Novosti
U 20 GODINA

Vukovarska županija
izgubila 60 tisuća ljudi
Objavljeno 4. ožujka, 2018.

O demografskom i zdravstvenom osiromašenju Hrvatske te osiguranju dostupnog, solidarnog i kvalitetnog javnog zdravstva kroz prizmu zajedničkog djelovanja bolničkih liječnika i liječnika primarne zdravstvene zaštite u izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, raspravljalo se u subotu na okruglom stolu u Vukovaru na kojemu je upozoreno da je u 20 godina Vukovarsko-srijemska županija izgubila više od 60.000 stanovnika.

Skup su organizirali Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite i vukovarska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ).

Na alarmantne demografske podatke u Vukovarsko-srijemskoj županiji upozorila je predsjednica vukovarskog HLZ-a Mirjana Semenić Rutko naglasivši da je 1991. godine u županiji bio 231.241 stanovnik, deset godina poslije 204.768 stanovnika, a 2011. godine 179.521 stanovnik. Dodala je da je u Vukovaru 2001. godine bilo popisano 31.670 stanovnika, a 2011. godine 27.683 stanovnika.

“Prema izjavama gradonačelnika Vukovara, trenutačno grad ima samo 22.000 stanovnika”, rekla je Semenić-Rutko, iznijevši i podatke o mreži primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Demograf Stjepan Šterc upozorio je da je Hrvatska u 2017. godini izgubila i do 90.000 stanovnika te da dio djelatnosti u Hrvatskoj već sada nema dovoljno radne snage koja će se najvjerojatnije morati uvoziti.

“O demografskoj problematici priča se već jako dugo, no nema nikakve reakcije ni prijedloga za rješavanje problema”, rekao je Šterc izrazivši zabrinutost da će demografski problemi izravno utjecati na mirovinski, zdravstveni i školski sustav.H

Potrebna je institucija

Stjepan Šterc smatra da su demografski problemi ključna problematika hrvatske budućnosti te je potrebno u izvršnoj vlasti pozicionirati instituciju koja će se njima baviti, donijeti mjere koje štite žene i djecu, a iz proračuna usmjeriti sredstva za demografsku revitalizaciju.

Možda ste propustili...

EK O SLOVENSKOJ TUŽBI PROTIV HRVATSKE:

Komisija nema obvezu dati mišljenje

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Milijun kuna za lov na lisice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DESET GODINA NAKON GLOBALNE EKONOMSKE KRIZE

Nova kriza stiže za dvije do tri godine, a svijet nije naučio lekciju

2

UDRUGA OSIJEK SOFTWARE CITY:

Zašto zapinje projekt IT parka u Osijeku?

3

POMAK U RAZGOVORIMA SINDIKALNIH ČELNIKA I MINISTRA RADA?

Sindikati predložili izmjene mirovinske reforme, Vlada je spremna na kompromis