Crna kronika
DRŽAVNA CESTA D34

“Cesta smrti” u 15 godina uzela čak 10 ljudskih života
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Riječ je samo o nesrećama u kojima su se automobili i kombiji nekontrolirano zabijali u kamione i autobus

Vezani članci

STRAVIČNA TRAGEDIJA KOD GEZINACA

U sudaru automobila i minibusa poginule tri osobe

Državna cesta broj 34 u dužini od desetak kilometara između Viljeva i Gezinaca na donjomiholjačkom području, na žalost, s pravom nosi naziv “cesta smrti”. U pet nesreća u posljednjih 15 godina život je izgubilo 10 osoba, a u svim slučajevima došlo je do naleta automobila i kombija na puno veće kamione i, kao u posljednjem slučaju, autobus.

Posljednja nesreća bila je najtragičnija, uzela je tri ljudske žrtve. Točni uzroci ove cestovne tragedije još nisu poznati, a zna se da je došlo do izravnog sudara Opel Astre koja je bokom udarila u prednji desni dio autobusa. Od težine zadobivenih ozljeda na mjestu nesreće poginuli su Milan Kramer i Žarko Milinović te Roberta Sorić, dugogodišnja novinarka, fotoreporterka i glavna urednica Agroglasa, dvotjednika Glasa Slavonije. U vrijeme nesreće na cesti je bilo ugaženog snijega. Vozač minibusa u sudaru je lakše ozlijeđen.

Identična nesreća

Nekoliko kilometara istočnije, kod Viljeva, u siječnju 2004. godine, u gotovo identičnim uvjetima, dogodila se slična tragična nesreća. Tada su poginule dvije mlade žene, tridesetogodišnja Osječanka i tri godine mlađa Virovitičanka. Stravična se nesreća dogodila na ulazu u Viljevo kada je 27-godišnja Virovitičanka zbog neprilagođene brzine vožnje na skliskom i snijegom djelomično pokrivenom kolniku izgubila kontrolu nad upravljačem Opel Corse. Automobil se zanio i prešao na suprotni kolnički trak gdje je izletio pred MAN-ov šleper zagrebačkih registracijskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 26-godišnji mladić iz Velike Kosnice kod Velike Gorice. Šleper je prednjim dijelom udario u desni bok Corse koja se okrenula na kolniku i sletjela u lijevi odvodni kanal. Nesretnim djevojkama više nije bilo pomoći.

Crni niz započeo je u studenome 2003. godina na cesti između Podravske Moslavine i Viljeva kada su u izravnom sudaru s kamionom na mjestu poginuli 43-godišnjak i godinu dana mlađa suvozačica, oboje iz Male Bršljanice pokraj Garešnice, koji su se nalazili u Golfu jedinici požeških registracijskih oznaka. Do nesreće je došlo petstotinjak metara od izlaza iz Podravske Moslavine. U jednom trenutku 43-godišnji vozač Golfa, koji se kretao u smjeru Donjeg Miholjca, izgubio je kontrolu nad upravljačem i automobilom je prešao na lijevi kolnički trak i počeo se rotirati na cesti. Na njegovu nesreću, u tom je trenutku iz suprotnog smjera naišao kamion Fiat Iveco s prikolicom osječkih registracija, natovaren erdutskim vinom, kojim je upravljao 25-godišnji hrvatski državljanin iz Markušice. Iako je vozač kamiona pokušao izbjeći sudar, kamion je prednjim lijevim dijelom izravno udario u automobil. Od strahovitog udara Golf je u sekundi puknuo na dva dijela. Prednji dio automobila ostao je zaglavljen na prednjem dijelu kamiona, dok je drugi dio vozila zbog inercije i rotacije završio u desnom odvodnom kanalu. Vozač i suvozačica su na mjestu poginuli.

Poginuli blizu doma

Kobno je bilo i u srpnju 2008. godine kada je stotinjak metara od ulaza u Podravsku Moslavinu iz smjera Viljeva došlo do naleta kamiona na automobil u kojemu su poginuli 53-godišnjak i 24-godišnjak, obojica iz Podravske Moslavine. Očevid je pokazao kako se vozač Audija njemačkih registracijskih oznaka kretao iz smjera Donjeg Miholjca prema zapadu. U jednom trenutku izgubio je nadzor nad upravljačem te je vozilom prešao na suprotni kolnički trak u kojemu se izravno sudario s kamionom varaždinskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 37-godišnjak iz Varaždina. Audi je u nesreći uništen do neprepoznatljivosti. U istoj nesreći lakše je ozlijeđena putnica iz kamiona.

Zbog gubitka kontrole i zabijanja kombijem u kamion između Gezinaca i Podravske Moslavine, smrtno je stradao i 46-godišnjak. Ta nesreća zbila se u srpnju prošle godine. Policija je tada izvijestila da je 46-godišnjak izgubio kontrolu nad upravljačem kombija i skrenuo ulijevo u trak namijenjen vozilima iz suprotnog smjera. Pri tome je prednjim lijevim dijelom kombija udario u prednji lijevi dio kamiona kojim je upravljao 57-godišnjak. Vozilom Hitne pomoći 46-godišnjak je prevezen u KBC Osijek gdje je ubrzo preminuo.

Milan BUGARIĆ
CESTA NA KOJOJ SE DODAJE GAS...

Državna cesta D34 nije Podravska magistrala (koja ide preko Bizovca i Našica do Slatine), ali ju mnogi vozači, i auta i kamiona, koji od Osijeka putuju prema Virovitici koriste upravo zbog ravnih rijetko naseljenih pravaca između Donjeg Miholjca i Gezinaca. Time izbjegavaju zavojite brdske dionice od Našica do Slatine, gdje se cesta D34 i Podravska magistrala opet susreću. Na žalost, mnogi vozači na toj dionici znaju voziti puno brže od dopuštenog pa tragedije, pokazalo se, nisu rijetkost. U nekoliko navrata posade policijskih presretača na tom dijelu ceste uhvatile su nekoliko brzanaca od kojih su neki jurili i brže od 200 kilometara na sat! Policija nakon tragedije koja se dogodila u petak apelira na vozače da poštuju prometna pravila, smanje brzinu kako se slične stravične nesreće više ne bi događale.

uzroci

GUBITAK KONTROLE NAD AUTOM

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana