Osijek
VIŠE NIJE PODSTANAR U KIRURŠKIM SALAMA

Zavod za liječenje boli dobio salu, Županija uložila 500.000 kuna
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
Izvodimo najkompliciranije zahvate u liječenju boli, rekao je doc. dr. Radoš

Iako je Ambulanta za liječnje boli, koja je poslije prerasla u Zavod, rad u KBC-u Osijek počela još 2006., sve do četvrtka taj bolnički zavod nije imao svoju salu, nego je bio podstanar u kirurškima.

Prema odluci župana Ivana Anušića, tom je bolničkom zavodu prije nekoliko mjeseci preusmjerno pola milijuna kuna iz dislociranih županijskih sredstava te je uz dodatna sredstva samog KBC-a Osijek i tvrtke Pliva uređena i opremljena nova bolnička sala, namijenjena prije svega za pacijente Zavoda za liječenje boli. Sala za minimalno invazivno liječenje boli pri Zavodu u petak je i svečano otvorena.

- Kada smo, 2006., krenuli u liječnje boli, radili smo u traumatološkoj sali, a nakon nekoliko godina opseg se posla toliko povećao da smo 2010. prešli u hitnu kiruršku salu. No tu nam se često znalo događati da smo zbog hitnih pacijenata morali izići iz sale, pacijenti bi u tim danima bili skidani s programa i otkazivan im je tretman. Poseban je problem bio to što su mnogi pacijenti iz mjesta izvan Osijeka, pa je otkazivanje bilo posebno frustrirajuće za njih. Uređenjem ove sale to se više neće događati. Inače, mi ovdje izvodimo najkompliciranije zahvate u liječenju boli, kao i najbolje ambulante u zapadnoj Europi, pa čak i stimulacije kralježnične moždine, što je najkompliciraniji i najskuplji tretman, a pacijenti nam dolaze čak i iz Dubrovnika. Kako smo najveći centar za liječnje boli u Hrvatskoj, dolaze nam i drugi kolege na edukaciju, primjerice, iz Srbije i Njemačke - naglasio je voditelj Zavoda, doc. prim. dr. sc. Ivan Radoš.

Inače, u Zavodu kažu kako su, unatoč tome što u njemu radi šest liječnika specijalista i dva specijalizanta, liste čekanja, nažalost, dugačke.

- Za invazivne su procedure oko mjesec dana, kao i za preglede, a za nefarmakološke procedure i više od šest mjeseci. Dnevno obradimo od 10 do 12 pacijenta, pa računajte koliko je to pacijenata godišnje - kaže doc. Radoš.

Župan Anušić ovom je prigodom naglasio kako je Županija, iako to nije obavezna i nije osnivač osječke bolnice, niti je njezin financijer, u proteklih osam mjeseci osim pola milijun kuna za ovaj projekt dala i 200.000 kuna za obnovu podova na Ginekologiji i zbog toga što osjećaju da je njihova uloga pomoći svim sustavima u županiji.

Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, napominje kako će se ovom salom dva dana u tjednu koristiti i intervencijski gastroenterolozi za postupke endoskopske retrogradne koledopankreatografije (ERCP).

– Ovime smo riješili dva problema. To je manjak sale za Zavod za liječenje boli i problem zauzetosti hitne kirurške sale, koja je sad oslobođena - zaključio je doc. Zubčić.

Nefreteta Z. EBERHARD
ŽUPAN ĆE ZBOG ODLASKA LIJEČNIKA RAZGOVARATI I S MINISTARSTVOM

Župan Anušić osvrnuo se na alarmantno stanje u KBC-u Osijek i kada je riječ o odlasku liječnika iz te ustanove.

- Malo je reći da me zabrinjavaju informacije o odlasku liječnika specijalista o kojima slušam i čitam. U svakom slučaju, jako je puno mojega truda usmjereno u to da se spriječi iseljavanje iz Osječko-baranjske županije, i to posebice visokostručnog kadra kao što su liječnici. Bitno je reći da ću o odlasku liječnika razgovarati s Ravnateljstvom KBC -a Osijek, ali i s Ministarstvom zdravstva.

osječki

NAJVEĆI CENTAR ZA LIJEČENJE BOLI U HRVATSKOJ

Liste čekanja za invazivne su procedure oko mjesec dana, kao i za preglede, a za nefarmakološke procedure i više od šest mjeseci

Možda ste propustili...

OSJEČKI “DOBRI DUHOVI”

Motomrazovi opet razveselili sugrađane

U NOVOUREĐENOM SAKUNTALA PARKU POJAVILI SE PRVI VANDALI

Privremene ograde za zaštitu tise opet srušene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOĆ ZNANOSTI NA PREHRAMBENOM FAKULTETU

Od zagonetnog ubojstva
do izrade piva i čokolade

2

60 GODINA VATROGASNE ZAJEDNICE OSIJEK

Grubišić: Ponosni smo na svojih 600 članova

3

UZ 60. OBLJETNICU SMRTI M. MILANKOVIĆA

Novi eksponat u Svemirskoj sobi

oglas