Ekonomija
IZLOŽBENE PROSTORE OSIGURALE OPĆINE, GRADSKE TVRTKE...

U ponudi sir iz Beketinaca, kobasice iz Kešinaca, ulje od oraha iz Bijelog Brda ...
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
Osječka Tržnica zakupila je prostor i ustupila ga za promociju svojih triju korisnika

Vezani članci

25. OSJEČKI PROLJETNI SAJAM I 19. OBRTNIČKI SAJAM

Osijek uspješan i u povlačenju novca iz EU i kao sajamski grad

Sajam je mjesto susreta ponude i potražnje, razmjene iskustava, savjetovanja i edukacija, degustacija i zabavnog sadržaja. Tako je uostalom i sada na osječkom Proljetnom i Obrtničkom sajmu.

Malu šetnju izložbenim prostorima započinjemo na onom općine Semljeci.

Mirko Miladinović, zamjenik načelnika općine Semeljci, ističe da na svom štandu predstavljaju OPG-ove, obrtnike i poduzetnike iz Semeljaca koji imaju interes i potrebu izlaganja svojih proizvoda na ovakvoj sajamskoj manifestaciji.

- Ukupno je šest izlagača, uz OPG-ove tu je KUD “Vesela Šokadija” iz Koritne, koji prodaju svoje rukotvorine i suvenire. Nudimo sir iz Viškovaca, suhomesnate proizvode iz Kešinaca, sjemenje za zelenu gnojidbu, proizvode od brašna, ukratko raznoliku ponudu od poljoprivrede do stolarije – kaže Miladinović i dodaje da Općina u cijelosti financira nastup izlagača na sajmu, i to već sedmu godinu zaredom.

Veliko zanimanje

Veliko zanimanje posjetitelja pobudio je štand OPG-a Ivoš iz Virovitice. Njegovi vlasnici ističu da im je ovo šesti nastup u Osijeku, da već imaju svoje kupce koji su ih prepoznali i traže njihove proizvode. Nude tri vrste bučinog ulja, suncokretovo i laneno ulje te novi proizvod, ulje od koštica marelice. Na njihovu štandu mogu se kupiti i sjemenke od buče, brašno, namaz od koštica te ulje podlanka (Camelina Sativa), iz porodice lana. Hvale dobru organizaciju sajma i dobru suradnju s HGK županijskim komorama Osijek i Virovitica, koje su im omogućile nastup na ovom sajmu.

Iako su relativno novi na tržištu i na sajmovima, Mini sirana Gašić iz Beketinaca već ima mnogo kupaca. Potvrdio je to mladi vlasnik Ivan Gašić (23), a i sami smo se mogli uvjeriti na sajmu. Polutvrdi i polutvrdi kuhani sir njihov je proizvod, a njihovi su sastojci, pa tako i nazivi, “Kopar”, “Dimljeni kopar”, “Paprika”, “Dimljena paprika”, “Dim”, “Bijeli”...

Svoje proizvode prodaju na tržnici, na kućnom pragu i na sajmovima. Za kvalitetu su već dobili brojne nagrade, među ostalim prvo mjesto na Trećem ocjenjivanju kravljih sireva u listopadu prošle godine te osvojili laskavu titulu Šampion kravljih sireva.

Certificirani proizvodi

Za BBoil - pogon za proizvodnju ekoloških hladno prešanih ulja (smješten u Bijelom Brdu), budući da su proizvodnju počeli potkraj prošle godine, ovo je debitantski nastup na Osječkom sajmu. I nisu ga nikako željeli propustiti.

- Bavimo se preradom uljarica i orašastih plodova - lješnjaka, oraha, badema, lana, konoplje, suncokreta, uljane repice, ekoloških proizvođača - kazuje Ana Oreč, koja nastup vidi kao priliku za predstavljanje maloprodajnom tržištu.

Certificiranu proizvodnju potiče i osječka Tržnica. Zakupili su izložbeni prostori i ustupili ga za promociju svojih triju korisnika.

- Ovaj je projekt na razini Hrvatske pokrenula Udruga hrvatskih tržnica s ciljem obilježavanja proizvoda, ponajprije povrća, koji su proizvedeni na području Hrvatske, a koji se izravno na tržnicama nude potrošačima. Certifikat se izdaje na godinu dana te proizvođači moraju sami redovito podnositi zahtjev Povjerenstvu ako žele obnovu postupka - pojašnjava Igor Medić, direktor Tržnice.

Dugogodišnji i redoviti izlagač na Osječkom sajmu je i Poljoprivredna zadruga Prvča, kao dobri poznavatelj prilika u ovom tradicionalnom poljoprivrednom kraju. Iz bogate palete proizvoda izložene na sajmu Anamarija Vuković-Takač izdvaja ponudu aktualnog sjemenskog i sadnog materijala te malih pakiranja gnojiva. - Osim akcijske ponude cijena za trajanja sajma, možemo se pohvaliti kako idući tjedan u Novoj Gradiški otvaramo poljoprivrednu ljekarnu - najavljuje Vuković-Takač.

Vesna LATINOVIĆ/ Dario KUŠTRO
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete