Novosti
KOMPLETIRANO POVJERENSTVO

Nataša Novaković dobila 78 glasova
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Natašu Novaković Hrvatski je sabor sa 78 glasova u tajnom glasovanju izabrao za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Novaković je bila jedina kandidatkinja za tu dužnost, a njezinim je izborom kompletiran sastav Povjerenstva. Sabor je prije dva tjedna za članove toga tijela izabrao Tatijanu Vučetić i Davorina Ivanjeka, koji su u Povjerenstvu bili i proteklih pet godina, te Tončicu Božić i Aleksandru Jozić-Ileković.

Sabor je i predsjednicu Povjerenstva birao prije dva tjedna, no tada ni Novaković ni Dalija Orešković, bivša predsjednica toga tijela, nisu dobile potrebnih 76 glasova. Orešković je u međuvremenu povukla kandidaturu, a Sabor zatražio i dobio mišljenje Odbora za Ustav da može ponoviti glasovanje o jedinoj preostaloj kandidatkinji, Novaković. Oporba je prije glasovanja najavila da u njemu neće sudjelovati, a HDZ je optužila da nije želio Orešković jer je Povjerenstvo u njezinu mandatu donosilo odluke koje se toj stranci nisu sviđale.

Nataša Novaković zahvalila je u petak onima koji su za nju glasovali u Saboru. “O predmetima sada neću razgovarati jer ih još nisam vidjela”, kazala je.

“Vjerujem da ću zajedno s timom riješiti izazove i zadaće koje su ispred nas. To nije posao jedne osobe, timski ćemo raditi. Svakako ćemo raditi na dizanju digniteta institucije na čemu mogu zahvaliti i bivšoj predsjednici, kao i na boljoj regulaciji sukoba interesa”, rekla je novinarima te dodala kako joj ne smeta što je bila jedina kandidatkinja. Nataša Novaković je pravnica koja na čelo Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dolazi s mjesta direktorice za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

“Izbor je bio moj da se javim za ovaj posao, to nema veze s HUP-om. Moj posao u HUP-u bio je tržište rada i društveno odgovorno poslovanje, i to nema veze s poslom koji ću sada raditi u Povjerenstvu”, kazala je Novaković.

Nataši Novaković uspjeh u obnašanju časne i odgovorne dužnosti poželio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Od 151 zastupnika glasačke listiće uzelo je njih 78, toliko ih je i glasovalo, nevažećih listića nije bilo - rekao je Jandroković.

Nakon izbora izjavio je kako očekuje da će “i predsjednica i svi članovi Povjerenstva profesionalno raditi svoj posao i da će u radu biti i bolji od prethodnog Povjerenstva”. Na pitanje hoće li Novaković od početka imati stigmu da je kandidatkinja vladajućih, Jandroković je odgovorio da je i “Dalija Orešković izabrana uz potporu vladajućih”.

Dijana PAVLOVIĆ/H
MARATONSKA RASPRAVA O POSLOVNIKU

Saborski poslovnik izazvao je maratonsku raspravu koja je počela u četvrtak, trajala cijele noći te nastavljena tijekom petka. Oporba je stankama produživala raspravu ističući da se bore za slobodu govora zastupnika i onih koji su ih birali. “Spremni smo i danas i sutra nastaviti ovako ako se ne postigne dogovor oko Poslovnika. Ako HDZ isforsira Poslovnik, ovo će biti tek početak... Bit će nemilih scena, igrate se vatrom”, prijetio je SDP-ov Gordan Maras u petak. Nikola Grmoja (Most) kazao je kako se u javnosti predstavlja da se u noći na petak dogodio cirkus, no, tvrdi, dogodio se otpor oporbe da osujeti namjere vladajućih da se o izmjenama Poslovnika u Saboru raspravlja u ponoć. Noć je u Saboru provelo sedam zastupnika Mosta, po dva iz SDP-a i Živog zida te Anka Mrak Taritaš iz Glasa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “UPRAVITELJ”

Energetska obnova: Zbog skupljih radova upitna isplativost

2

POZIV MUP-A NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA

Upozorite migrante da neće ući ilegalno

3

ZA ZAKON KOJI POSTOJI VEĆ TRI GODINE NEKI NISU NI ČULI?!

Humanitarne akcije: Svaka kuna koju prikupite, mora biti prijavljena