Svijet
IZBORI U BEOGRADU

Glasovao i Dodik
Objavljeno 4. ožujka, 2018.

Prvi čovjek državne tvorevine Republike Srpske, čijim su tvorcima u Haagu “odrezane” najviše kazne, pa i doživotne, Milorad Dodik, glasovao je u Općini Savski venac na nedjeljnjim izborima za gradonačelnika i novu vlast u Beogradu. U Beogradu pravo glasa ima 1.606.931 građanin pa je očito kako je na popisu dosta i onih, poput Dodika, koji žive negdje drugdje, a u Beograd dođu samo na glasovanje.

U normalnom svijetu to bi bio velik skandal, ali ne i na Balkanu, pa je posve normalno da isti Dodik bude u izaslanstvu koje razgovara s, primjerice, ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom nedavno u Beogradu. Srpski mediji doznaju kako Dodik ima dvojno državljanstvo, BiH i Srbije, a, kako je sam potvrdio, u Beogradu posjeduje vilu u elitnom kvartu Dedinju, koju je iznajmio veleposlanstvu Izraela u Beogradu, ali nedavno su objavili da je izraelska ambasada otkazala Dodiku najam vile. Svojevremeno je Tužiteljstvo BiH vodilo istragu kako je Dodik kupio vilu u Beogradu. Dodik se prije pohvalio kako je u Beogradu imao sedam stanova, ali ih je sve prodao (nije pojasnio kako ih je kupio) i bio je optuživan da je novac od prodanih stanova prokrijumčario u BiH i svoj “Dodikstan” gdje je apsolutni vladar i najbogatiji čovjek u ovom inače siromašnom entitetu siromašne BiH.

Zahtjev za državljanstvo Srbije podnio je 2007. kada je ministar vanjskih poslova Srbije bio Vuk Jeremić, s kojim je Dodik imao izuzetne odnose, kao i s tadašnjim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem s kojim je sudjelovao na predizbornim skupovima Tadićeve Demokratske stranke, piše portal rtvbn.com. a agencija Tanjug pojašnjava kako glasanje na lokalnim izborima znači da predsjednik RS ima prijavljeno prebivalište u glavnom gradu Srbije, a ne u entitetu na čijem je čelu.

- U Srbiji jedino koristim demokratsko pravo glasa, a pravo na socijalno, mirovinsko i zdravstveno osiguranje koristim u Republici Srpskoj – rekao je novinarima ubacujući glasački listić.

Bit će zanimljivo čuti što će na to reći srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji je neki dan grmio kako zbližavanje Kosova i Albanije vodi prema njihovu ujedinjenju i stvaranju “velike Albanije” te da “Albanci na Kosovu nisu nacija već nacionalna manjina” pa je upitao “postoji li neki drugi narod koji ima dvije države.” Dodik sigurno zna odgovor.M.Flego

Najniža izlaznost do sada

Izlaznost na lokalnim izborima za Skupštinu Beograda u prva tri sata manja je nego u posljednja tri izborna ciklusa, a do 10 sati glasovalo je 7,24 posto od 1.606.693 građanina s pravom glasa, priopćili su Centar za slobodne izbore i demokraciju (CESiD) i Gradsko izborno povjerenstvo (GIK).

Možda ste propustili...

NJEMAČKI BUNDESTAG

Izbjeglicama manje gotovine

SRBIJA KUPUJE 12 ZRAKOPLOVA RAFALE

Vučić očekuje Macrona na potisivanju ugovora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana