Kultura
HAVELOVA “AUDIJENCIJA” NA 14. VIRKAS-U

Nikada aktualniji Havelov komad
Objavljeno 6. ožujka, 2018.

ORAHOVICA

Virovitički VIRKAS svake godine predstave dovodi u gotovo svako mjesto Virovitičko-podravske županije i po tome je poseban. Jedan od redovitih domaćina je Orahovica, gdje je gostovala predstava Vaclava Havela “Audijencija”, u režiji Dražena Ferenčine, s virovitičkim Draškom Zidarom i Goranom Košijem.

- Predstava je nastala u mračno vrijeme kulta ličnosti u Češkoj, koji je bio prisutan svugdje “iza željezne zavjese”, no mi se nismo pomaknuli pa se ovakvo ponašanje i danas kod nas može susresti. Mislim da je Havel aktualniji više no ikad, točno govori o problemima koji nas sve danas tište - je li slobodna misao dovoljno slobodna, i je li ona koja nije slobodna dovoljno plaćena da bi bila slobodna? Presretan sam ako smo uspjeli zabaviti prepunu orahovačku dvoranu. Dolazak ovdje uvijek me oduševi, jer je vidljivo da Orahovica zna prepoznati kazalište – rekao je Zidar.

- Publika je bila sjajna, obostrana ljubav nas glumaca i Orahovčana se nastavila. Predstava je aktualna u sva vremena, svi se u njoj mogu prepoznati i baš ju volimo igrati – kaže Koši, ističući da sjajni virovitički kazališni susreti zbližavaju ljude i kazalište.

- Kada jedno kazalište pripremi susrete s 30-ak predstava koje posjeti više od deset tisuća ljudi to mnogo govori. To je sjajna priča koja traje. Glumci su sretni što zahvaljujući VIRKAS-u mogu doći u svako mjesto naše županije, u današnje vrijeme koje baš ne pogoduje kazalištu, a ono je jedinstvena prilika za mentalno čišćenje, opuštanje i poticanje na razmišljanje – zaključio je Koši. V.Grgurić

Možda ste propustili...

JAZZ ORKESTAR HRT-A, POD VODSTVOM ANDREASA MARINELLA

Izvode program posvećen glazbi Franka Zappe

GODIŠNJA IZLOŽBA ČLANOVA HDLU-A OSIJEK U GALERIJI KAZAMAT

Najveći broj djela klasični su crteži proizišli iz tradicije crtačkog medija

29. BRODSKO GLAZBENO LJETO DO 26. SRPNJA: GLAZBENA ŠKOLA, CRKVA, KORZO, TVRĐAVA

Mnogo dobre glazbe pod zvjezdanim brodskim nebom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

20. GODIŠNJICA POLIFONIJE

Jedinstven i prepoznatljiv centar zborske izvrsnosti

2

9. LJETNE NOĆI TEATRA EXIT 27. 6. - 4. 8.

Kontroverzna je "Beton mahala" bila zabranjena u Novom Pazaru!

3

IZLOŽBA BRIANA ENOA “77 MILLION PAINTINGS” U HISTORIJSKOM MUZEJU BIH

Eno: Ovim sam radom htio promijeniti svijet u kojem živim