Mozaik
ZAVRŠIO JE ZAGREBDOX

Veliki pečat pripao je filmu iz Sirije
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Film "Druga strana svega", srpske redateljice Mile Turajlić, proglašen je najboljim u regionalnoj konkurenciji

Film "O očevima i sinovima", sirijskog redatelja Talala Derkija, osvojio je Veliki pečat kao najbolji u međunarodnoj konkurenciji, a film "Druga strana svega", srpske redateljice Mile Turajlić, proglašen je najboljim u regionalnoj konkurenciji ovogodišnjeg ZagrebDoxa.

- Veliki rizik kojem se autor izložio donio nam je napetu kombinaciju ljubavi i ekstremizma koja se prenosi s koljena na koljeno - obrazložio je žiri o Derkijevom filmu, koji prikazuje kako jedan otac pretvara svoje sinove iz djece u obučene ubojice. Laureat je rekao da je, vidjevši selekciju, pomislio da ne smije ni sanjati da će osvojiti tu nagradu, a sada se osjeća počašćeno. Zahvalio je svima koji su im dali toliko ljubavi i izrazio nadu da će se sada skrenuti više pozornosti na sve ono što prolaze djeca i nove generacije Sirije. Osim Velikog pečata, film "O očevima i sinovima" osvojio je i nagradu "Movies That Matter" istoimenog žirija, u kojemu su bili Metod Pevec, Kristian Novak i Maja Sever, kao film koji na najbolji način promiče ljudska prava.

Žiri međunarodne konkurencije, u kojem su bili Boris Poljak, Anna Zamecka i Harry Vaughn, dodijelio je i dva Posebna priznanja. Prvo je dobio gruzijski fim "Grad sunca" Ratija Onelija, koji "s empatijom i oduševljenjem donosi prikaz grada duhova koji opstaje zahvaljujući nepokolebljivoj naravi svojih građana, koji se svakodnevno bore sa zastarjelim ritualima i zajednicom". Drugo Posebno priznanje pripalo je kolumbijskom filmu "Džungla te poznaje bolje" Juanite Onzage, u kojem se "neprimjetno spajaju stvarnost i duhovni svijet, a zbog impresivne slikovnosti i detaljnih uvida u prošlost i sadašnjost jedne obitelji".

Svakodnevno i epsko

Za dobitnika Velikog pečata u regionalnoj konkurenciji, film "Druga strana svega" žiri je ocijenio da "tečno gradi pripovijest o potpunim suprotnostima, spajajući svakodnevno i epsko. Intimni prizori odnosa majke i kćeri odvijaju se ispred kulise turbulentne povijesti zemlje u stalnom prevratu".

- Dojmila nas se jasna struktura složene radnje i osjećajnost kojom su dočarani veliki dokumentarni trenutci - istaknuli su članovi regionalnog žirija Liz McIntyre, Ralph Eue i Ognjen Glavonić. Dobitnica nagrade Mila Turajlić rekla je kako je velika čast biti u regionalnom programu, u selekciji s kolegama čiji rad prati i čijem se talentu divi.

- Kada je objavljeno da je film gotov, jedna od prvih osoba koja me kontaktirala bio je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, kojemu sam poslala link s velikom tremom jer mi je bilo važno prikazati film publici u Hrvatskoj, baš na ZagrebDoxu, a dokaz je toga što smo svi došli na festival - istaknula je redateljica.

Problem ljudskih prava

Isti žiri dodijelio je Posebna priznanja slovensko-hrvatskom fimu "Playing Men" Matjaža Ivanišina, hrvatsko-slovenskom filmu "Dani ludila" Damiana Nenadića, mađarskom filmu "Zarobljena žena" Bernadett Tuza-Ritter, kao i češko-hrvatskom filmu "U slučaju rata" Jana Geberta, o mladom 'mastermindu' militantnog pokreta, koji okuplja tisuće slovačkih tinejdžera. Redatelj je "pružio vrijedan uvid u stanje europskih posttranzicijskih društava u kojima se toleriraju sve radikalniji odgovori na suvremena globalna kretanja".

Žiri Teen Dox, u kojemu su bili učenici Klasične gimnazije u Zagrebu, svoju su nagradu za najbolji film o problemima mladih dodijelili ruskom filmu "Ljepota" Kristine Kuzhakhmetove, koji opisuje život tinejdžera u pustopoljinama Altaja. Posebno priznanje dali su filmu "Zovite me Tony" Klaudiusza Chrostowskog.

Direktor i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodijelio je nagradu "Mojoj generaciji" filmu "Ljudska rijeka", kineskog umjetnika Aija Weiweija. U videoporuci zagrebačkoj je publici laureat poručio kako njegov film govori o izbjeglicama, ali i globalnim problemima vezanima uz ljudska prava. "Nadam se da će ljudi kad pogledaju film nastaviti raspravljati o ljudskim pravima i ljudskosti, vrijednostima o kojima se mora govoriti u svakoj generaciji. Samo se tako mogu zaštititi naše temeljne vrijednosti, s obzirom na to da se one u današnjem svijetu zloupotrebljavaju i pogrešno tumače", istaknuo je redatelj. Puhovski je pohvalio i rad svog festivalskog tima te dodijelio nagradu "Vašoj generaciji" Luciji Parać, producentici i proteklih desetak godina 'duhu festivala'. Žiri FIPRESCI-ja, koji prvi put dodjeljuje nagradu na ZagrebDoxu, najboljim je također proglasio srpski film Mire Turajlić. Za nagrade u međunarodnoj konkurenciji natjecao se 21 film, a u regionalnoj 17 filmova. Hina

MLADI ŽIRI URUČIO MALI PEČAT

Mladi žiri (Zofia Kowalewska, Stanislav Semerdijev i Vlado Zrnić) dodijelio je Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina filmu "Preko svih granica", poljske redateljice Marte Prus koja je prikazala zahtjevne metode treninga u ruskoj gimnastici uoči odlaska na Olimpijadu. Posebno je priznanje žiri dao svazijskom filmu "Liyana", Aarona Koppa i Amande Kopp.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana