Osijek
REGIONALNO ZASJEDANJE EUROPSKOG PARLAMENTA MLADIH HRVATSKE

Mladi argumentirano, hrabro i odrješito brane svoje stavove
Objavljeno 4. ožujka, 2018.

Mladi iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a napose iz Osijeka i Osječko-baranjske županije, okupili su se u nedjelju kako bi raspravljali o aktualnim temama vezanim uz društvene, socijalne i ekonomske probleme te sastavili rezolucije o kojima će raspravljati prema pravilima Europskog parlamenta. Riječ je o četverodnevnom 13. regionalnom zasjedanju Europskog parlamenta mladih Hrvatske, jedne od najvećih platformi za javnu debatu, međukulturalne susrete, međunarodni dijalog i razmjenu ideja mladih. Nakon dugo vremena, zasjedanje se održava u Osijeku.

- Teme su posvećene razvitku Slavonije i problematici migracije stanovništva, osobito grada Osijeka i OBŽ-a s naglaskom na razvitak poljoprivrede, infrastrukture, zapošljavanje i vraćanje radne snage. Naši su ciljevi uključiti mlade u proaktivno djelovanje – kaže Mihovil Mioković iz Siska, član Upravnog odbora EP mladih Hrvatske, glavni organizator zasjedanja.

- Trudimo se da na svakom zasjedanju pokrijemo što više tema koje ne pokrivamo u školama i na fakultetima. O njima raspravljamo kroz formalne procedure nalik na one u EP-u – kaže Aleksa Martinović iz Beograda, potpredsjednik zasjedanja. Osječanka Iva Tolić, članica Odbora o poljoprivredi i ruralnom razvoju, želi da se njezin glas čuje.

- Želim da se sruše stereotipi o zanimanjima u poljoprivredi i motivirati mlade ljude da postanu farmeri. Mislim da je poljoprivreda, uz IT, zanimanje budućnosti - kaže Tolić.

Podršku mladima dali su zastupnica u EP-u Biljana Borzan, dogradonačelnica Žana Gamoš i predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin.

- Iznimno mi je drago vidjeti mlade kako argumentirano, hrabro i odrješito brane svoje stavove, vizije i uvjerenja o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, ali i svoje vizije razvoja Europe - poručila je Gamoš. J. Pejaković

Ova vrsta neformalnog obrazovanja omogućuje mladima da napreduju kao osobe koje razmišljaju “izvan kutije”

Možda ste propustili...

SAVJETOVALIŠTE POTROŠAČKOG FORUMA

Lani su bile 6704 pritužbe potrošača

MEĐUNARODNA IZLOŽBA SLIKA I RUKOTVORINA

Stigli radovi iz Subotice i Pečuha

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas