Osijek
EKOCENTAR ZLATNA GREDA

“Ozelenjivanje” turističke ponude
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
Cilj je projekta potaknuti ekološki i ekonomski održiv razvoj usklađen s očuvanjem prirode

Zelena Baranja - Ozelenjivanje turističke ponude kroz inovativne proizvode u prirodnoj i krajobraznoj baštini naziv je projekta koji je u petak predstavljen u Ekocentru Zlatna Greda. Kako je istaknuo voditelj projekta Dinko Pešić, realizacija počinje čim vremenske prilike to dopuste. Tako bi se već u svibnju ili lipnju ondje mogao održati prvi festival, nova manifestacija u nizu postojećih na području općine Bilje.

- Cilj je projekta potaknuti ekološki i ekonomski održivi razvoj usklađen s očuvanjem prirode u prekograničnoj regiji hrvatske i mađarske Baranje. Kroz projekt će se izraditi 16 land art instalacija, odnosno umjetnina na rutama, sagraditi dvije kućice na drvetu, izraditi mobilne aplikacije za turiste, postaviti sedam turističkih infoploča, nabaviti dva električna vozila za prijevoz turista zbog specifičnosti prostora, odnosno zaštite okoliša, postaviti punionice i stalke za popravak bicikala na ruti Panonski put mira, napraviti sustav obnovljivih izvora energije u Ekocentru Zlatna Greda, uspostaviti otvoreni WiFi u svim naseljima općine Bilje, organizirati tečaj za vodiče turističkih programa na vodi, nabaviti opremu za aktivni i ekoturizam, organizirati četiri međunarodna festivala te uspostaviti novi brend Baranje kao ekoturističke destinacije. Projekt će pridonijeti uspostavi snažnijeg turističkog identiteta, povećati atraktivnost regije, posebice u segmentu aktivnog, kulturnog i ekoturizma, pridonijeti zapošljavanju, većem broju dolazaka i noćenja turista te poboljšanju ukupne socioekonomske situacije u regiji – pojasnio je na uvodnoj konferenciji Dinko Pešić.

Projekt, vrijedan 1.384.799 eura, dodaje Pešić, financira s 85 posto kroz Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a provodi se u partnerstvu Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Nacionalnog parka Dunav-Drava i Općine Bilje. Fokusirat će se na ekoturizam, cikloturizam uz novu infrastrukturu i panoramske kućice, a Općina Bilje obogatit će postojeće manifestacije poput Ribarskih dana, Etnosusreta i Dana općine. Načelnik općine Bilje Željko Cickaj kaže kako cijelo općinsko područje “diše turistički” te da je sve više novih turističkih sadržaja, a postojeći se nadopunjuju. Ističe kako je Općina ozbiljan i pouzdan partner svojim građanima i poduzetnicima u njihovim idejama.

Pešić dodaje da će Općina Bilje postaviti infopanele kako bi posjetiteljima interaktivno i online bile dostupne sve potrebne informacije, a u sedam će naselja napraviti hotspotove. Inače, trajanje je projekta do 30. srpnja 2019.

Darko PEJIĆ
USPJEŠNA SURADNJA I PARTNERSTVO

Na početnoj su konferenciji sudjelovali i Jasmin Sadiković, predsjednik Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, s partnerske mađarske strane Szabolcs Závoczky, direktor Nacionalnog parka Dunav-Drava, biljski načelnik Željko Cickaj, Stjepan Ribič, predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, a u projektne su aktivnosti uključeni i Antonija Bedeniković, programska i komunikacijska menadžerica, HUHR - Zajedničko tajništvo, Osječko-baranjska županija, voditeljica projekta Szilvia Wodtke iz Nacionalnog parka Dunav-Drava i Ivana Plaščak, voditeljica projekta iz Općine Bilje. Nakon prezentacije uzvanici i turistički djelatnici te partneri projekta uživali su u zimskom ugođaju Ekocentra Zlatna Greda i prirodi uz neformalno druženje i ručak.

Možda ste propustili...

NA DJEČJEM ODJELU GISKO-a

Proslava Svjetskog dana pjesništva

EPILOG FRANCUSKIH BALKONA

Ograde se moraju vratiti pod hitno!

PROMOCIJA TURIZMA ERDUTA I BELIŠĆA

Predstavili Zelene staze Dunava i Drave

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas