Ekonomija
PRVA RADIONICA „NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE”

Edukacijom građana proizvodi OPG-ova traženiji su, a povećala se i njihova on-line prodaja
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

U Pitomači je jučer održana prva u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće" koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj za opremanje farmi, gradnju pogona, osiguranje usjeva i zelenu poljoprivredu čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade.

Radionicu su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Nakon radionice, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti u Europskoj uniji.

Potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno se utječe na očuvanje, ali i daljnji razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Ujedno se pridonosi povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanju ruralnih prostora i radnih mjesta, kako u primarnom poljoprivrednom sektoru tako i u prehrambenoj industriji. Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pozornije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.

„Raspisujemo 30-ak natječaja za projekte ruralnog razvoja, za što smo u 2018. osigurali 3,7 milijardi kuna. Samo u Virovitičko-podravskoj županiji kroz mjere Programa ruralnog razvoja ukupno je ugovoreno 420 milijuna kuna projekata. Sve mjere koje je Ministarstvo poljoprivrede u mom mandatu donijelo i koje provodi, imaju za cilj povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača i obujma domaće proizvodnje. Smatram da je uza sve zakone i pravilnike kojima smo to regulirali potrebno stalno informirati građane o vrijednosti i kvaliteti domaće hrane. Zakon o zemljištu ovaj tjedan stupa na snagu pa ćemo na ovim radionicama okupiti predstavnike jedinica lokalne samouprave koje kreću s izradom programa raspolaganja državnim zemljištem prema kojima će raspisivati natječaje i dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima", izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Pitomači.

Zdenka RUPČIĆ

Potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno se utječe na očuvanje poljoprivredne proizvodnje