Regija
UGOSTITELJSKI VREMEPLOV - KAFIĆ MUZEJ

Kavu ispijaju na Henry
garnituri iz 1695. godine
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Cafe-bar Nice uređen je u rustikalnom stilu, koristili su staru ciglu

ĐAKOVO - Poput ulaska u vremeplov koji će vas odvesti u doba baroka, neobaroka i bidermajera do secesije, gdje će vam pozornost privući niz unikatnih antikviteta, izgleda već prvi korak u đakovački cafe-bar Nice.

Izgubljeno blago

Malo je Đakovčanima, ali i stanovnicima šire okolice poznato kakvo blago sadrži unutrašnjost ovog ugostiteljskog objekta iza koga je čak 25 godina neprekidnog rada, a čiji vlasnik Mile Dragić, ljubitelj starina, obilazi domaće i svjetske sajmove u potrazi za izgubljenim blagom. U okruženju kojim dominira stari gramofon, svjetiljka, slon od ebanovine izrađen prije pet stoljeća, ugodno smješteni u bidermajer garnituru staru stotinjak godina, Dragić nam govori o svojoj nesvakidašnjoj zaljubljenosti u minula vremena.

- Ljubav prema starinama traje tridesetak godina, koliko se i bavim ugostiteljstvom. Ovaj kafić otvorio sam 1993. godine, a prije njega sam imao jedan pod drugim imenom. Nice je uređen u rustikalnom stilu, koristili smo staru ciglu, staru hrastovinu, a uredili ga unikatnim antikvitetima. Puno je tu uspomena s raznih putovanja i sajmova - počinje svoju priču Dragić, a napominje i kako detalji izazivaju znatiželju gostiju. Ljubav prema starinama, kaže, iziskuje puno odricanja i truda, a tu osobito ističe oldtimere kojih u svojoj kolekciji ima čak dva. Po onom što nam je potom izjavio, došli smo do zaključka kako Dragić, koliko voli starine, toliko voli i svoje goste, jer tko bi im drugi dopustio sjediti na garnituri iz 1695. godine i ispijati kavu.

- Sve su mi stvari drage, ali bih posebno izdvojio garnituru, čisti barok, nazvanu Henry iz 1695. godine, koju rado prepuštam svojim dragim gostima da uživaju u ispijanju kave. Garnitura je podrijetlom iz Engleske, stigla je brodom u Šibenik, a iz Šibenika u Đakovo - kaže Dragić.

Neće na more i Zagreb

Svaki kvadrat njegova lokala, ponosno ističe, ima svoju povijest i priču, a u njoj se često nađu i mladenci koji žele uspomene, fotografije, uokvirene antikvitetima.

- Mnogi kroz šalu znaju reći da ovdje nisu u kafiću, nego u muzeju. U svakom je kafiću bitna atmosfera, a ja se trudim da u Niceu bude pozitivna jer to je posao s kojim živim 24 sata i trudim se da svi budu zadovoljni, od radnika, gosta do države. Mnogi mi govore da otvorim Nice na moru, u Zagrebu, ali im uvijek odgovorim: Ne, ja ostajem i borim se u srcu Slavonije, u mom gradu, mom Đakovu - pručuje Dragić.

Pokazao nam je ponosni vlasnik i, istina, kopiju karte svijeta iz 1746. godine, na kojoj još nije otkrivena Aljaska, i do nje je, kaže, bilo teško doći gotovo kao do originala. Vidjeli smo i dvorski stup iz 1900. godine, vazu iz iste godine, malu harmoniku iz 1780., vinjak iz 1956., original bocu. Pokazao nam je kip iz Indonezije iz 1830. Obilazio je ovaj Đakovčanin sajmove diljem svijeta, do Budimpešte, Milana, Venecije, Toskane, Padove, Praga, Bratislave, do onih u okruženju, pa je tako donio i sat podrijetlom iz Engleske iz 1800. godine, Zoltanovu zdjelu iz 1895. itd... Pozornost nam je privuklo i srce klavira, staro 200 godina, u kojem su sve žice dandanas ispravne.

- Rađeno je od čistog mesinga, ima svoju ljepotu, vrijednost i privlači pozornost - kaže na kraju razgovora Dragić. Iako izvana ne odaje dojam bogatstva koje skriva, provirite li samo u prostor ovog neobičnog, toplog kafića u Hebrangovoj ulici, svojim “starovinskim” šarmom sigurno će vas osvojiti na prvu.

Maja MUŠKIĆ
I cigle imaju svoju priču

I baš kako ona stara uzrečica kaže da svaka cigla ima svoju priču, tako je i u Dragićevu kafiću. “Cigla nam je stigla iz dvorca iz Majških Međa, a svaku je svojom rukom klesao vrsni majstor Mirko Mitrović iz Satnice Đakovačke”, kaže Dragić.

Možda ste propustili...

ZVONIMIR BOŽIĆ, VLASNIK OLDTIMERA

BMW-ov motocikl ima 81, a Mercedes 54 godine

AGENCIJA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

Dvije Našičanke na državnom LidDraNu

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA NAJAVLJUJE:

Prvi luksuzni bus s Berlinčanima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana