Osijek
ZAVRŠENI PREDUPISI

U klupe bi trebalo
sjesti 1439 prvašića
Objavljeno 4. ožujka, 2018.

Iako su završeni predupisi prvašića u nadolazeću školsku godinu 2018./2019., u Uredu Državne uprave još nemaju točan broj budućih polaznika prvih razreda osnovnih škola. Razlog tome je činjenica da škole nisu dužne dostavljati podatke o predupisima, te će konačni podatci biti poznati do početka sljedeće školske godine, dok će vjerodostojni pokazatelji biti poznati već prilikom izrade Ustroja razrednih odjela za školsku godinu 2018./2019. koji ovaj odjel izrađuje i inačekrajem lipnja ili početkom srpnja tekuće godine za iduću školsku godinu.

No, na temelju podataka dobivenih iz službenih evidencija nadležnih tijela, spomenuti je ured utvrdio popis školskih obveznika za iduću školsku godinu, koji sadrži podatke o djeci rođenoj u razdoblju od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012. Prema njemu, na području Osječko-baranjske županije ukupno je 3115 djece školskih obveznika, od kojih je 1439 djece s područja Osijeka, 322 djece s područja Ispostave Beli Manastir, 180 djece s područja Ispostave Donji Miholjac, 514 djece s područja Ispostave Đakovo, 365 djece s područja Ispostave Našice i 295 djece s područja Ispostave Valpovo. Djeca školski obveznici bit će pregledana od strane stručnih povjerenstava pripadajućih osnovnih škola. - Ured ne raspolaže podatkom o broju djece prijavljene na preglede. No, nakon završenog postupka pregleda, djeca koja ispunjavaju psihofizičke uvjete bit će upisana u prvi razred osnovne škole. Djeci školskim obveznicima koja ne ispunjavaju psihofizičke uvjete, na prijedlog stručnog povjerenstva škole, odgodit će se upis u prvi razred za jednu školsku godinu. Konačni podatci o upisanim učenicima u prve razrede osnovnih škola bit će poznati najkasnije do početka školske godine, komentirao je službenik za informiranje Ureda državne uprave Bruno Vučemilović Šimunović. N. Z. Eberhard

Zabrinjavajuća statistika

Prošle je godine u osnovne škole na području Osječko-baranjske županije bilo upisano 21.496 djece, što je 507 manje nego godinu prije, a prvašića je bilo 2449. Godine 2016. bilo ih je 2889. Podsjetimo, krajem 90-ih i početkom novog tisućljeća u našoj je županiji u osnovne škole bilo upisano oko 33.500 djece, što znači da se broj školaraca u ovih dvadesetak godina smanjio čak za trećinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOŽIĆNA NAGRADNA IGRA “ŽENE ZA ŽENE”

Osječke poduzetnice udružile se kako bi darivale sugrađanke

2

U NOVOUREĐENOM SAKUNTALA PARKU POJAVILI SE PRVI VANDALI

Privremene ograde za zaštitu tise opet srušene

3

UOČI TRGOVCIMA UDARNIH VIKENDA

Oprezno s ranim sniženjima, sezonska su od 27. prosinca

oglas