Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA “VERGISSMEINNICHT”

Nostalgična Jobstova priča o odrastanju u starom Esseggu
Objavljeno 4. ožujka, 2018.

Predstavljanje knjige “Vergissmeinnicht. Esekerski karusel” Ivana “Hanzike” Jobsta, krajem prošloga tjedna u dupke ispunjenom Klubu knjižare Nova, bilo je puno više od čitanja odabranih ulomaka i govora o knjizi.

Razlog je tome i tematika Jobstove knjige objavljene u nakladi Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba, a to je intimna i nostalgična priča jednog Osječanina s njemačkim prezimenom ili, točnije, Esekera, povijest jednog odrastanja na periferiji nekadašnjeg Gornjeg grada, na širokom potezu od Ružine ulice, nekadašnje Rosengasse, u kojoj je Jobstov otac imao pekarnicu, Podgrađa i zapadnog dijela Gundulićeve ulice sve do Strossmayerove ulice, Nove ulice, Nove Retfale, livade Pampas, Podravine i Veslačkog kluba Neptun.

U publici su bili mahom naši stariji sugrađani, autorovi vršnjaci, prijatelji, susjedi i sunarodnjaci koji su više ili manje na vlastitoj koži doživjeli nestanak njemačkog i švapskog identiteta u Osijeku nakon Drugoga svjetskog rata o čemu Jobst rječito svjedoči svojom memoarskom knjigom. Kako autorov tekst, koji je djelomice predstavljen čitanjem pojedinih ulomaka, pršti svakojakim germanizmima i esekerskim izrazima koji su iščeznuli iz današnje jezične uporabe, ali se nalaze u našem sjećanju još iz vremena našeg djetinjstva i mladosti, na svaku takvu riječ nazočni su pozitivno reagirali, smijući se i ponavljajući te danas egzotične izraze.

Predstavljanje knjige Hanzike Jobsta, grafičara, diplomiranog pravnika i pisca, vodio je Nikola Mak, nekadašnji saborski zastupnik njemačke manjine u Hrvatskom saboru i član Predsjedništva Njemačke zajednice, a o knjizi je govorio njezin autor. Zanimljivo je Jobstovo svjedočenje o tome kako su njegovi roditelji, nakon izlaska iz logora u koji su ih smjestile komunističke vlasti, izbjegavali govoriti njemački pred svojom djecom kako ne bi zapadala u neprilike ako njime progovore na ulici. Sjeća se i da su kolonisti iz Dalmacije naseljeni u švapske kuće zabranjivali svojoj djeci da razgovaraju s njime, koji je i sam u to vrijeme bio dijete, jer se pročulo da je bio u logoru, a slične je zabrane čuo i od svojih roditelja, no tu su barijeru nedužna i neiskvarena djeca, jedna i druga, u svojoj igri s lakoćom preskakala.

Istodobno, priča Hanzike Jobsta je optimistična, slavi život, dječje i mladenačke ljubavi, vrijeme provedeno na osječkom korzu, širenje obzora i odrastanje u Osijeku koji se nekada zvao i bio Essegg. D. Celing

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLASINE O ZATAŠKAVANJU NESREĆE ZBOG UTJECAJNIH RODITELJA

Slučaj djevojčice stradale na Drinskoj: Objave o nesrećama ovise o detaljima policijskih izvješća

2

UNIKOMOV PILOT-PROJEKT EKOLOŠKOG CERTIFICIRANJA ZGRADA

Građani će do kraja 2019. moći razvrstavati čak šest vrsta otpada

3

ISTRAŽILI SMO CIJENE NAMIRNICA

Blagdanska trpeza za četveročlanu obitelj - 250 kuna

oglas