Crna kronika
DRŽAVNA CESTA D34

“Cesta smrti” u 15 godina uzela čak 10 ljudskih života
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Riječ je samo o nesrećama u kojima su se automobili i kombiji nekontrolirano zabijali u kamione i autobus

Vezani članci

STRAVIČNA TRAGEDIJA KOD GEZINACA

U sudaru automobila i minibusa poginule tri osobe

Državna cesta broj 34 u dužini od desetak kilometara između Viljeva i Gezinaca na donjomiholjačkom području, na žalost, s pravom nosi naziv “cesta smrti”. U pet nesreća u posljednjih 15 godina život je izgubilo 10 osoba, a u svim slučajevima došlo je do naleta automobila i kombija na puno veće kamione i, kao u posljednjem slučaju, autobus.

Posljednja nesreća bila je najtragičnija, uzela je tri ljudske žrtve. Točni uzroci ove cestovne tragedije još nisu poznati, a zna se da je došlo do izravnog sudara Opel Astre koja je bokom udarila u prednji desni dio autobusa. Od težine zadobivenih ozljeda na mjestu nesreće poginuli su Milan Kramer i Žarko Milinović te Roberta Sorić, dugogodišnja novinarka, fotoreporterka i glavna urednica Agroglasa, dvotjednika Glasa Slavonije. U vrijeme nesreće na cesti je bilo ugaženog snijega. Vozač minibusa u sudaru je lakše ozlijeđen.

Identična nesreća

Nekoliko kilometara istočnije, kod Viljeva, u siječnju 2004. godine, u gotovo identičnim uvjetima, dogodila se slična tragična nesreća. Tada su poginule dvije mlade žene, tridesetogodišnja Osječanka i tri godine mlađa Virovitičanka. Stravična se nesreća dogodila na ulazu u Viljevo kada je 27-godišnja Virovitičanka zbog neprilagođene brzine vožnje na skliskom i snijegom djelomično pokrivenom kolniku izgubila kontrolu nad upravljačem Opel Corse. Automobil se zanio i prešao na suprotni kolnički trak gdje je izletio pred MAN-ov šleper zagrebačkih registracijskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 26-godišnji mladić iz Velike Kosnice kod Velike Gorice. Šleper je prednjim dijelom udario u desni bok Corse koja se okrenula na kolniku i sletjela u lijevi odvodni kanal. Nesretnim djevojkama više nije bilo pomoći.

Crni niz započeo je u studenome 2003. godina na cesti između Podravske Moslavine i Viljeva kada su u izravnom sudaru s kamionom na mjestu poginuli 43-godišnjak i godinu dana mlađa suvozačica, oboje iz Male Bršljanice pokraj Garešnice, koji su se nalazili u Golfu jedinici požeških registracijskih oznaka. Do nesreće je došlo petstotinjak metara od izlaza iz Podravske Moslavine. U jednom trenutku 43-godišnji vozač Golfa, koji se kretao u smjeru Donjeg Miholjca, izgubio je kontrolu nad upravljačem i automobilom je prešao na lijevi kolnički trak i počeo se rotirati na cesti. Na njegovu nesreću, u tom je trenutku iz suprotnog smjera naišao kamion Fiat Iveco s prikolicom osječkih registracija, natovaren erdutskim vinom, kojim je upravljao 25-godišnji hrvatski državljanin iz Markušice. Iako je vozač kamiona pokušao izbjeći sudar, kamion je prednjim lijevim dijelom izravno udario u automobil. Od strahovitog udara Golf je u sekundi puknuo na dva dijela. Prednji dio automobila ostao je zaglavljen na prednjem dijelu kamiona, dok je drugi dio vozila zbog inercije i rotacije završio u desnom odvodnom kanalu. Vozač i suvozačica su na mjestu poginuli.

Poginuli blizu doma

Kobno je bilo i u srpnju 2008. godine kada je stotinjak metara od ulaza u Podravsku Moslavinu iz smjera Viljeva došlo do naleta kamiona na automobil u kojemu su poginuli 53-godišnjak i 24-godišnjak, obojica iz Podravske Moslavine. Očevid je pokazao kako se vozač Audija njemačkih registracijskih oznaka kretao iz smjera Donjeg Miholjca prema zapadu. U jednom trenutku izgubio je nadzor nad upravljačem te je vozilom prešao na suprotni kolnički trak u kojemu se izravno sudario s kamionom varaždinskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 37-godišnjak iz Varaždina. Audi je u nesreći uništen do neprepoznatljivosti. U istoj nesreći lakše je ozlijeđena putnica iz kamiona.

Zbog gubitka kontrole i zabijanja kombijem u kamion između Gezinaca i Podravske Moslavine, smrtno je stradao i 46-godišnjak. Ta nesreća zbila se u srpnju prošle godine. Policija je tada izvijestila da je 46-godišnjak izgubio kontrolu nad upravljačem kombija i skrenuo ulijevo u trak namijenjen vozilima iz suprotnog smjera. Pri tome je prednjim lijevim dijelom kombija udario u prednji lijevi dio kamiona kojim je upravljao 57-godišnjak. Vozilom Hitne pomoći 46-godišnjak je prevezen u KBC Osijek gdje je ubrzo preminuo.

Milan BUGARIĆ
CESTA NA KOJOJ SE DODAJE GAS...

Državna cesta D34 nije Podravska magistrala (koja ide preko Bizovca i Našica do Slatine), ali ju mnogi vozači, i auta i kamiona, koji od Osijeka putuju prema Virovitici koriste upravo zbog ravnih rijetko naseljenih pravaca između Donjeg Miholjca i Gezinaca. Time izbjegavaju zavojite brdske dionice od Našica do Slatine, gdje se cesta D34 i Podravska magistrala opet susreću. Na žalost, mnogi vozači na toj dionici znaju voziti puno brže od dopuštenog pa tragedije, pokazalo se, nisu rijetkost. U nekoliko navrata posade policijskih presretača na tom dijelu ceste uhvatile su nekoliko brzanaca od kojih su neki jurili i brže od 200 kilometara na sat! Policija nakon tragedije koja se dogodila u petak apelira na vozače da poštuju prometna pravila, smanje brzinu kako se slične stravične nesreće više ne bi događale.

uzroci

GUBITAK KONTROLE NAD AUTOM

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike