Regija
MINUSI NE UTJEČU NA GROBLJANSKE AKTIVNOSTI

Sat Univerzalova rada na čišćenju groba - 90 kuna
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

ĐAKOVO - Unatoč velikoj hladnoći, najniža temperatura ovih dana izmjerena u Đakovu (noću) bila je –21 stupanj Celzijev, te debelom snježnom pokrivaču na koji se u noći između četvrtka i petka “složila” i opasna kiša, a što je mnogima poremetilo uobičajene aktivnosti poput gradske tržnice na kojoj već danima nema zelene i druge ponude, pokopi i druge aktivnosti na Gradskom groblju održavaju se uobičajeno. Doznajemo to od voditelja Univerzalove Radne jedinice Gradsko groblje Stjepana Eberhardta.

- Ništa od aktivnosti nismo reducirali zbog velikih minusa i snijega, samo je, a to ionako činimo svake zime, od prosinca zatvorena voda na groblju, da ne popucaju cijevi. Pokopi se održavaju prema uobičajenom, zimskom režimu, a to znači da je posljednji, zbog kraćeg dana, u 15 sati i po tom terminu se nadovezuje svaki sljedeći – u 14, 13 sati… - kaže Eberhardt te napominje da zbog velike hladnoće i oborina nije bilo ni zahtjeva obitelji, rodbine pokojnika, za reduciranje dužine, ceremonijala ukopa, nije bilo nikakvih posebnih zahtjeva s obzirom na otežane zimske snježne uvjete.

Jučer na đakovačkom groblju nije bilo pokopa; u četvrtak je bio jedan, i to u 14 sati, potom u utorak dva – u 14 i 15, u ponedjeljak u 13 i 14 sati.

– Sve staze – glavna aleja i drugi pravci na groblju, od njegova ulaza kod mrtvačnice pa sve do zadnjeg groba u novom dijelu groblja, stalno su prohodne i redovno se čiste od snijega - dodaje Eberhardt.

U Univerzalovu važećem cjeniku je i cijena usluge čišćenja groba, pa i od snijega, no, ističe voditelj Eberhardt, dosad nitko nije zatražio potonju uslugu od radnika na groblju.

- Cijena sata rada našeg djelatnika na čišćenju groba je 90 kuna. Tih sat vremena dovoljno je da se grob opere, očisti i dr. Tu našu uslugu najčešće koriste stranci, odnosno ljudi koji ne žive ovdje, kojima nije lako dolaziti i redovno održavati grob svog pokojnika, pa zatraže to od nas, no za čišćenje snijega s groba zahtjeve još nismo imali - kaže Eberhardt.

Gradsko groblje vrata ujutro otvara u 7, a službeno zatvara u 18, no upravitelj ih, zbog potreba građana za posjetom i obilaskom grobova svojih najmilijih, otvorenima ostavi i do 20 sati. Taj režim nije mijenjan ni ovih dana s velikim minusima i snijegom. Prošle godine na njemu je pokopano 216, preklani 225, a 2014., primjerice, 246 pokojnika. Suzana Župan

Hladnjača U MRTVAČNICI se ne gasi

Iako je vani velika hladnoća, hladnjača u mrtvačnici ipak se ne gasi jer u unutrašnjosti objekta nije minus, a donekle se i grije, pa je prostor s rashlađivanjem za pokojnikovo tijelo potreban i ovih dana. “Potrebne temperature za to su od –2 do +2, krajnji limit je +5 stupnjeva”, kaže voditelj RJ Gradsko groblje Stjepan Eberhardt.

Pokopi se održavaju po zimskom režimu - posljednji je, zbog kraćeg dana, u 15 sati

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU ZA HUMANO USMRĆENJE

Inspektor može za nehumanost kazniti na kolinju

2

MILIJUNSKA ULAGANJA NA PODRUČJU OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

Nagodinu jaslice, igralište, kružni tok, kanalizacija...

3

SUPRUŽNICI DUJIĆ IZ ŽUPANJE OGORČENI

Do kuće mogu samo preko pruge, HŽ brani prelazak