Novosti
ANALIZA HGK-A

Smanjujemo inozemni, ali raste javni dug
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

U studenom prošle godine bruto inozemni dug Hrvatske iznosio je 41 milijardu eura, što je 6,4 posto, ili 2,8 milijardi eura manje na godišnjoj razini, čime je nastavljen trend smanjivanja tog duga koji traje 24 mjeseca, navodi se u analizi Hrvatske gospodarske komore.

U odnosu prema prethodnom mjesecu, inozemni dug porastao je u lanjskom studenom za 998 milijuna eura, što je ponajviše posljedica zaduživanja države preko izdavanja euroobveznice u iznosu od 1,275 milijardi eura. Unatoč tome, na godišnjoj je razini nastavljena tendencija smanjivanja inozemne zaduženosti. “Riječ je o nastavku međugodišnjeg pada razine inozemnog duga koji je kontinuirano prisutan u posljednja 24 mjeseca pod utjecajem razduživanja opće države, monetarnih financijskih institucija i ostalih domaćih sektora”, navodi se u analizi HGK-a.

Istodobno je u studenom javni dug Hrvatske porastao za 3,7 posto na godišnjoj razini, na 300,2 milijarde kuna, što je najviša nominalna razina tog duga od kada se vode ti podaci. Ipak, analitičari HGK-a poručuju da kretanja javnog duga i dalje ostaju povoljna jer se smanjuju potrebe države za financiranjem.

Osim što je na godišnjoj razini porastao za 10,5 milijardi kuna, javni je dug u studenom prošle godine porastao i na mjesečnoj razini, za 9,3 milijarde kuna, ili 3,2 posto, pokazuju nedavno objavljeni podaci Hrvatske narodne banke. U analizi HGK-a navodi se da je u studenom država bila aktivna u zaduživanju na domaćem i stranom tržištu, pa je tako na domaćem tržištu izdana obveznica u iznosu od 5,8 milijardi kuna, uz kamatnu stopu od 1,75 posto s dospijećem u 2023. godini. Na inozemnom je tržištu, pak, izdana obveznica od 1,275 milijardi eura, uz kamatu od 2,75 posto s dospijećem u 2030. godini.H

2,8

milijardi eura smanjio se inozemni dug

300

milijardi kuna porastao je javni dug

Možda ste propustili...

MILORAD PUPOVAC ODRŽAO KONFERENCIJU ZA NOVINARE U VUKOVARU:

Očekujem da odgovaraju ubojice Srba u Vukovaru 1991. godine

LICE I NALIČJE PRESUDE BEĆARU KOJA JE PODIJELILA DOMAĆU JAVNOST

"Plava bluza" i bećarac otvorili Pandorinu kutiju i pravi rat na društvenim mrežama!