Osijek
“HRVATSKA STVARA” KRENULA IZ OSIJEKA

Code clubovi bit će dostupni osnovcima u svim županijama
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

Velika turneja predstavljanja projekta “Hrvatska stvara”, kojim se među mladima želi potaknuti inovativnost i kreativnost te povećati interes za tehničku kulturu, prirodoslovna i znanstvena područja te poduzetništvo, krenula je prošlog tjedna iz Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka. Riječ je o projektu koji provode tvrtka STEMI i Udruga Programerko.

Tijekom ove godine u svakoj će županiji biti pokrenuti Code clubovi - centri u kojima će se osnovci u slobodno vrijeme moći nalaziti i besplatno učiti stvarajući nove tehnologije programiranjem, izradom web-stranica i slično.

Code club je svjetska mreža volonterskih klubova programiranja za djecu pokrenuta u približno 130 zemalja na više od 10.000 lokacija.

- Naš je cilj inspirirati djecu da grade i šire svoje ideje, učeći putem. Želimo da kad djeca napuste Code club krenu u potragu za drugim digitalnim aktivnostima, bilo to u njihovo slobodno vrijeme, u školi ili u odabiru karijere. Želimo da steknu vještine koje su im korisne – ne samo da nauče programirati nego da uče i računalno razmišljati, rješavati probleme, surađivati i podijeliti znanje - rekao je Marin Trošelj iz STEMI-ja, tvrtke koju su prepoznali i svjetski divovi poput Amazona, Intela i Googlea.

- Code club odlična je inicijativa jer omogućuje mladima ulazak u svijet digitalnih tehnologija i stvaranja bez obzira na njihovu lokaciju ili imovinsko stanje. Gradeći zajednicu volontera razvija civilno društvo i ukazuje mladima na potrebu vraćanja vrijednosti u društvo - kaže Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

Ono što ovim projektom organizatori žele predstaviti mladima jest Hrvatska kakva će biti sutra, Hrvatska koja se hvata u koštac s izazovima i inovacijama, koja se umrežava da bi postigla vrhunske rezultate. Predstavljanje projekta nastavlja se u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture u ostalim županijama. J. Pejaković

Najčitanije iz rubrike
oglas