Novosti
SVEUČILIŠTE U AUGSBURGU:

Barišić nije plagirao
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

Bivši hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije prekršio pravila Sveučilišta u Augsburgu, gdje je 1989. doktorirao, priopćilo je Sveučilište u Augsburgu u četvrtak nakon provjere optužbi da je Barišić u svojoj disertaciji plagirao samoga sebe.

“Nakon provjere istraživanja koja su provela dva gremija Sveučilišta u Augsburgu koja su se bavila optužbama na račun dr. Pave Barišića nema dokaza koji bi opravdali optužbe o pokušaju prijevare pa tako neće biti pokretane nikakve daljnje mjere”, priopćio je Klaus P. Prem, glasnogovornik Sveučilišta u Augsburgu.

U priopćenju se objašnjava da Barišić, doduše, u svojoj disertaciji “Svijet i etos. Hegelov stav glede propasti Zapada” nije istaknuo dijelove iz tekstova koje je već objavio, što s današnjeg stajališta čini “jasnu formalnu pogrešku”, ali da ta pogreška nije “znanstveno neprimjereno ponašanje” u smislu pravilnika Sveučilišta u Augsburgu.

“S obzirom na to da nedostaje prepoznatljiva ili dokazana namjera za prijevaru koja bi bila povezana s ovim neisticanjem već objavljenog teksta i posebice zbog toga što je djelomice dokazano i djelomice se može pretpostaviti da je mentor bio obaviješten, ova formalna pogreška pravno, u smislu promocije, nije relevantna”, objašnjava se u priopćenju te se zaključuje da zbog toga vodstvo Sveučilišta “neće pokretati nikakve mjere protiv dr. Barišića”.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak kako se odluka Sveučilišta u Augsburgu o disertaciji Pave Barišića mora poštovati, istaknuvši pritom kako se od fakulteta i visokih učilišta mora zatražiti da razrade procedure i načine pisanja i objavljivanja radova. Odgovarajući na pitanja novinara o odluci Sveučilišta u Augsburgu o disertaciji Pave Barišića, ministrica Divjak kazala je da tu odluku treba poštovati i da je važno da se ta “knjiga konačno zatvori”.

Istraga o samoplagijatu pokrenuta je nakon što je Sveučilište u Augsburgu, početkom prošle godine, zaprimilo e-mail u kojem se Pavu Barišića optužuje za autoplagijat. Jedno povjerenstvo još je u srpnju prošle godine ustvrdilo kako nije bilo plagijata, ali je Sveučilište u Augsburgu provelo daljnje provjere.H

Nema dokaza koji bi opravdali optužbe o pokušaju prijevare pa neće biti pokretane nikakve daljnje mjere

Možda ste propustili...

BIBLIJSKA PORUKA

Onaj koji jest

ŽIDOVSKE OPĆINE, ANTIFAŠISTI I SNV NEZADOVOLJNI

Ipak dvije komemoracije u Jasenovcu

ZAKON O NESTALIMA U DOMOVINSKOM RATU

Zaštititi prava obitelji nestalih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOGRADONAČELNICA SUGLASNA, ŽUPAN TO SMATRA PROTUZAKONITIM

Općina Antunovac ipak će platiti račun JPVP-a Osijek

2

HRVATSKI DUŽNOSNICI REDOVITI GOSTI

Sarajevski restorani, paravani za prijevare

3

NOVI KURIKULUM POVIJESTI

Veliki korak za hrvatsko društvo, mali za učenike?