Regija
SKRB U VALPOVŠTINI

Beskućnika nema, stari su zbrinuti
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

VALPOVO - Ekstremne vremenske prilike najteže padaju osobama bez krova nad glavom, ogrjeva, ali i nekoga tko bi im u takvim situacijama pružio odgovarajuću pomoć i skrb. Prema evidenciji Centra za socijalnu skrb Valpovo, na području Valpovštine nema osoba koje su registrirane kao beskućnici, a svi koji zatraže pomoć Centra zbog problema stambenog zbrinjavanja, u kratkom roku se odgovarajuće zbrinjavaju s obzirom na to da na ovom prostoru nema objekta namijenjenog isključivo prihvatu beskućnika, potvrdila nam je ravnateljica Centra Janja Oklopčić.

- Prema našim propisima, osobi koja se zatekne na području naše nadležnosti može se priznati privremeni smještaj u kriznim situacijama. To može biti beskućnik, trudnica, roditelj s djetetom do godine dana, žrtva obiteljskog nasilja, žrtva trgovanja ljudima, odrasle osobe kojima je zbog bolesti, ovisnosti, nemoći ili socijalne isključenosti ugrožen život. Sukladno tome stručni radnici Centra i postupaju, odnosno rješavaju svaki pojedini slučaj u skladu s okolnostima slučaja - pojašnjava naglašavajući kako je iznimno važno, da bi u Centru uopće riješili takav neki slučaj trebaju o tome imati saznanje. Osoba se sama može javiti za pomoć ili informaciju o tome u Centru dobivaju od bilo kojeg građanina ili službene osobe.

Ima i situacija u kojima neke osobe ne žele institucionalni i organizirani smještaj, već se snađu kod prijatelja ili rodbine, a povremeno tijekom godine pojave se pojedinci koji zbog raznih okolnosti ostanu na ulici.

- Načini rješavanja njihovih problema su različiti, ovise o individualnoj situaciji. Ako je riječ o osobi s problemom ovisnosti, uz suradnju s drugim dionicima u zajednici, organiziramo liječenje ili smještaj u centre za liječenje ovisnosti. Ako je riječ o starijoj osobi, priznamo joj, uz njezin pisani pristanak, smještaj u udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - dom. Žrtvama obiteljskog nasilja priznajemo smještaj u Sklonište za žrtve nasilja u Osijeku - navodi ravnateljica.

- Što se beskućnika tiče, osobe koja nema gdje stanovati, boravi na javnom mjestu ili drugom mjestu koje nije pogodno za stanovanje i nema sredstava kojima bi podmirila troškove stanovanja, na njezin zahtjev i uz pisani pristanak priznajemo pravo na smještaj u Dom svetog Vinka u Osijeku koji je jedini na ovom području koji prima beskućnike - kaže Oklopčić.

Centar za socijalnu skrb Valpovo nema stambenih jedinica za smještaj, niti je to uloga Centra, jer stambena problematika u nadležnosti je jedinica lokalne samouprave. Osnivanje skloništa ili centara za beskućnike u nadležnosti je jedinica lokalne uprave, udruga i vjerskih zajednica. S obzirom na to da na području Valpovštine nema stambene jedinice za beskućnike, rješenje mogu biti i projekti iz EU fondova kojim bi se ovakvi problemi rješavali. Lidija Aničić

ČISTE SUSJEDI, RODBINA, CRVENI KRIŽ

U ovakvim situacijama ne zaboravljaju se ni stari ni bolesni koji sami nisu u mogućnosti očistiti snijeg ispred kuća. Uz mnoštvo dobrih susjeda i rodbine koji priskaču jedni drugima u pomoć, u pomoći najpotrebitijima ovih su se dana iskazali i zaposlenici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Valpovo. Tako je troje zaposlenika i troje volontera odlučilo pomoći korisnicima Programa pomoći u kući s čišćenjem snijega.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana