Svijet
VELIKA SNJEŽNA UTRKA

Utrke pasa krenule uz smijeh, lavež i prosvjede
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Aktivisti za prava životinja dugo vremena prosvjeduju i kritiziraju Iditarod

Uz lagani snijeg, oduševljeno pozdravljanje gledatelja te lavež pasa, 67 vozača saonica i njihove ekipe ispraćeni su u nedjelju u Achorageu na putu prema 100 kilometara udaljenom Willowu, koji je službeni start svjetski poznate utrke pasa sa saonicama Iditarod. Na putu od Willowa do 1800 kilometara udaljenog Noma natjecateljima je potrebno od tjedan do deset dana.

Međutim, ovogodišnja utrka suočava se s poteškoćama. Aljaska, koja ovisi o nafti, pogođena je ekonomskim pritiskom, a to se odrazilo i na poznatu utrku koja je izgubila ponešto od novčane potpore. Nagrada pobjedniku pala je s prošlogodišnjih 750.000 američkih dolara na 500.000.

Aktivisti za prava životinja dugo vremena prosvjeduju i kritiziraju Iditarod. Sada su pojačali svoje prosvjede navodeći skandal s dopingom pasa i druge zloupotrebe pasa. Organizatori utrke okrivljuju prosvjednike za gubitak najmanje jednog velikog sponzora. Prosvjednici su u subotu postavili pet lažnih grobova u znak sjećanja na pet pasa koji su uginuli za vrijeme prošlogodišnje utrke, ili odmah nakon nje. Oni su istaknuli natpise kojima optužuju vozače saonica za okrutnost.

Početak utrke u subotu privukao je stotine posjetitelja, a u okupljenom mnoštvu ima i političara, primjerice na utrku je došla i američka senatorica Lisa Murkowski. Mnogi natjecatelji bili su odjeveni u kostime, najbolja vozačica saonica Dee Dee Jonrowe (65) u ružičasto. Njezine saonice također su ružičaste, kao i remenje i čizmice za pse.

- Ovo nije lijepa mala utrka - rekla je Fern Levitt, kanadska redateljica dokumentarca u kojemu kritizira Iditarod, te u filmu pokazuje tamnu stranu utrke, zloupotrebu pasa koji su često dehidrirani i iscrpljeni. "Kad god koristimo životinje za svoju zabavu i za profit, u devet slučajeva od deset, njihova dobrobit je ugrožena. Kad me ljudi pitaju želim li da se okonča ta industrija, moj odgovor je - da, želim upravo to", istaknula je redateljica u intervjuu za američke medije. Ona, između ostaloga, u filmu pokazuje kako je pas Slater trebao biti ubijen nakon što više nije bio "koristan".

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POBJEDA NAD ISLAMSKOM DRŽAVOM

Masovna predaja kraj je krvavog kalifata u Siriji

2

MACRON, XI, MERKEL I JUNCKER RAZGOVARAT ĆE O TRGOVINI I KLIMI

Europa se prvi put okreće ka Kini

3

PRIJE 20 GODINA NATO NAPAO SRJ

Brnabić: Bombardiranje je bilo pogreška drugih