Osijek
REGIONALNO ZASJEDANJE EUROPSKOG PARLAMENTA MLADIH HRVATSKE

Mladi argumentirano, hrabro i odrješito brane svoje stavove
Objavljeno 4. ožujka, 2018.

Mladi iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a napose iz Osijeka i Osječko-baranjske županije, okupili su se u nedjelju kako bi raspravljali o aktualnim temama vezanim uz društvene, socijalne i ekonomske probleme te sastavili rezolucije o kojima će raspravljati prema pravilima Europskog parlamenta. Riječ je o četverodnevnom 13. regionalnom zasjedanju Europskog parlamenta mladih Hrvatske, jedne od najvećih platformi za javnu debatu, međukulturalne susrete, međunarodni dijalog i razmjenu ideja mladih. Nakon dugo vremena, zasjedanje se održava u Osijeku.

- Teme su posvećene razvitku Slavonije i problematici migracije stanovništva, osobito grada Osijeka i OBŽ-a s naglaskom na razvitak poljoprivrede, infrastrukture, zapošljavanje i vraćanje radne snage. Naši su ciljevi uključiti mlade u proaktivno djelovanje – kaže Mihovil Mioković iz Siska, član Upravnog odbora EP mladih Hrvatske, glavni organizator zasjedanja.

- Trudimo se da na svakom zasjedanju pokrijemo što više tema koje ne pokrivamo u školama i na fakultetima. O njima raspravljamo kroz formalne procedure nalik na one u EP-u – kaže Aleksa Martinović iz Beograda, potpredsjednik zasjedanja. Osječanka Iva Tolić, članica Odbora o poljoprivredi i ruralnom razvoju, želi da se njezin glas čuje.

- Želim da se sruše stereotipi o zanimanjima u poljoprivredi i motivirati mlade ljude da postanu farmeri. Mislim da je poljoprivreda, uz IT, zanimanje budućnosti - kaže Tolić.

Podršku mladima dali su zastupnica u EP-u Biljana Borzan, dogradonačelnica Žana Gamoš i predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin.

- Iznimno mi je drago vidjeti mlade kako argumentirano, hrabro i odrješito brane svoje stavove, vizije i uvjerenja o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, ali i svoje vizije razvoja Europe - poručila je Gamoš. J. Pejaković

Ova vrsta neformalnog obrazovanja omogućuje mladima da napreduju kao osobe koje razmišljaju “izvan kutije”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLASINE O ZATAŠKAVANJU NESREĆE ZBOG UTJECAJNIH RODITELJA

Slučaj djevojčice stradale na Drinskoj: Objave o nesrećama ovise o detaljima policijskih izvješća

2

UNIKOMOV PILOT-PROJEKT EKOLOŠKOG CERTIFICIRANJA ZGRADA

Građani će do kraja 2019. moći razvrstavati čak šest vrsta otpada

3

ISTRAŽILI SMO CIJENE NAMIRNICA

Blagdanska trpeza za četveročlanu obitelj - 250 kuna

oglas