Kultura
FRANJEVAČKI SAMOSTAN U VUKOVARU

U knjižnici smješteno oko 15 tisuća vrijednih knjiga
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Fra Jagodić: Samostan bilježi 10 inkunabula, a najviše knjiga datira iz 18. st.

VUKOVAR - Franjevački samostan u Vukovaru predstavio je početkom veljače projekt Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu Vukovara, kojim će se, ulaganjem u obnovu i revitaliziranje kulturnih dobara, otvoriti novi turističko-edukativni potencijali Vukovara. Ukupna vrijednost projekta je 15 milijuna kuna, od čega sedam milijuna izdvaja Fond za obnovu i razvoj Vukovara, a osam je osigurano u Europskom fondu za regionalni razvoj.

U razgovoru za Glas Slavonije gvardijan Franjevačkog samostana, fra Ivica Jagodić, ponovio je kako je od osnutka, 1723., samostan bio i ostao rasadništvo vjere, ali i čuvar kulture, jezika i identiteta.

- Građevina, samostan, crkva i cijeli franjevački kompleks spadaju u spomeničku kulturu i među najvrjednijima su u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ponajviše jer su prožeti dobrom arhitekturom i baroknim stilom. Franjevci su ovdje otvorili samostan u svrhu prosvjete i školstva. Najprije su otvorili pučku školu, no kako su djeca izrastala, tako su se otvarale i više grane obrazovanja, pa je tako 1736. otvorena pučka škola, a 1750. bilježimo u samostanu studije filozofije i teologije. Franjevci su tada djelovanje podredili prosvjeti. Ovdje su bili znameniti profesori koji su predano radili pa je u to vrijeme to imalo značenje sadašnjeg veleučilišta. Nisu bili samo profesori za teološke i filozofske grane, nego su bile zastupljene i medicina, biologija i matematika. Sve njihove knjige imamo u našoj franjevačkoj knjižnici, dakle to su udžbenici i priručnici kojima su se oni koristili, a danas ih nazivamo hrvatskim rijetkim knjigama. Napisane su ovdje, ima ih 70-ak i posebne su vrijednosti - rekao je fra Jagodić.

Naglasio je kako su franjevci pribavljali i svjetsku literaturu te su zbog jake teološke i prosvjetne struje nabavljali i druge vrijedne knjige. Stoga samostan bilježi deset inkunabula, a najviše knjiga datira iz 18. st. Važno mjesto zauzimaju i knjige iz 16. st. i knjižna građa samostanu daje veliki pečat. Restauracija knjiga zahtjevan je, težak i skup proces, no posljednjih godina aktivno su se bavili restauracijom.

Blago vraćeno iz Srbije

- Umjetničko i kulturno blago u samostan je iz Srbije vraćeno 2004. Riječ je o knjigama, kipovima, slikama i drugim umjetninama. Ubrzo smo pristupili restauraciji crkvenog blaga. Slike i kipove jednostavnije je obnoviti i uglavnom je taj posao odrađen, no knjige traže poseban proces. Prvo smo morali obnoviti prostor knjižnice u desnom krilu samostana i danas su sve stelaže maksimalno popunjene knjigama. Lijepo su uređene police od hrastovog drva i u knjižnicu više ne stane ni jedna stelaža. S Hrvatskim državnim arhivom i Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom potpisali smo 2005. ugovor na temelju kojega su te dvije institucije obnavljale knjige. Najveći je broj restauriran i preostalo je još 318 za restauraciju. Najvrjednije knjige su restaurirane dubinskim zahvatom, na način da se svaka knjiga rastavljala i svaki list premazivao posebnim kemikalijama. Potom su ponovno uvezivane i vraćane u što izvornije stanje - pojasnio je fra Jagodić, dodavši kako se radi o dugotrajnom i zahtjevnom procesu.

Preostali dio knjiga u nižem je rangu i ne traži dubinski zahvat, nego preventivnu zaštitu. Stoga one neće biti rastavljane, no svaki će list biti premazan i zaštićen. Taj je posao dio ugovora potpisanog s Ministarstvom regionalnog razvoja. Na upit koliko knjiga ima franjevačka knjižnica, fra Jagodić je rekao kako je to teško precizno reći, s obzirom na to da gotovo svakodnevno dobivaju nove knjige, no s popriličnom se sigurnošću može reći da ih ima 15-ak tisuća.

Knjige po hodnicima

Samostanski arhiv složen je u 30 kutija i 63 rukopisna sveska, a župni je arhiv složen u 65 kutija i oko 70 rukopisnih svezaka. Posebno su izdvojena skripta filozofskog i teološkog sadržaja od 18. do 20. st. Sačuvani su ženidbeni i ostali spisi od 1746. do 1991.

- Kako smo ušli u veliki projekt otvaranja franjevačkog muzeja, puno smo toga u samostanu morali presložiti. Sadašnji je prostor knjižnice predviđen za stare knjige, a nove ne stanu u knjižnicu i trenutačno su u samostanskim hodnicima. Da bismo hodnike oslobodili za postavljanje slika, prebacit ćemo ih u potkrovlje, koje će biti obnovljeno na suvremeni način i otvoreno javnosti. Postojeća će knjižnica ostati zatvorena za posjetitelje, jer je iznimno bogata i u nju se ne može ulaziti. Njezin će sadržaj posjetitelji moći vidjeti kroz staklene stijene, a prostor u potkrovlju bit će otvoren kao i svaka druga suvremena knjižnica - objasnio je fra Jagodić.

Želja franjevaca je da novim projektom pokažu javnosti bogatu riznicu samostana, pa će budući muzej obuhvaćati gotovo cijeli samostan. Podrum će biti obnovljen u stilu vinoteke i suvenirnice, toranj će postati vidikovac s kojega se vide cijeli grad, Dunav i vodotoranj. U hodnicima će izložiti velike oltarne slike i kipove, a srce muzeja bit će u južnom krilu samostana, gdje će postaviti najveće umjetničko blago. Knjižnica, u kojoj će knjige biti katalogizirane i digitalizirane, nosit će ime po fra Marku Kuroltu, koji je nakon okupacije Vukovara 1991. uspio spasiti brojne predmete umjetničkog i knjižnog blaga vukovarskog samostana.

Dragana KORPOŠ

važno

VAŽNO MJESTO ZAUZIMAJU I KNJIGE IZ 16. STOLJEĆA

15

milijuna kuna ukupna je vrijednost projekta

Franjevački kompleks spada u spomeničku kulturu i među najvrjednijima je u Hrvatskoj

Možda ste propustili...

BOŽIĆ ISPRIČAN GLAZBOM, RIJEČJU I SLIKOM

Na CD-u i kratka priča Ivane Šojat

12. GLAZBENE BOŽIĆNE SVEČANOSTI – GLAZ-B-OS DO 20. 12.

Šećer za kraj: natjecanje studentskih pjevačkih ansambala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana