Osijek
FINANCIJSKA POMOĆ ZA PROGRAME I PROJEKTE

Koga doniraju tvrtke u gradskom vlasništvu?
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Podatci su transparentni, a donirani moraju podnijeti izvješće o projektima

Na temelju čl. 29 Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge te Pravilnika o sponzorstvima i donacijama trgovačkih društava, svaka gradska tvrtka jednom godišnje donosi odluku o dodjeli financijskih sredstava. Odluke se donose početkom godine, točnije u veljači, a prema izvješćima u posljednjih nekoliko godina, na javni su se poziv dosad javljale brojne udruge, klubovi, ustanove, pa i pojedinci koji trebaju određen iznos financijske pomoći.

Za opće dobro

Tako, primjerice, nikada ne bismo spojili Ukop s OŠ Franje Krežme osim u donacijskom smislu. Naime, ta je škola dobila donaciju u 2014. godini, dok su prošle godine donacije u ukupnom iznosu od 29.500 kuna dobila 24 subjekta, među kojima je Pjevačko društvo sv. Josipa, Udruga nordijskog hodanja “Nordos”, Dobrotvorni institut Zagreb te Udruga antifašista boraca i antifašista Osijek.

- Početkom kalendarske godine, a najdalje do 31. ožujka objavljujemo javni poziv preko svoje web-stranice na koji se mogu javiti zainteresirani za financiranje projekata uz ispunjavanje uvjeta iz javnog poziva. U skladu s Pravilnikom, Povjerenstvo obavlja pregled i ocjenu projekata koji traže financiranje, a nakon izvršenja financiranoga projekta, udruge nam podnose izvješće o utrošenim sredstvima u pisanom obliku uz dokaze – pojasnio je Hrvoje Ostrički, direktor tvrtke Ukop, koja je tijekom proteklih godina, primjerice, pomogla i pojedince u svrhu liječenja bolesnog djeteta, ali i, primjerice, Općinu Tuzla.

Udruge i pojedinci

I Tržnica je u 2017. godini izdvojila 15.103,74 kune kako bi pomogla osam subjekata, među kojima je OŠ Ljudevita Gaja, Udruga Lijepa starost, Udruga 106. brigade ZNG RH Osijek i drugi. Ukupan je iznos donacija bio 85.000 kuna. Među doniranima je Klub kolekcionara “Autići”, Kiparski klub Osijek “Borac” i drugi, a područja su uglavnom sport, kultura, zdravstveno-socijalna zaštita i druga za dobrobit zajednice.

Slično je učinio i GPP koji na svojim web-stranicama, doduše, nema izvješće za prošlu i pretprošlu godinu, no u 2015. godini izdvojio je 95.975 kuna, i to uglavnom za usluge prijevoza, što mu je i djelatnost.

Svojim djelovanjem druge sudionike na tržištu pomaže i Vodovod-Osijek d.o.o., kao i programe za razvitak i boljitak grada Osijeka i njegovih građana u cilju povećanja standarda i kvalitete života. Na svojoj web-stranici objavili su Pregled odobrenih projekata i programa slijedom javnog poziva dodjele donacija u 2018. godini, i to u ukupnom iznosu od 277.000 kuna. Za razliku od Vodovoda koji je transparentno objavio podatke već i za tekuću godinu, Športski objekti objavili su tek donacije iz 2015. godine, i to samo za humanitarno disco klizanje u iznosu od 4410 kuna. Godinu kasnije također su pomogli humanitarno disco klizanje u iznosu od 4290 kuna.

Različite tvrtke doniraju različite iznose, no pohvalno je što financiraju razne pojedince i udruge, koji im naposljetku podnose izvješće kako ne bi mogli manipulirati dobivenim sredstvima. Ipak, valjalo bi ažurnije i pravodobnije objavljivati podatke o donacijama.

Marija MIHELIĆ

Drago Šerić

član NO-a Tržnice i potpredsjednik GV-a

Tvrtke samostalno donose pravilnike, odnosno direktori sami odlučuju o donacijama a da se ta točka ne stavlja na nadzorne odbore. O donacijama se odlučuje na temelju prijava, a naposljetku se podnosi izvješće u što su sredstva utrošena.

postupak

TVRTKE OBJAVLJUJU JAVNI POZIV ZA DODJELU SREDSTAVA

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas