Regija
PROJEKT PREVENCIJE

“100 ljudi, 100 ćudi” u Našicama
Objavljeno 4. ožujka, 2018.

NAŠICE - Savez društava Naša djeca Hrvatske provodi projekt “100 ljudi, 100 ćudi”, kojim se već treću godinu prevenira nasilje među vršnjacima. Projekt je odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u okviru natječaja Prevencija nasilja nad i među djecom i mladima. Ove su godine projektni partneri OŠ Mate Lovrak iz Kutine, OŠ Visoko iz Splita i OŠ kralja Tomislava iz Našica. Suradnici su na projektu DND Kutina, DND Našice i Grad Split.

U sklopu projekta, protekli vikend u Zagrebu održana je edukacija za mentore/voditelje radionica, a polaznice su bile i defektologinja Iva Ramljak, pedagoginja Ivana Šteković i učiteljica Jasmina Vidaković iz OŠ kralja Tomislava te predsjednica DND-a Darija Vlajnić i članice-volonterke Tanja Kozina i Nikolina Jakovljević.

Educirani će voditelji u sklopu projekta provoditi niz radionica za djecu i mlade na temu antidiskriminacije, stereotipa, predrasuda i uvažavanja različitosti te nenasilnog rješavanja sukoba, kako bi se djecu osvijestilo o važnosti prevencije nasilja. Radionice će se provoditi među učenicima 3. i 4. te 7. i 8. razreda osnovnih škola te djecom uključenom u aktivnosti Društva Naša djeca.

Tijekom projekta, koji će trajati dvije godine, u našičkoj osnovnoj školi i prostorijama našičkog DND-a provodit će se razne komunikacijske vježbe, igre, medijacije, rasprave i parlaonice, kako bi se djecu i mlade poticalo na odgovornost za njihove postupke, mir, toleranciju i nenasilje.

- Odgojem za mir i toleranciju izravno se radi na prevenciji nasilnog ponašanja među djecom i vršnjacima, posebice u školskom okruženju. Osim radionica za djecu, u školama koje sudjeluju u projektu postavljat će se sandučići u koje će djeca, izložena nasilju vršnjaka, moći ostavljati anonimne poruke za odrasle koji im mogu pomoći u rješavanju tog problema – istaknula je predsjednica DND-a Našice Darija Vlajnić.S.Fridl

Ove su godine projektni partneri OŠ Mate Lovrak iz Kutine, OŠ Visoko iz Splita i OŠ kralja Tomislava iz Našica

Najčitanije iz rubrike