Osijek
PREDSTAVLJEN PROJEKT STARE PEKARE U TVRĐI

Gradnja teče prema planu, sada treba odrediti sadržaje
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

U Auli Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera predstavljen je projekt “Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa” pred brojnim predstavnicima sveučilišnih sastavnica, Agencije za obnovu Tvrđe, kulturnih institucija, turističkih organizacija i ostalih zainteresiranih.

Rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac zahvalio je gradonačelniku Ivanu Vrkiću i Gradu Osijeku što je Sveučilištu dodijeljen znatan prostor u kompleksu Stare pekare, koji će biti iskorišten za promicanje Osijeka i Sveučilišta, gdje će se, između ostaloga, održavati različite turističke, kulturne i obrazovne priredbe. Kako je rekao, u prostoru Stare pekare sudjelovat će sa svojim sadržajima šest sveučilišnih sastavnica.

- Trg Vatroslava Lisinskog trenutačno je najveće gradilište u gradu. Posrijedi je investicija veća od 66 milijuna kuna, a 85 posto financira Europska unija. Osim obnove stare austrougarske pekarnice i izgradnje trga kao nove javne površine u Osijeku, sada počinjemo razgovor o sadržajima koji će se nalaziti unutar cjelokupnog projektnog prostora. U obnovljenoj zgradi, uz ugostiteljske i smještajne kapacitete, nalazit će se brojni kulturni, edukativni i slični sadržaji. Rok završetka gradnje pekarnice je 1. veljače 2020. i to nije tako daleko. Želja nam je obavijestiti javnost, prije svega akademsku zajednicu, profesore i studente kao najveću snagu Sveučilišta, o tome koje mogućnosti pruža taj prostor za obavljanje velikog dijela njihovih kreativnih aktivnosti - rekla je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo.

Gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je da u financiranju obnove Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih Stara pekara sudjeluje svojim novcem i Grad Osijek, kako bi se podignula razina turističkih i kulturnih sadržaja u Tvrđi. Dodao je da se građevinski radovi odvijaju izvrsno, a sada je došao trenutak da se cijeli projekt dovede u funkciju da od njega bude koristi u turizmu, kulturi, znanosti i obrazovanju.

Tijekom jučerašnjeg predstavljanja, nazočni su mogli dobiti i informaciju o prostornim značajkama Stare pekare. Riječ je o zgradi koja se nalazi na sjevernoj strani Trga Vatroslava Lisinskog, koji Osječani najviše pamte kao nekadašnju adresu Caritasa, kao i po svemu onome što bi mogli biti znanstveni, kulturni i turistički sadržaji u novome prostoru. D. Celing

Najčitanije iz rubrike
oglas