Ekonomija
POSJET DELEGACIJE GOSPODARSTVENIKA IZ SLOVAČKE

Učvršćena gospodarska suradnja Nitre i Osijeka
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Prije posjeta Osječkom proljetnom sajmu grupa gospodarstvenika iz slovačkog grada Nitre, predvođena predstavnicima Regionalne komore Nitre, sastala se sa svojim kolegama gospodarstvenicima i predstavnicima Županijske komore Osijek. Okupljene je pozdravio Zoran Kovačević, predsjednik Županije komore Osijek, koji se ovom prigodom prisjetio velikih gospodarskih delegacija iz Slovačke koje su imale želju za suradnjom s Osijekom. Kovačević je istaknuo kako su posljednje dvije godine u gospodarstvu Osječko-baranjske županije vidljivi pozitivni pomaci kroz porast prihoda, izvoda i investicija, ali se osvrnuo i na određene nedostatke. Dugogodišnja kriza u Hrvatskoj učinila je svoje i iznjedrila određene probleme na koje se nismo kvalitetno spremili, stoga se sada suočavamo s problemom migracije radne snage. U posljednjih deset godina izgubili smo 17.000 radno aktivnog stanovništva. Svjesni smo nedostatka kvalificirane radne snage, i to najviše u sektoru građevinarstva. Posljednje analize pokazale su kako je došlo do znatnih izvoznih pomaka jer četrdesetak tvrtki s osječkog područja posluje u Slovačkoj, i to najviše u području prehrane, šećera, konditora, dijelova i strojeva za automobilsku i građevinsku industriju. Postoji znatan interes osječkih tvrtki za uvozom sirovina iz Slovačke, prije svega željeza, čelika, sirovina za kemijsku industriju i živim životinjama – poručio je Kovačević. Okupljenima se potom obratio Viliam Ondrejka, predsjednik Regionalne komore Nitre, koji je poručio kako očekuje konkretnu suradnju na ovom sastanku. Ondrejka se osvrnuo na nedostatak radne snage u Nitri i ponudio pomoć i suradnju na ovome području svojim osječkim kolegama. Miroslav Masarik, direktor Regionalne komore Nitre, istaknuo je povezanost Osijeka i Nitra kao gradova prijatelja i ponudio mogućnost uspostavljanja bolje suradnje, naglašavajući kako je njihova Komora otvorena za sve gospodarstvenike iz Osijeka.

Zoran Kovačević spomenuo je kako postoji veliki interes osječkih gospodarskih tvrtki za suradnjom sa Slovačkom te da kao gospodarstvenici žele biti na sajmu u Nitri, koji smatra iznimno pogodnim za osječke tvrtke.

U posljednjem dijelu susreta predstavnici gospodarskih tvrtki iz Slovačke i Hrvatske predstavili su svoje poslovanje, a potom su se formirali u radne skupine kako bi razmijenili kontakte i dogovorili suradnju. F. Mamić

Veliki interes za poslovnom suradnjom sa Slovačkom

Zoran Kovačević spomenuo je kako postoji veliki interes osječkih gospodarskih tvrtki za suradnjom sa Slovačkom te da kao gospodarstvenici žele biti na sajmu u Nitri, koji smatra iznimno pogodnim za osječke tvrtke. U posljednjem dijelu susreta predstavnici gospodarskih tvrtki iz Slovačke i Hrvatske predstavili su svoje poslovanje, a potom su se formirali u radne skupine kako bi razmijenili kontakte i dogovorili suradnju.

Možda ste propustili...