Regija
HPD CIBALIJA

Vinkovčani uživaju u planinama od Papuka do Velebita
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
Društvo postoji od 2015. kada su ga osnovali pripadnici vinkovačke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja

VINKOVCI - Slavonija je, poznato je, ravna kao tepsija. Iako u vinkovačkom kraju nema većih brdašaca, pa je uzvisina na kojoj je, nekada uspješna, plantaža jabuka Borinci za ovdašnje ljude prava planina, zbog čega se šale da je već bundeva brdo.

Izleti vikendom

U Vinkovcima djeluje Hrvatsko planinarsko društvo Cibalia, okuplja mlade i stare ljubitelje planinarenja. Budući da se nemaju gdje verati u vinkovačkom kraju, gotovo svakog vikenda organiziraju izlete na planinska područja, od brda u okolici Požege, Papuka do Gorskog kotara i Velebita.

HPD Cibalia djeluje od 2015. kada su ga osnovali pripadnici vinkovačke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, pa je i sadašnji predsjednik i jedan od osnivača društva, Igor Nađ, aktivni pripadnik HGSS-a. On je jedan od 25 članova ove službe koji su članovi društva i, kako kaže Nađ, aktivni su u planirenju i spašavanju ljudskih života.

- Lani smo imali 77 članova, a sada nas već ima više od 80 i to je dobro jer ljudi vide kako je planinarenje korisno za zdravlje i ujedno uživaju u prirodi i upoznaju domovinu. Planinarenje je šetnja uzvisinama i brdovitim krajevima vlastitom snagom gdje sudjeluju sve dobi, svatko prema svojim mogućnostima i po tome se razlikuje od alpinizma koji zahtjeva puno veću obučenost i pripremljenost. Nedavno je krenula Opća planinarska škola i traje do 22. travnja na kojoj je 19 polaznika iz planinarskih društava iz Vinkovaca, Županje i Vukovara. Učimo ih osnovama planinarenja kroz 16 tema, poput planinarske organizacije, čuvanja prirode, o opasnostima u prirodi, uporabi tehničke pripreme, speleologiji, orijentaciji i drugom što im može koristiti u planinarenju – kaže iskusni planinar Igor Nađ. On je i voditelj ove škole. Dodaje kako će osim predavanja polaznici proći i neku vrstu specijalističke obuke i vježbe gdje će im instruktori pokazati kako ono što su naučili na predavanjima primijeniti u praksi, u prirodi.

Pridružite se

Završnica škole je u Planinarskom domu Tivanovo na Krndiji gdje će polaznici kroz 100 pitanja pokazati što su naučili i uvježbali. Iskusniji planinari, članovi vinkovačkog planinarskog društva, sudjeluju u ozbiljnjim planinarskim i alpinističkim ekspedicijama pa su tako dvojica Vinkovčana u kolovozu prošle godine sudjelovala u slavonskoj ekipi koja je išla na Prokletije, u Crnoj Gori, na visini od 1300 metara nadmorske visine što je za slavonske planinare ozbiljan alpinistički uspon.

- U ožujku planiramo nekoliko izleta pa 10. i 11. idemo na Kalnik, a 18. sudjelujemo na tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji 36. Papučki jaglaci koja se održava tradicionalno s prvim danima proljeća. Ona okuplja u Velikoj, na Papuku, na tisuću metara nadmorske visine, u Požeško-slavonskoj županiji, planinare iz cijele Slavonije, Lijepe Naše, ali i susjednih zemalja. Izlet je namijenjen i iskusnim planinarima i rekreativcima koji žele bolje upoznati sve ljepote kontinentalne Hrvatske i nije potrebna posebna kondicija. Na izlete odlazimo uvijek organizirano, nekada svojim automobilima ili kombijem, a skupine su od osam pa do 15 planinara, koliko već bude prijavljenih. Srijedom imamo sastanke kada se zanteresirani prijavljuju, tako da se možemo organizirati prema broju prijavljenih. Na izletima uvijek bude lijepo i veselo, posebice ako smo tamo dva dana i uključeno je noćenje u planinarskoj kući pa navečer bude roštilj i pjesma – kaže Igor Nađ. Poziva Vinkovčane da im se pridruže u otkrivanju planinarskih staza.

Miroslav FLEGO

Nedavno je krenula Opća planinarska škola i traje do 22. travnja na kojoj je 19 polaznika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana