Osijek
SAJAM ANTIKVITETA U LEDOM OKOVANOJ TVRĐI

Za baroknog zidnog anđela cjenkalo se već u devet sati ujutro
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
Iako se Osijek u subotu probudio okovan ledom, izlagača i posjetitelja, ljubitelja starina, nije nedostajalo

Ni drugi ovogodišnji Sajam antikviteta, koji je i ove subote priređen pod organizacijskom kapom tvrtke Osječki sajam te pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka, nije imao previše sreće s vremenskim prilikama. Naime, Osijek se u subotu ujutro probudio okovan ledom, no to ipak nije pokolebalo najveće ljubitelje antikviteta, ali i izlagače, da već ujutro krenu na Trg Svetog Trojstva u Tvrđi.

Tako su se neki od najatraktivnijih komada prodali odmah u 9 sati ujutro, a sami smo svjedočili cjenkanju oko baroknog zidnog anđela, koji je naposljetku s početnih 500 kuna prodan za 240. Na Sajmu antikviteta susreli smo ove subote i višeg kustosa Muzeja Slavonije Mladena Radića, koji je razmišljao o kupnji plave vaze, za koji ni sam nije bio siguran ima li stvarnu vrijednost. Nedaleko od njega u potragu za dijelovima za restauraciju starog muzejskog lustera dala se viša kustosica Muzeja Valpovštine Mirjana Paušak, koja nam priznaje kako je Muzej u opsežnim pripremama za veliku izložbu “Ostavština valpovačkih vlastelina”, za koju je otvorenje najavljeno 22. ožujka.

Dugogodišnji prodavač antikviteta iz Virovitice kaže kako je već godinama na osječkom sajmu, a ovom prigodom nudi nam vatrogasnu kacigu s početka prošlog stoljeća za 400 kuna. Inače, pravi je šušur na sajmu nastao tek oko 11 sati, kada se pomalo digla i jutarnja temperatura, a jedan prodavač nam je priznao kako se oni imućniji, koji su spremni dati koju kunu za antikvitet, i bûde subotom nešto kasnije, pa ih vrijedi pričekati.

Direktor Osječkog sajma kaže kako su zadovoljni odzivom prodavača, jer ih je, primjerice, samo ove subote bilo 120.

– Mi čak moramo i odbijati izlagače. Naime, prednost dajemo onima koji izlažu antikvitete i drugim stalnim izlagačima, jer nova prodajna mjesta zasad ne možemo ponuditi. Također, želim zahvaliti Osječanima koji su unatoč lošem vremenu ipak izišli i prošetali se do Tvrđe, dokazavši prodavačima antikviteta da im se put do Osijeka isplatio - komentirao je Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma.

Nefreteta Z. EBERHARD

LEDENI GRAD SNJEŽNIH BIĆA


Ekipa iz osječke Slame, predvođena kiparom Nikolom Fallerom, kaže kako vjeruje da su jedni od rijetkih koji su se uistinu razveselili ovom ledenom valu, jer bez toga kreiranje skulptura od snijega ne bi bilo ostvarivo. Stoga su u subotu na livadi kod Državnog arhiva u Tvrđi priredili i izložbu snježnih skulptura, stvorivši tako na njoj čarobno stanište snježnih bića i kreacija, a koju su s najvećim oduševljenjem razgledali najmlađi Osječani. Umjetnicima je pomogla ekipa iz udruge PLANTaža i Plesnog studija Shine, a izložbu je obišao i gradonačelnik Ivan Vrkić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike