Zdravlje
ŠTO KAŽU ZNANSTVENICI

Koliko nam vode dnevno treba?
Objavljeno 5. ožujka, 2018.

Za one kojima je muka popiti preporučenih osam čaša vode dnevno, znanstvenici imaju dobru vijest - ne vrijedi isto pravilo za sve. Prema mišljenju znanstvenika, osluškivanje vlastita organizma najbolji je način da se utvrdi kada nam je dosta vode. To zvuči dosta neodređeno, ali znanstvenici s australskog sveučilišta Monash utvrdili su da je ljudima, u trenutku kada je organizmu dosta tekućine, vodu teško gutati. Dakle, osluškujte vlastito grlo.

“Potrebno je raditi ono što vaš organizam traži - pijte vodu kada ste žedni, a ne prema utvrđenom rasporedu”, kaže Michael Farrell, glavni autor studije objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Farrell i njegovi suradnici zatražili su od 20 sudionika istraživanja da piju vodu u dvije situacije - nakon naporna vježbanja, kada su bili žedni, i poslije, kada su vodu morali piti na silu. U drugom su slučaju sudionici morali uložiti triput više napora da popiju zadanu količinu vode, što je bio jasan znak da tijelo regulira pretjeranu konzumaciju na način da je fizički otežava. Odnosno, objašnjava Farrell, refleks gutanja postaje sputan nakon što je popijena dovoljna količina vode. Dakle, kada je posrijedi mit o osam čaša vode na dan, dobra je ideja ostati hidriran, ali pritom treba slušati vlastito tijelo. Treba istaknuti i da previše vode može biti pogubno. Prekomjeran unos tekućine može dovesti do hiponatremije, odnosno oticanja stanica tijela, što dovodi do grčeva, mučnine, povraćanja, gubitka svijesti, a u ekstremnim slučajevima i do smrti. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana