Novosti
ZBOG JEFTINE STRUJE DIOKIJU

Potvrđena optužnica protiv Sanadera i Ježića
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Vezani članci

SUĐENJE BIVŠEM PREMIJERU

Sanader: To je cirkus!

Zagrebački Županijski sud u petak je ponovno potvrdio optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i nekadašnjeg vlasnika Diokija Roberta Ježića za prodaju jeftine struje Diokiju iako je nakon smrti bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, koji je ranije priznao da ga je Sanader poticao na pogodovanje Ježićevoj tvrtki, obrana zatražila da se postupak obustavi.

"Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu protiv Sanadera i Ježića s obrazloženjem da se, bez obzira na to što se iskaz Mravka ne može koristiti, svejedno može pročitati, pa će sudsko vijeće procijeniti ima li to kakvu težinu", kazala je nakon potvrđivanja optužnice Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Dodala je da je optužno vijeće pritom zauzelo suprotan stav onome koje je imalo na prvom optužnom vijeću, iako je u oba navrata vijeće bilo u istom sastavu. "Prvi su put rekli da se optužnica u odnosu na prvookrivljenog temelji isključivo na iskazu Mravka, a sada su rekli da će, bez obzira na to što tog iskaza formalno nema, odnosno pitanje je kako se on može koristiti, sud procjenjivati na koji će ga način koristiti u tijeku postupka", kazala je Sloković. Ustvrdila je i da odlukom nisu iznenađeni te da je očito kako "Sanader na ovom sudu ne može dobiti ni jednu odluku u svoju korist". Sloković je kazala i da će obrana u daljnjem postupku ustrajati na tvrdnji da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu. "On nije bio ispitan od obrane i to se ne može koristiti. To je nesporno, to kaže i judikatura Europskog suda za ljudska prava i naša praksa. Dakle, na tom iskazu ne može se temeljiti sudska odluka, a drugih dokaza da je Sanader dao bilo kakvu naredbu u spisu nema. Po meni jedina stvar koja se tu može presuditi je oslobađajuća presuda, samo ne znam zašto treba još pet godina hodati na sud i u ovom predmetu", zaključila je Sloković.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana