Novosti
OPORBENE SE STRANKE DOGOVORILE

Za opoziv Martine Dalić 72 zastupnika
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Stranke parlamentarne opozicije, uz iznimku nekoliko nezavisnih zastupnika, u petak su postigle dogovor o konačnom tekstu prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić, potvrdio je nakon njihova sastanka politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Opoziv ministrice Dalić inicirao je Most, a prijedlogu se pridružila većina oporbenih stranaka.

- U srijedu ćemo prikupiti potpise i predajemo zahtjev za opoziv Martine Dalić. Od sada ovo nije inicijativa Mosta, nego oporbe u koju su uključeni svi oporbeni klubovi i nezavisni zastupnici, i svi o toj temi mogu govoriti kao o njihovoj inicijativi - izvijestio je Grmoja.

Inicijativu za opoziv ministrice Dalić tako podržava ukupno 69 zastupnika - 36 SDP-ovih, 14 Mostovih, pet HSS-ovih, po četiri iz klubova GLAS/HSU te Živi zid/Snaga, tri IDS-ova te po jedan zastupnika iz kluba Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) te nezavisnih Vlahe Orepića i Marina Škibole - no da će za nju glasati na saborskoj sjedinici izjasnilo ih se već 72. Naime, premda formalno nisu dio te oporbene inicijative, čelnica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih u petak je potvrdila da će i troje zastupnika njezina kluba također glasati za opoziv. Neovisni za Hrvatsku kažu da se samoj inicijativi nisu priključili zato što je smatraju bespredmetnom - po njima je prava “meta” premijer Andrej Plenković. Esih pojašnjava da je njezina stranka upravo i nastala zbog neslaganja s politikom aktualne Vlade, pa je logično i da glasaju protiv njezine članice.

Kao što je poznato, pitanje povjerenja ministrici Dalić oporba pokreće zbog slučaja bivšeg izvanrednog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, činjenice da, suprotno zakonu, nije imenovala njegove zamjenike, savjetničkih naknada u tom procesu, Ine, Peruće i pogodovanja bankama.

Oporbenu inicijativu za opoziv ministrice Dalić predsjednik Sabora Gordan Jandroković ocijenio je legitimnom, dodavši, međutim, da “kao i u svim dosadašnjim pokušajima to neće biti uspješno i ostvarit će još jedan poraz”. I.Bošnjak/H

NEMAJU DOVOLJNO GLASOVA, ALI ŽELE SKRENUTI POZORNOST

Za pokretanje postupka opoziva potrebno je prikupiti najmanje petinu, odnosno 31 zastupnički potpis, a kada se skupi dovoljan broj potpisa, prijedlog za opoziv odmah se uvrštava na dnevni red. Od tada teče osmodnevni rok u kojem se Vlada treba očitovati o tome prijedlogu dok se parlamentarna rasprava mora provesti najkasnije u roku od 30 dana. Za izglasavanje nepovjerenja potrebno je najmanje 76 glasova. Već su ranije oporbenjaci potvrđivali kako su svjesni da nemaju dovoljno glasova za rušenje ministrice Dalić, ali da inicijativu pokreću jer važnim smatraju u saborskoj raspravi skrenuti pozornost na sve nepravilnosti u vezi s lex Agrokor, ali i “istjerati na čistac” premijera i članove vladajuće koalicije kako bi javnost čula kojim će argumentima stati uz sve ono što se događalo u vezi s Ramljakom, Dalić i Agrokorom.

Zahtjev će biti predan u srijedu, najavljuje Most

Možda ste propustili...

ODLAZI JER JE "SDP DOŽIVIO POLITIČKI BANKROT"

SDP napustila i zastupnica Komparić Devčić