Zdravlje
PROMJENE U ŽENSKOM ORGANIZMU

Zdravlje usne šupljine i zubi u trudnoći
Objavljeno 5. ožujka, 2018.
Vrlo često žene koje su rađale govore kako je u trudnoći došlo do ubrzanog propadanja zubnog tkiva i bolova

Trudnoća je fiziološko-normalno stanje praćeno nizom promjena i prilagodbi potrebnih za razvoj i rast ploda i, konačno, njegovo rađanje. Promjene koje se javljaju u organizmu trudnice tijekom trudnoće svakodnevno se odražavaju na funkcije njezinih organa i potiču važne obrambene snage organizma buduće majke, čime ih smatramo pozitivnima za njezino opće zdravlje. Ako sada stvari promotrimo s izrečenog stajališta, nameće se posve normalno razmišljanje kako bi usna šupljina i zdravlje zubi također trebali biti zaštićeni. No, na žalost, stvarnost je uistinu drukčija. Vrlo često žene koje su rađale govore kako je u trudnoći došlo do ubrzanog propadanja zubnog tkiva i bolova izazvanih upalom, što je u konačnici dovelo do vađenja oboljelih zubi. Neke žene također navode da su im se klimali i ispali zdravi i potpuno bijeli zubi.

Promjene u ustima

Trudnoća je stanje kada usna šupljina traži posebnu njegu. Hormonske promjene u trudnoći jedan su od razloga što je zubno meso (desni) posebno osjetljivo na sve podražaje. Desni reagiraju upalom, dolazi do njihova oticanja, nerijetko praćenog krvarenjem i bolnošću, a bakterijske naslage izazivaju jači odgovor tkiva u trudnoći, pri čemu oticanje i bolnost zubnog mesa dodatno otežavaju održavanje higijene. Karijes je, također, češće zastupljen u trudnoći. U trudnoći, posebno u prva tri mjeseca, veći broj trudnica ima mučnine i često povraća (hyperemesis gravidarum), a kiseli sadržaj dodatno povećava kiselost sline u usnoj šupljini, koja ionako ima nešto veću kiselost zbog povećanog broja tzv. acidofilnih bakterija tijekom trudnoće, a sve to povećava mogućnost nastanka karijesa. Mijenjaju se i prehrambene navike u trudnoći, a danas dobro znamo koliko su one važne u nastajanju karijesa i bolesti usne šupljine.

Sve promjene u usnoj šupljini koje mogu pratiti trudnoću znatno su izraženije u žena koje prije trudnoće nisu vodile dovoljno brige o svom oralnom zdravlju i nisu redovito posjećivale stomatologa, koje puše i konzumiraju alkohol i narkotike, kao i onih koje imaju poremećenu prehranu ili su pak pothranjene. S druge pak strane u velikog broja žena koje su prije trudnoće imale zadovoljavajuću higijenu usne šupljine i skrb o zubima, tijekom trudnoće vrlo često nesvjesno opada briga za taj dio vlastitog zdravlja. Razlog tomu mogu biti već spominjane mučnine u prvom tromjesečju trudnoće praćene povraćanjem, osjećaj kroničnog umora i slabosti tijekom trudnoće, a što su sve stanja koja u trudnica dovode do skretanja pozornosti s uobičajenih higijenskih navika, koje sada, u navedenim situacijama, nisu više toliko važne. Još uvijek je velik broj trudnica koje ili nedovoljno ili uopće ne kontroliraju svoju trudnoću i čija su znanja o važnosti zdravlja usne šupljine i zubi vrlo malena, a stomatologa posjećuju tek kada se razviju ozbiljnije promjene na njihovim zubima. Važno je da trudnice kontroliraju svoju trudnoću i redovito posjećuju stomatologa, vode brigu o pravilnoj prehrani i stvore svijest o tome kako mogu puno pridonijeti zdravlju svojih, ali i djetetovih zubi. Svijest i navike koje stvore poslije će, prenoseći ih na svoju djecu, višestruko pripomoći unaprjeđivanju cjelokupnog zdravlja. Što prije usvoje dobre navike, one će to duže trajati.

Kako ćete zaštititi zube

Stomatologa bi tijekom trudnoće, neovisno o tome postoje li teškoće sa zubima i zubnim mesom, trebalo posjetiti čim žena dozna da je trudna, a svakako u prvom tromjesečju trudnoće i zatim svaka dva-tri mjeseca. Dakako, gotovo da ne treba naglašavati kako bi idealno bilo da svaka žena u trudnoću ulazi saniranih zubi, pravilne i redovite oralne higijene, kao i razvijene svijesti o važnosti redovitih preventivnih stomatoloških pregleda. Stomatolog će tijekom tih posjeta pregledati zube, izliječiti one napadnute karijesom te ih temeljito očistiti od naslaga i zubnog kamenca, kao i dati savjete o prehrani i nadomjesnoj terapiji fluorom. To je bitno jer zubne naslage povećavaju rizik nastanka karijesa i upale zubnog mesa. Redovito, profesionalno čišćenje zuba smanjit će i usporiti mogućnost napredovanja početnih oštećenja, a ona velika, koja se mogu pogoršati i izazvati druge komplikacije, potrebno je liječiti što prije, jer zanemareni zubi uništeni karijesom mogu postati izvorom infekcije koja se može proširiti na cijeli organizam i ugroziti zdravlje majke i djeteta. Pravilna prehrana u trudnoći nezaobilazna je sastavnica zdravlja trudnice kao i djeteta koje nosi. Tkiva iz kojih će se razviti zubi djeteta počinju se formirati oko šestog tjedna trudnoće te je za njihovu izgradnju potrebna pravilna prehrana. Ugljikohidrati i bjelančevine potrebni su za izgradnju organskih dijelova zubi, a masti za pravilnu razgradnju vitamina, u prvom redu A i D, čija je uloga u nastanku zuba važna, a ako nedostaju, može doći do pojave deformiranih zubi. Minerali kao što su kalcij i fosfor potrebni su za kalcifikaciju, nastanak čvrstih dijelova zuba. Stoga se trudnicama preporuča uzimanje od 0,5 do 1 litre mlijeka dnevno ili odgovarajućih mliječnih proizvoda. Raznovrsna prirodna prehrana nenadoknadiva je u trudnoći. Poboljšanje mineralizacije zubi djeteta potiče se fluorom, a kako ga u prirodnoj prehrani nema dovoljno, trudnicama se preporučuje dodatno uzimanje fluora od četvrtog mjeseca trudnoće sve do porođaja, a i poslije tijekom dojenja. Priroda i nasljeđe podare nam najčešće zdrave zube, ali o nama samima ovisi hoće li ostati takvi cijelog života. Zdravlje ne može biti potpuno bez zdravih zubi i zdrave usne šupljine.Nikola KRALJIK, dr. med., specijalist javnog zdravstva, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

NEKOLIKO PRAKTIČNIH SAVJETA

- Ako u ranoj trudnoći imate mučnine i često povraćate, poželjno je uvijek nakon povraćanja usta dobro isprati vodom te tako neutralizirati kiseli sadržaj usne šupljine.

- Nije dobro odmah nakon povraćanja prati zube, naime želučana kiselina, koja je u usta dospjela povraćanjem, nagriza caklinu i čini je podložnijom mehaničkom oštećenju koje može izazvati zubna četkica pri četkanju. Zubi se mogu normalno prati, bez straha od oštećenja cakline, pola do jedan sat nakon povraćanja.

- Slatkiši, koje trudnice vrlo često konzumiraju, a posebno oni koji se lako lijepe za zube, nikako nisu poželjni, a smiju se jesti samo ako se neposredno nakon njihove konzumacije zubi mogu oprati.

- Ako nakon obroka ne možete odmah oprati zube, možete žvakati žvakaću gumu bez šećera, grickati komad sira, kako bi se potaknulo izlučivanje sline i mehanički isprali ostatci hrane, koji potiču nastanak karijesa.

- Ponekad i sama zubna četkica u trudnice može izazvati refleks povraćanja, a naročito ako su mučnine česte i povraćanja intenzivna. Ako se to dogodi, potrebno je zamijeniti četkicu onom prikladnijeg oblika i manjih dimenzija te s mekim vlaknima.

- Može se dogoditi i da miris zubne paste u trudnica izazove osjećaj mučnine praćene povraćanjem, što može biti razlogom izbjegavanja održavanja higijene usne šupljine. Ako se to dogodi, treba promijeniti zubnu pastu i pronaći onu koja ne izaziva mučninu. Nerijetko zubne paste za djecu, blagih i neutralnih okusa, mogu biti vrlo ugodne trudnici.

- Treba jesti što više hrane koja sadrži vitamin C, koji jača zubno meso i smanjuje njegovo krvarenje.

- Svakako treba jesti hranu bogatu kalcijem jer se tijekom trudnoće u žena povećava potreba za kalcijem, zato što se on počinje ugrađivati u koštani sustav i u zube ploda. Iako se kalcij ne može oslobađati iz zuba majke, može se oslobađati iz kostiju, pa treba voditi računa da u toj fazi trudnoće ne dođe do slabljenja koštane građe majke.

Možda ste propustili...

O PROLJETNIM ALERGIJAMA S MAGISTROM FARMACIJE TATJANOM BUHA

Uz lijekove za alergiju nude i savjetovanje

Najčitanije iz rubrike