Ekonomija
ZAVRŠEN PRVI OVOGODIŠNJI SAJAM U OSIJEKU

Snijegu, poledici i kiši usprkos, izložbeni prostori na Pampasu privukli 12-ak tisuća posjetitelja
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Dobro se trgovalo jer već za koji tjedan trebala bi početi proljetna sjetva

Snijegu, ledu i kiši usprkos, u Osijeku je od petka do nedjelje održana prva ovogodišnja manifestacija 25. Proljetni sajam i 19. Obrtnički sajam koji su na izložbeni prostor na Pampasu privukli između 10 i 12 tisuća posjetitelja, što je doista znak da su samo rijetki odlučili ne doći na sajam zbog vremenskih neprilika.

Nije ovo prvi put da Osječki proljetni sajam bude obilježen bijelim pokrivačem, ali ovo su doista bila tri dana u cijelosti obilježena zimskih uvjetima. No, čini se kako nitko nije ostao ozbiljnije uskraćen. Dobro se trgovalo, već za koji tjedan počet će proljetna sjetva, na sajmu se stoga masovno kupovalo sjeme kukuruza, poljoprivrednici su „odnosili“ mehanizaciju, poglavito rasipače gnojiva, jer valjat će nakon oštre zime strnim kulturama dodati nešto „vitamina“. Zadovoljni mogu biti i prodavači suhomesnatih proizvoda, sirari i medari jer na sajmu uvijek ostvare lijepe prodajne rezultate.

Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma, rekao je da su 25. Osječki proljetni sajam i 19. Obrtnički sajam prošli baš onako kako su i očekivali.

- A očekivali smo da će građani našeg Osijeka i naše županije doći u velikom broju, bez obzira na vremenske nepogode. To se i dogodilo i o tome najbolje govore zadovoljna lica i osmijesi naših izlagača. Svrha Osječkog sajma je da koristi svoju poziciju kako bi spajao naše izlagače s kupcima, i to je upravo ono što smo postigli i ovaj put. Posebne zahvale idu i našem vlasniku, Gradu Osijeku, kao i tvrtkama grada Osijeka bez kojih ovaj put ne bismo uspjeli. Ove su godine prvi put u Osječkom sajmu otišli i korak dalje. Naime, edukativno su htjeli pomoći upravo malim proizvođačima koji su više vični proizvodnji, a manje reklami i (samo)promicanju onoga što tržištu nude. Osječki sajam angažirao je tri stručnjaka iz domene prodaje i marketinga s Ekonomskog fakulteta koji su volonterski dijelili savjete što činiti da proizvod postane vidljiviji i prepoznatljiviji upravo na ovakvim događanjima. A sve one koji priželjkuju i zalažu se za daljnji razvitak sajamske djelatnosti raduju najave kako se, ovaj put, još ozbiljnije nego prije, radi na izgradnji novog sajamskog prostora. Neće to biti realizirano u idućih godinu ili dvije, ali raduje, uz vlasnika sajma Grad Osijek, koji za tu svrhu priželjkuje sredstva iz EU fondova, i aktivno uključivanje Osječko-baranjske županije.

Dario KUŠTRO
JEDNODNEVNA SAJAMSKA DOGAĐANJA

Sljedeća sajamska aktivnost na Pampasu je u travnju (20. - 22. travnja). Tada su na rasporedu, također u istom terminu, dvije manifestacije – Sajam lova, ribolova i turizma te Sajam automobila. U međuvremenu moguća su i nova sajamska jednodnevna događanja. Ideja je, naime, direktora Vukašinovića biti posrednik između poduzetnika i kupaca.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike