Regija
4. FESTIVAL KULENOVE SEKE

Šampion je kulenova
seka Dane Krpana
Objavljeno 4. ožujka, 2018.
Prošlogodišnji rekord od 97 uzoraka svakako je premašen za 12 uzoraka

VELIKA - Četvrti Festival kulenove seke zadržao je primat najvećeg u Hrvatskoj jer je na ocjenjivanje pristiglo 109 uzoraka, a zadržao je status međunarodnog festivala s osam uzoraka iz Vojvodine i dva iz BiH. Tako jeprošlogodišnji rekord od 97 uzoraka premašen za 12 uzoraka.

Pomažu sponzori

- Okupilo se više od 400 posjetitelja u Vatrogasnom domu u Velikoj uz natjecatelje iz svih pet slavonskih županija. Njih nekoliko iz daljih krajeva od Zagreba i Samobora nije nažalost po tom lošem vremenu moglo doći, pa tako ni natjecatelji iz Mađarske. Ove godine primat najljućih odnijeli su natjecatelji iz Bačkog Petrovca, članovi Zadruge Kulen koji svoje seke prave prema slovačko-vojvođanskom receptu, s dvostruko više ljute paprike od naših standarda. Zadovoljan sam odazivom, jer situaciju kada imate na pladnjevima 109 kulenovih seka koje degustiraju svi posjetitelji u dvorani i ocjenjuju najbolju, ne možete često vidjeti – istaknuo je idejni začetnik i pokretač nekoliko etnogastromanifestacija Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.

Da bi uspjeli u organizaciji, trebala im je pomoć pokrovitelja i sponzora, kojih ove godine nije nedostajalo. Sve organiziraju uz pomoć KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, pokroviteljstvo Županije, općine Velika, Kaptol, Jakšić i Brestovac, gradova Požega, Pleternica i Kutjevo, te sponzora glavnih nagrada, tvrtke Alleselektrocentar, Auto centar Radić, Orljava, Plamen, Zvečevo, Poljana, te vinarija Ive Enjingija, Vlade Krauthakera, Ivice Peraka, Zorice Tandara, Gojka Solde i Branka Jakobovića.

Nakon ocjenjivanja Dražen Krstanović, inž. prehrambene tehnologije i novinar, proglasio je šampionskom kulenovu seku proizvođača Dane Krpana iz Požege. Uz njega natjecali su se i njegov brat i sin.

Prepoznali kvalitetu

– Iznenađen sam, no moram reći da nisam sumnjao u svoju kulenovu seku. Godišnje imam nekoliko svinjokolja i proizvodnjom suhomesnatih delicija bavim se iz hobija, a ova prva serija s kraja listopada bila mi je ove godine najbolja i s njom sam išao na natjecanje - istaknuo je šampion Krpan. Da su svi prepoznali pravu kvalitetu govori i podatak da se pladanj s uzorcima pod brojem 38 prvi ispraznio, iako tada još nitko nije znao rezultate. Ta kulenova seka sve je privlačila svojom odličnom bojom, mirisom, presjekom, strukturom i okusom. Uz nagrade sponzora šampiona je nagradio i kulenom inž. prehrambene tehnologije Damir Hruška.

Velikim zlatom ocijenjene su i seke koje su proizveli Zlatko Vuković, Vjekoslav Krpan, Predrag Mičić i Matko Krpan. Prema ocjeni posjetitelja nakon degustacije najbolju kulenovu seku napravio je Vlado Klanfar, koju je i stručni žiri ocijenio zlatnom plaketom. Uručeno je 20 zlatnih plaketa, 40 srebrnih plaketa, 40 brončanih plaketa te četiri zahvalnice.

Organizator je nagradio i najljepše uređene stolove koje su uređivali članovi 12 folklornih društava i etnogrupa. Prvo mjesto osvojio je KUD Bektež, drugo dvadesetak gostiju Domagoja Ciganovića iz Alilovaca, a treće stol Zavičajnog društva KUD-a Rama Pleternica.

Uz degustacije seka i vina kutjevačkih i vetovačkih vinara sve su zabavljali TS De Gotho i sastav City band. AGM Kruna

Barbara Vidačić najljepša DJEVOJKA

Festival je dobio i ljepoticu festivala. Lentu, krunu, cvijeće, proizvode Zvečeva i nagrade sponzora je kao najljepša djevojka u narodnoj nošnji ponijela Barbara Vidačić iz Kaptola, članica veličkog KUD-a. Prva pratilja je Marta Grgić, članica brestovačkih folkloraša, a druga pratilja Ivana Stipić iz KUD-a Orljava Pleternica. Lente i nagrade uručili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i zamjenik načelnika Velike Ivica Potočanac.

Možda ste propustili...

OD 15. SIJEČNJA GRADONAČELNIK ŽUPANJE NEĆE BITI ZASTUPNIK

Umjesto Miličevića u Sabor odlaze Milinković, Puljašić ili Jozić

SVEČANA SJEDNICA GOSPODARSKOG VIJEĆA ŽK POŽEGA

Zlatne kune HGK-a za Poljoprivredu Lipik, Magmu i Color grupu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA ĐURĐENOVAC VLASNIK BIVŠE SAMOPOSLUGE

Nekretninu su odlučili
prodati za 301.000 kn

2

29. OBLJETNICA OSNUTKA HDZ-A ZA BIVŠU OPĆINU VINKOVCI

Milinković: Moramo pokrenuti gospodarstvo i zadržati naše mlade

3

ORIGINALNA IDEJA IZ VRTIĆA “MASLAČAK”

“Ribice” uknjižile recepte za slavonske poslastice