Regija
SDP ZATRAŽIO PLAN ZAMJENE ILI OBNOVE DOTRAJALOG DRVEĆA

Za uklanjanje opasnih stabala u proračunu je 156.000 kuna
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

BELIŠĆE - Jedno od vijećničkih pitanja postavljeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća odnosilo se na problem suhih, trulih stabala, opasnosti koje ona predstavljaju te pitanje plana njihovog uklanja i obnove zbog sigurnosti građana. O toj je problematici pred vijećnicima, ali i na mrežnim stranicama belišćanskog SDP-a, progovorio vijećnik te stranke Dejan Šovagović. Naglasio je kako je upravo gradsko zelenilo i njegovo uređenje jedno od prvih prizora koje ugledaju i hvale gosti koji dolaze u Belišće. Međutim, priča o zelenilu koje je ukras svoga grada ima i svoje naličje, a ono se prije svega odnosi na problem starih i trulih grana i drveća, koji su prijetnja sigurnosti građana, kako u vrijeme hladnoća kakve su danas tako i pri svakom malo jačem nevremenu, rekao je Šovagović.

- Mnoga stabla već su dosta stara, ima trulih grana i događa se da grane pucaju i ugrožavaju ljude i imovinu. Sjetimo se samo slučaja oštećenih vozila kod bazena ili kada je na gradskom trgu odlomljena grana ozlijedila jednu sugrađanku jer joj je doslovno pala na glavu. Tu se onda javljaju tužbe prema gradu ili skupe nagodbe, a najveća je opasnost ipak za sigurnost ljudi, koja nam mora biti na prvom mjestu. S druge strane, znamo da se dosta ulaže u održavanje pa su neka stabla i uklonjena, što onda opet dovodi do brojnih upita naših sugrađana zašto se režu stabla poput jablana ili platana, koja su na neki način i simboli grada - priupitao je Šovagović.

SDP smatra da je zbog brojnih upita potrebno bolje informirati građane zašto su neka stabla uklonjena, ali i pripremiti plan zamjene ili obnove dotrajalog drveća i uklanjanja opasnosti, na način da se osigura da i dalje ostanemo poznati kao grad s puno zelenila. Posebno su, pak, pozvali na oprez ovih dana jer pod težinom snijega pucaju grane na drveću, ističu SDP-ovci.

Da postavljeni upit o tom problemu ozbiljno shvaća, u svom je odgovoru potvrdio gradonačelnik dr. Dinko Burić, naglasivši kako u belišćanskoj gradskoj upravi na tom planu iznad svega poštuju struku te kako je u gradskom proračunu za tu stavku osigurano 156.000 kuna.

- Od stručnjaka ćemo naručiti izradu odgovarajućeg elaborata, na temelju kojeg ćemo u Belišću i prigradskim naseljima realizirati 11 projekata održavanja postojećeg i sadnje novog zelenila, pri čemu ćemo prije svega ispoštovati preporuku, znanja i savjete stručnjaka. S realizacijom projekata u ulicama i naseljima počet ćemo već na proljeće, a dva su predviđena za jesen - naglasio je Burić.

Govoreći o toj temi, gradonačelnik je rekao kako je prema nekim sjećanjima zaposlenika Gradske uprave sličan elaborat već prije bio naručen, međutim u dokumentaciji elaborat nije pronađen pa se nastavlja istraživanje točnosti tih tvrdnji.L.Aničić

Gradonačelnik Dinko Burić naglasio je kako u belišćanskoj gradskoj upravi na tom planu iznad svega poštuju struku

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike