izradi videospota doprinos dao i atraktivnim snimkama dronom.

U ovome spotu učenici prikazuju prirodne ljepote parka i perivoja Pejačević koji se nalazi u samom središtu grada.

- Učiteljica nam je pročitala kategorije i mi smo rekli da želimo snimiti spot. Mislili smo da snimanje bude na jezeru Lapovac, ali smo se onda ipak odlučili za našički park. Snimanje je proteklo dobro. Jedino smo morali rano ustajati, i to subotom kada nema škole. A morali smo i nekoliko puta ponavljati pjesmicu i snimanje. No bilo je zanimljivo, lijepo, zabavno i poučno na snimanju – ispričali su nam Luka Blagojević i Bojan Savelić (4. razred), Sara Blagojević, Helena Sajda i Sara Đurđević (3. razred) i Lea Kljaić (1. razred).

Nagrada će im biti uručena u povodu obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, a kako smo doznali, ravnateljica OŠ kralja Tomislava Vlatka Zahirović kreativne učenike nagradit će izletom u Zagreb.

Snježana FRIDL
121 prijava iz cijele Hrvatske

Na natječaj je pristigla 121 prijava škola iz cijele Hrvatske, i to mnoštvo veselih dječjih crteža i pjesmica, kreativnih kalendara, društvenih igara i slikovnica, odlično osmišljenih istraživačkih projekata, te zanimljivih i poučnih kratkih spotova koji su predstavili svu dječju ozbiljnost, ali i razigranost te želju da se konkretnim projektima pridonese široj zajednici. Tema je bila Priroda za vodu, a radovi su, između ostaloga, trebali obraditi pitanja o onečišćenju vode, očuvanju šume, livade, močvare i drugih prirodnih resursa od degradacija i uništenja, očuvanju prirodnih podzemnih spremnika vode od negativnih utjecaja čovjeka te recikliranju pročišćene vode i vode u domaćinstvima.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana