Regija
VRIJEDNOST PROJEKTA JE 370 MILIJUNA KUNA

Modernizacija savskog nasipa: Cilj je spriječiti novo pucanje
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

ŽUPANJA - Nakon snijega i debelog minusa temperature će prema najavama već do sljedećeg vikenda skočiti u debeli plus, a zbog naglog topljenja snijega i porasta vodostaja prijete poplave.

Boje se i guštera

Već i od samog spomena takve mogućnosti strahuju stanovnici istočnog dijela županjske Posavine koji su u svibnju 2014. godine, nakon što je rijeka Sava probila nasip kod Rajevog Sela i potopila Cvelferiju, proživjeli pravu kalvariju.

- Jako smo zabrinuti jer, koga zmija ujede, i guštera se boji. Ne daj, Bože, nikada više takvog zla, a kada bi nas Sava ponovno potopila, to bi za Gunju bio kraj. Ovdje više nitko ne bi ostao živjeti. Ionako nam se ljudi masovno iseljavanju, odoše mladi, a još jednu poplavu, uništavanje tek obnovljenog doma, ponovne traume i strah ne možemo zamisliti ni u najgoroj noćnoj mori. To bi bio završni udarac ovome selu - poručuju mještani. A upravo s ciljem prevencije i zaštite od poplava Hrvatske vode započele su modernizaciju lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške u ukupnoj duljini od 180 kilometara. Radovi su krenuli u svibnju prošle godine, na treću obljetnicu poplava, upravo zbog razloga, ustvrdio je tada generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, kako bi se osigurala sigurnost nasipa i ohrabrio narod županjske Posavine da ostane na svome ognjištu. Projektom se predviđa realizacija hitne “no regret” mjere, odnosno gradnja berme uz zaobalnu nožicu nasipa.

- Namjena je te građevine dodatno pozitivno opterećenje nožice nasipa i izdizanje puta, što ujedno čini pozitivan utjecaj na ukupnu stabilnost nasipa. Berma omogućuje pristupanje nasipu teškoj mehanizaciji i za vrijeme obrane od poplava, a svojom težinom poboljšava stabilnost nožice nasipa i smanjuje mogućnost sloma nasipa zbog nestabilnosti temeljnog tla nasipa, pojašnjavaju u Hrvatskim vodama.

Rade dvije dionice

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 370 milijuna kuna, a sufinancirat će se iz EU fondova. Paket dokumentacije za prijavu je dovršen, kompletiran i proslijeđen na odobrenje. U veljači 2017. godine ugovorena je provedba dodatnih istražnih radova, izrada idejnih projekata, ishođenje lokacijskih dozvola, izrada glavnih projekata, ishođenje građevinskih dozvola i izrada natječajne dokumentacije za izvođenje radova na cijelom obuhvatu zahvata. Izrada projektne dokumentacije, provođenje upravnih postupaka ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola te provedba postupaka javne nabave radova i usluga nadzora od tada se realiziraju kontinuirano, od najugroženijih prema manje ugroženim dionicama.

- Trenutno je u tijeku izvođenje dviju dionica: uzvodno od granice s Republikom Srbijom do Crpne stanice Konjuša (Gunja), u dužini od oko 12 kilometara, te između naselja Klakar i Ruščica nizvodno od Slavonskog Broda u dužini od pet kilometara, ističu. Radovi i usluge stručnog nadzora, vrijedni oko 17 milijuna kuna, ugovoreni su lani u svibnju, a dovršenje se očekuje krajem 2018. godine. Za sljedećih šest dionica CS Konjuša-Topola, Jaruge-Svilaj, Zadubravlje-Klakar-Ruščica, Topola-Županja, Slavonski Brod-Dubočac i Dubočac-Lužani, ukupne dužine oko 90 kilometara, projektna dokumentacija je dovršena, lokacijske dozvole su izdane ili se očekuju i u tijeku je ili u pripremi ishođenje građevinskih dozvola. Na prve tri navedene dionice, ukupne duljine 53 kilometra, u tijeku je odabir izvođača radova, a na preostale tri ukupne duljine oko 35 km, objavljen je poziv za dostavu ponuda za izvođenje radova. Ugovaranje radova planirano je do svibnja s rokom izvođenja radova od 20 mjeseci. Ukupna procijenjena vrijednost nabave radova na navedenih šest dionica je oko 160 miijuna kuna. Za preostale dionice zahvata u tijeku je izrada projektne dokumentacije i provođenje administrativnih postupaka za ishođenje lokacijskih i građevinskih dozvola. Početak izvođenja radova planiran je u 2019. godini, a završetak krajem 2020. godine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Postavljene oznake

U sklopu projekta ForestFlow na lijevoobalnom savskom nasipu na području malog slijeva Biđ-Bosut postavljene su kilometarske oznake. Sustav obilježavanja čini 68 oznaka, prva je postavljena u Račinovcima na granici sa Srbijom, a posljednja u Babinoj Gredi. Oznaku čini metalni stup visine oko 1,2 metra s ugrađenom pločom na kojoj je reflektirajućom bojom naznačen pripadajući kilometar savskog nasipa. Sustav obilježavanja od velike je važnosti za snalaženje pri provođenju obrane od poplava te bolju koordinaciju i komunikaciju sudionika u slučaju potrebe.

180

kilometara nasipa bit će obuhvaćeno radovima

Najčitanije iz rubrike