Osijek
MENTALNI TRENING

Osječani (na)učili kako se fokusirati
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

U sklopu sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska, u hotelu Osijek u subotu je održana radionica o fokusu, pod vodstvom psihologa Mentalnog treninga Ane Kotzmuth i Igora Čerenšeka, u suradnji s Kineziološkim fakultetom iz Zagreba, Hrvatskom liječničkom komorom, Biotreningom i nutricionistima iz Definicije hrane, te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Stotinjak su okupljenih voditelji radionice uveli u osnove fokusa kao sposobnosti usmjeravanja pažnje koja se može usavršiti i razjasnili popularne zablude koje se vežu uz fokus poput onih da on pada s godinama, te kako je urođen ili povezan s inteligencijom. Nadalje su doznali kako nam svakodnevno kroz glavu prođe između 50.000 i 70.000 misli, od čega samo 20 posto primijetimo, a preostalih se 80 odnosi na brige i strahove.

Osim misli, voditelji su se osvrnuli i na druge odrednice na koje možemo djelovati i mijenjati ih poput emocija, ponašanja i fiziologije. U sklopu vježbe mindfulness meditacije, okupljeni su imali priliku i sami uvjeriti se koliko je izazovno održavati fokus na jednom objektu bez skretanja pažnje na druge misli. Tijekom susreta provlačila se tema misli koje nas opterećuju i zbog kojih se brinemo, a voditelji su naglasili kako brige prestaju biti brige kada postanu akcija.

Osim meditacije, sudionici su doznali koja su to osnovna pravila mentalne simulacije koja se pokazala kao odličan alat u psihičkoj pripremi sportaša, ali i svih drugih ljudi koji se pripremaju za neki važan životni događaj. Za razliku od zamišljanja, mentalna simulacija puno je složeniji proces koji uključuje duboko vizualno i doživljajno razrađivanje planiranog događaja. Radionica je završila prigodnom porukom: “Sada je najvrjedniji trenutak u vremenu. U njemu se dogodilo sve i baš sve će se dogoditi u budućnosti.” F. Mamić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas