Kultura
PRIZNANJE HRVATSKOM AUTORU

Gavranu odlikovanje austrijskog predsjednika
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

Savezni predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen donio je odluku o dodjeli Zlatnog odlikovanja časti za zasluge u Republici Austriji hrvatskom književniku Miri Gavranu, objavio je Teatar Gavran. Ovo će visoko državno odličje našem književniku biti uručeno 20. ožujka u Zagrebu.

Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom je snažna i dugotrajna: u prosincu prošle godine Miro Gavran u Beču je dobio prestižnu međunarodnu Nagradu “Dr. Alos Mock Europa-Preis”, za afirmaciju europskih vrijednosti u svome književnom radu. Ugledni bečki izdavač SEIFERT VERLAG objavio je četiri Gavranova tvrdo ukoričena romana: Zaboravljeni sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. U Beču je u proteklih 20-ak godina gostovalo 12 njegovih predstava. Institut za kazališne studije Sveučilišta u Beču i izdavačka kuća Anton Hiersemann iz Stuttgarta objavili su 2007. knjigu s izborom ponajboljih svjetskih dramatičara u koji su uvrstili tri drame Mire Gavrana (Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona i Kreontova Antigona).

Gavran je do sada imao i devet kazališnih premijera na njemačkom jeziku u Austriji i u Njemačkoj, a za rujan ove godine najavljena je još jedna premijera u Beču.

Miro Gavran u svojim djelima nerijetko obrađuje univerzalne teme koje prelaze granice Hrvatske i šire ideju humanosti. Njegovi junaci, poput samog autora, imaju izrazito afirmativan odnos prema životu. Gavranova djela zastupaju vrijednosti tolerancije i ljudskosti na kojima se temelji zapadna civilizacija. Književni teoretičari i teatrolozi znali su primijetiti da se u njegovu stvaralaštvu prožima srednjoeuropski duh s tipičnim lokalnim hrvatskim motivima i mentalitetom.N.Vek.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE U MUZEJU IVANA MEŠTROVIĆA

Meštrović - primjer hrvatsko-češke suradnje

USPJEH ZAGREBAČKOG KAZALIŠTA MLADIH

50. izvedbi hit-predstave "Črna mati zemla"

U DEVET ZEMALJA OVE JESENI

12 premijera prema djelima Mire Gavrana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOSTOVANJE SLAVNOG KNJIŽEVNIKA

David Mitchell prvi put u Hrvatskoj

2

PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA "MICHELANGELO" U RIJEČKOME HNK-U

Predstava se temelji na Krležinoj drami iz 1918.

3

43. Samoborska glazbena jesen