Svijet
BIROKRACIJA NEMA OČI

Slijepom čovjeku ponudili posao vozača autobusa!
Objavljeno 4. ožujka, 2018.
Slijepim i slabovidnim osobama slovenski je zavod za zapošljavenje već nudio posao u pilani, mesnici, vojsci...

Nezaposleni Slovenac Sebastian Kamenik dobio je sa zavoda za zapošljavanje hitnu poruku da se javi na natječaj za posao vozača autobusa. Mnogi bi na njegovom mjestu, posebice ako su mjesecima bez posla, taj poziv objeručke prihvatili, no Slovenac im se cinično zahvalio na društvenoj mreži. Posao vozača nije mogao dobiti zbog jednostavnog zdravstvenog razloga - slijep je!

Odmah po objavi poziva na Facebooku, iz slovenskog zavoda za zapošljavanje ispričali su se svom državljaninu. Svoj je, pak, status, nakon objave poziva, objasnio da je potpuno slijep i kao takav nesposoban za neke vrste poslova, istoga dana proslijeđen nekoliko tisuća puta.

Slovenac iz Celja rekao je za televizijsku postaju POP-TV da je u mladosti stvarno imao želju postati vozač autobusa. Ta mu se želja, eto, gotovo i ostvarila. "Nazovite to tragikomičnim ili morbidnim slučajem, kako hoćete", kazao je. "Shvaćam da službenici na zavodu rade svoj posao i rutinski šalju obavijesti o raspoloživim radnim mjestima, jer moraju ispuniti svoje kvote. No, bilo bi logično da onaj koji distribuira ponude šalje samo one koje su adekvatne za pojedinu osobu", kazao je Kamenik.

Dodao je da za nezaposlene invalidne osobe s hendikepom ionako imaju sve podatke o njihovim radnim sposobnostima i posebnog savjetnika za tu kategoriju tražitelja posla.

Kamenik kaže da njegov slučaj očito nije jedini. Nakon što je sa svojom pričom izišao u javnost, javili su mu se i neki drugo slabovidni ili slijepi kolege s burze, tvrdeći kako su porukama preko telefona ili pisanom obaviješću na kućne adrese pozivani na razgovore za posao. Nudili su im tako radno mjesto u pilani, mesnici, pa čak i u vojsci!

Neke su slijepe osobe obavijest o pozivu na razgovor za posao dobijali putem SMS-a!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana