Svijet
ZAOŠTRAVANJE ODNOSA RUSIJA - ZAPAD

NATO: Ruska prijetnja oružjem neprihvatljiva
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

Vezani članci

RUSIJA NAJAVLJUJE NOVE POLITIKE

Putin prijeti novim ruskim oružjem

Prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina članicama NATO-a je "neprihvatljiva" i ne pridonosi naporima za smirivanje napetosti, objavio je u petak NATO, dan nakon što je ruski čelnik otkrio novo nuklearno naoružanje.

"Ruske izjave da će ciljati saveznike su neprihvatljive i kontraproduktivne", priopćila je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu. "Ne želimo novi Hladni rat ili novu utrku u naoružanju", dodala je i istaknula da proturaketni štit koji u Europi podiže SAD nije usmjeren protiv Rusije. Putin je u četvrtak objavio da Rusija posjeduje novi krstareći projektil s nuklearnom bojnom glavom koji ne može oboriti ni jedan štit protiv projektila. ''Svi naši interkontinentalni kompleksi projektila mogu neutralizirati američku obranu protiv projektila", rekao je ruski predsjednik i dodao da je novo oružje odgovor na raspoređivanje američke obrane od projektila na teritoriju drugih država.

Na društvenim mrežama brojni su korisnici istaknuli da su na simulacijama koje su puštane tijekom Putinova govora u parlamentu projektili letjeli prema SAD-u. Britanski Guardian također piše da je najavom novog oružja Putin zaprijetio Americi.

"Svaka primjena nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika male, srednje ili bilo kakve druge snage bit će smatrana nuklearnim napadom na našu zemlju. Odgovor će biti trenutačan'', upozorio je Putin.

Pogoršanje odnosa između SAD-a i Rusije dovelo je i do ruskog otkazivanja strateških razgovora predviđenih za ožujak. Pregovori su otkazani nakon povlačenja u zadnji čas američkog izaslanstva sa sastanka posvećenom kibernetičkoj sigurnosti, izjavio je u petak ruski veleposlanik u Washingtonu.

Ruski veleposlanik Anatolij Antonov ocijenio je povlačenje američkog izaslanstva s tih pregovora krajem veljače u Ženevi "neprijateljskom odlukom koja pruža dojam da je unaprijed planirana i vodi do dodatne degradacije u odnosima" dviju zemalja.

Posljedično, Rusija smatra da je "nemoguće" sudjelovati u sastanku predviđenom za 6. i 7. ožujka u Beču, namijenjenom raspravi o teškoćama kroz koje prolaze rusko-američki odnosi i drugim strateškim pitanjima.

Do te odluke dolazi dan nakon govora s militarističkim naglascima Vladimira Putina pred parlamentom, u kojem je hvalio novo "nepobjedivo" oružje Rusije i pozvao Zapad da "sluša".

Washington je ponovno optužio Moskvu da se izvlači iz međunarodnih obveza, nakon tog vrlo oštrog govora, održanoga dva tjedna prije predsjedničkih izbora 18. ožujka, na kojima bi Putin trebao glatko pobijediti. Iako analitičari smatraju da je Putinova zapaljiva retorika više za unutarnju upotrebu, u svrhu predizoborne kampanje, Zapad sigurno neće to olako shvatiti.H

Merkel i Trump “zabrinuti”

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump izrazili su u petak "zabrinutost" zbog govora ruskog Vladimira Putina u kojem se pohvalio novim "nepobjedivim" oružjem. "Kancelarka i predsjednik su zabrinuti zbog zadnjih izjava ruskog predsjednika Putina o razvoju naoružanja i posljedicama toga na nastojanja za međunarodnom kontrolom sustava naoružanja", priopćio je ured njemačke kancelarke nakon njihova telefonskog razgovora. Berlin je općenito zabrinut zbog "ukupne sigurnosne politike Rusije", rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert. Osim "namjernog zaobilaženja sporazuma o kontroli oružja", spomenuo je i "flagrantna kršenja međunarodnih zakona o aneksiji Krima" ili "prijeteće stajalište prema susjednim državama".

Možda ste propustili...

ZA BORBU PROTIV SEKSUALNOG NASILJA

Uručena Nobelova nagrada za mir

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura

NA ULICAMA BUDIMPEŠTE

Prosvjed protiv Orbanovog režima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura

2

TOKIO PROSVJEDUJE

Rusija gradi na otocima kod Japana

3

EUROPSKI I AFRIČKI POLITIČKI VRH U BEČU O MIGRACIJAMA

EU će u Africi otvoriti 10 milijuna radnih mjesta