Osijek
STUDENTI OŽIVILI STARE IGRAČKE

Nostalgični igroplov: Zaigrajte Nintendo i karte Pokemon, slušajte walkman...
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
Izložba u Esseker centru otvorena je do 6. ožujka, od 17 do 20 h

Sjeta i nostalgija za devedesetim i ranim dvijetisućitim godinama zavladale su Esseker centrom, koji na nekoliko dana vraća život starim igrama kojima smo se igrali, glazbi koju smo slušali i filmovima koje smo gledali.

Osmijesi brojnih posjetitelja na otvorenju završne izložbe “Igroplov” studenata druge godine Kulturalnog menadžmenta Odjela za kulturologiju, nastale u sklopu kolegija Menadžment muzeja i izložbi, nisu nestajali s lica. Studenti su nesumnjivo ostvarili zacrtani cilj – igrom su vratili posjetitelje u djetinjstvo.

Problema s prikupljanjem izložaka, kaže Ariana Veočić, studentica i koordinatorica izložbe, nisu imali, jer sve što se može vidjeti, pristiglo je s njihovih tavana i iz podruma.

- U moru toliko negativnih stvari kojima smo okruženi želja nam je bila našim sugrađanima unijeti nadu u bolje sutra, a kad je to bilo više nego kad smo bili djeca – kaže Veočić.

Izložba je tematski dijametralno suprotna od prve, koja je progovorala o problemu siromaštva.

- To nije zato što je ta grupa studenata mračnija i turobnija od ove, već im je takav bio zadatak - kaže Tomislav Levak, asistent, koji je uz doc. art. Anđelka Mrkonjića komentorirao studente.

- Posljednjih se godina nekako uvriježilo da radimo dvije tematski potpuno suprotne izložbe – jednu koja će biti kritički orijentirana na pojave u društvu kao što je bila “prOSjačka ulica”, i drugu vesele tematike kojom ćemo napraviti protutežu. Takva je izložba “Igroplov” koja nas vraća u godine u kojima su odrastali naši studenti, u vrijeme njihova djetinjstva i mladosti – objašnjava Levak.

A u to se najljepše doba vratio i Zoran Žalac, recenzent videoigara, s kojim smo razgovarali prije nego što je zgrabio joystick u ruke. U većini se izložaka, kaže, prepoznao. Probudili su u njemu nostalgiju i sjećanje na djetinjstvo.

- Zanimljivo mi je gledati reakcije ljudi. Mislim da još uvijek postoji vrijednost u ovom tipu igranja preko TV-a, starih konzola i PC-a, i veseli me što je trenutno u trendu da se neke stare videoigre vraćaju u modernom obliku, upravo s tom dozom nostalgije. Podosta je zanimljivih stvari koje se mogu vidjeti, izložbu preporučujem svima, a naročito našim generacijama – kaže Žalac.

Posjetite izložbu do 6. ožujka, svakim danom od 17 do 20 sati i besplatno “uđite u igroplov”.

Jasenka PEJAKOVIĆ
POVRATAK U DJETINJSTVO

- Izložba je zamišljena kao povratak u djetinjstvo i prisjećanje na jednostavnija vremena, kada nam je najveća briga bila s kim ćemo se, kada i gdje igrati. Podijeljena je u tri tematske cjeline, koje čine manualne i kreativne igre, gumi-gumi, školica i lutke, društvene igre, kao što su Monopoly, Čovječe, ne ljuti se, Pokemon i Digimon karte te tehničke i videoigre na Super Nintendu, Segi, Playstation 1... Tu je i mali presjek razvoja glazbe, koji će vas provesti od kasetofona, walkmana do mp4 uređaja, imamo i crtiće na starim videokasetama i još puno toga. Riječ je o interaktivnoj multimedijalnoj izložbi, koja poziva na igru i čijim se izlošcima morate igrati - kaže Ariana Veočić, koordinatorica izložbe.

Možda ste propustili...

KUĆA ŽNIDAREC U IVANOVCU

U kiparevoj kući turistički centar

OKRUGLI STOL NA PRAVNOM FAKULTETU

Bez slobode, ali ne i bez ljudskih prava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEODGOVORNI SUVLASNICI

U zgradi ima tri lokala,
a ne plaća pričuvu!?

2

NOVE VJEŠTINE ZA NOVE IZAZOVE

Liječeni ovisnici educiraju se za tražena zanimanja

3

PODJELA HUMANITARNE POMOĆI U ‘‘RIJECI LJUBAVI’’

Udvostručili pakete života da
nitko za Božić ne bude gladan

oglas