Osijek
FINANCIJSKA POMOĆ ZA PROGRAME I PROJEKTE

Koga doniraju tvrtke u gradskom vlasništvu?
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Podatci su transparentni, a donirani moraju podnijeti izvješće o projektima

Na temelju čl. 29 Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge te Pravilnika o sponzorstvima i donacijama trgovačkih društava, svaka gradska tvrtka jednom godišnje donosi odluku o dodjeli financijskih sredstava. Odluke se donose početkom godine, točnije u veljači, a prema izvješćima u posljednjih nekoliko godina, na javni su se poziv dosad javljale brojne udruge, klubovi, ustanove, pa i pojedinci koji trebaju određen iznos financijske pomoći.

Za opće dobro

Tako, primjerice, nikada ne bismo spojili Ukop s OŠ Franje Krežme osim u donacijskom smislu. Naime, ta je škola dobila donaciju u 2014. godini, dok su prošle godine donacije u ukupnom iznosu od 29.500 kuna dobila 24 subjekta, među kojima je Pjevačko društvo sv. Josipa, Udruga nordijskog hodanja “Nordos”, Dobrotvorni institut Zagreb te Udruga antifašista boraca i antifašista Osijek.

- Početkom kalendarske godine, a najdalje do 31. ožujka objavljujemo javni poziv preko svoje web-stranice na koji se mogu javiti zainteresirani za financiranje projekata uz ispunjavanje uvjeta iz javnog poziva. U skladu s Pravilnikom, Povjerenstvo obavlja pregled i ocjenu projekata koji traže financiranje, a nakon izvršenja financiranoga projekta, udruge nam podnose izvješće o utrošenim sredstvima u pisanom obliku uz dokaze – pojasnio je Hrvoje Ostrički, direktor tvrtke Ukop, koja je tijekom proteklih godina, primjerice, pomogla i pojedince u svrhu liječenja bolesnog djeteta, ali i, primjerice, Općinu Tuzla.

Udruge i pojedinci

I Tržnica je u 2017. godini izdvojila 15.103,74 kune kako bi pomogla osam subjekata, među kojima je OŠ Ljudevita Gaja, Udruga Lijepa starost, Udruga 106. brigade ZNG RH Osijek i drugi. Ukupan je iznos donacija bio 85.000 kuna. Među doniranima je Klub kolekcionara “Autići”, Kiparski klub Osijek “Borac” i drugi, a područja su uglavnom sport, kultura, zdravstveno-socijalna zaštita i druga za dobrobit zajednice.

Slično je učinio i GPP koji na svojim web-stranicama, doduše, nema izvješće za prošlu i pretprošlu godinu, no u 2015. godini izdvojio je 95.975 kuna, i to uglavnom za usluge prijevoza, što mu je i djelatnost.

Svojim djelovanjem druge sudionike na tržištu pomaže i Vodovod-Osijek d.o.o., kao i programe za razvitak i boljitak grada Osijeka i njegovih građana u cilju povećanja standarda i kvalitete života. Na svojoj web-stranici objavili su Pregled odobrenih projekata i programa slijedom javnog poziva dodjele donacija u 2018. godini, i to u ukupnom iznosu od 277.000 kuna. Za razliku od Vodovoda koji je transparentno objavio podatke već i za tekuću godinu, Športski objekti objavili su tek donacije iz 2015. godine, i to samo za humanitarno disco klizanje u iznosu od 4410 kuna. Godinu kasnije također su pomogli humanitarno disco klizanje u iznosu od 4290 kuna.

Različite tvrtke doniraju različite iznose, no pohvalno je što financiraju razne pojedince i udruge, koji im naposljetku podnose izvješće kako ne bi mogli manipulirati dobivenim sredstvima. Ipak, valjalo bi ažurnije i pravodobnije objavljivati podatke o donacijama.

Marija MIHELIĆ

Drago Šerić

član NO-a Tržnice i potpredsjednik GV-a

Tvrtke samostalno donose pravilnike, odnosno direktori sami odlučuju o donacijama a da se ta točka ne stavlja na nadzorne odbore. O donacijama se odlučuje na temelju prijava, a naposljetku se podnosi izvješće u što su sredstva utrošena.

postupak

TVRTKE OBJAVLJUJU JAVNI POZIV ZA DODJELU SREDSTAVA

Možda ste propustili...

EKONOMSKI FAKULTET

Europski tjedan novca

PREURANJENO VESELJE RODITELJA VRTIĆARACA

Zasad ništa od niže cijene dok je dijete na “bolovanju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas