Novosti
HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA: SPRIJEČITI URUŠAVANJE ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

Liječnici u Hrvatskoj godišnje odrade više od 2,5 milijuna prekovremenih sati
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. Trpimir Goluža članovima HLK u Virovitičko-podravskoj županiji na skupu u Virovitici predstavio je aktivnosti i rezultate rada na nacionalnoj razini u prošloj te plan djelovanja u ovoj godini. Istaknuto je kako HLK okuplja i zastupa interese i prava 19.243 liječnika, ali također želi raditi i u korist zdravlja građana. Jedan od temeljnih problema je nedostatak liječnika. Da bi došla na prosjek Europske unije, Hrvatskoj nedostaje 2500 liječnika specijalista. Zato je HLK osmislio različite programe kojima želi zadržati liječnike u zemlji.

– To nije naš primarni posao, HLK bi trebao biti birokratska organizacija koja bi komunicirala s tijelima državne i javne uprave radi zaštite određenih interesa liječnika. Međutim, vidimo što se događa i kao odgovorni pojedinci želimo iskoristiti sve svoje resurse da bismo spriječili ono što je vrlo izgledno da će se dogoditi, a to je urušavanje zdravstvenog sustava. Budući da smo orijentirani ponajprije prema liječniku kao pružatelju zdravstvenih usluga, nastojimo osmisliti programe kojima ćemo liječnike učiniti zadovoljnijim ovdje u Hrvatskoj, što bi inače trebala raditi država - rekao je dr. Goluža. Naglasio je da HLK želi održiv zdravstveni sustav i smatra da treba iskoristiti sve resurse u hrvatskom zdravstvu, neovisno o tome jesu li javni ili su u privatnom vlasništvu. U posljednje četiri godine iz Hrvatske u inozemstvo otišlo 570 liječnika i nitko od njih nije se vratio.

– Kad dođemo u situaciju da kolege koji su sada desetak godina pred mirovinom odu u mirovinu, neće ih imati tko naslijediti. Tada ćemo najviše osjetiti taj gubitak, koji se sada kompenzira radom umirovljenih liječnika i velikim brojem sati prekovremenog rada. Računamo da u državnom sustavu radi približno 11.500 liječnika, od toga 70 posto njih radi prekovremeno. Prekovremeni rad trebao bi biti plaćen 50 posto više od redovnog rada, ali je dokazano da država u posljednje tri-četiri godine nije korektno obračunavala vrijednost prekovremenog rada i da su liječnici oštećeni - rekao je Goluža te podsjetio kako su pojedini liječnici pokrenuli sudske tužbe, neki su i dobili presude. Svi liječnici u Hrvatskoj godišnje odrade između 2,5 i tri milijuna prekovremenih sati jer nedostaje približno 30 posto liječničkog kadra. P.Žarković

ODLAZE NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Na skupu je istaknuto kako je bitno zadržavanje netom završenih studenata u Hrvatskoj, jer pojedine “head hunting” agencije ušle su na medicinske fakultete i stipendiraju studente završnih godina. Daju im stipendiju od 2100 kuna mjesečno, omoguće učenje stranog jezika, plaćenu ljetnu praksu, izbor specijalizacije po želji i izbor grada gdje će specijalizirati, a obveza liječnika je doći na specijalizaciju, položiti specijalistički ispit i nakon toga je slobodan. A u Hrvatskoj nitko ne daje stipendiju, plaćena ljetna praksa je nešto nezamislivo, teško se dobiva specijalizacija, poslije specijalističkog ispita mora se ostati u mjestu deset godina, a ako specijalizant hoće ostati živjeti u Zagrebu, mora platiti nekoliko milijuna kuna. Jasno je što će mladi čovjek izabrati, rečeno je na skupu HLK.

Možda ste propustili...

MILORAD PUPOVAC ODRŽAO KONFERENCIJU ZA NOVINARE U VUKOVARU:

Očekujem da odgovaraju ubojice Srba u Vukovaru 1991. godine

HRVATSKI SAVEZ DIJABETIČKIH UDRUGA ZABRINUT

Strahuje se od povećanja nadoplate za inzulin