Regija
SNIMKA STRVINA U BUDROVCIMA NA NOGE PODIGLA JAVNOST

Prase i magarac uginuli zbog bjesnoće?
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

ĐAKOVO - Snimka seoskog imanja pod snijegom na kojem leže strvine svinje i magarca, a nekoliko metara dalje druge životinje sjede na tlu, nakon što je objavljena na društvenim mrežama, na noge je podigla javnost. Snimku je objavio Vladimir Moskalj, stanovnik đakovačkog prigradskog naselja Budrovci, objasnivši kako se radi o životinjama u njegovu susjedstvu.

- Sve se to događa u mom susjedstvu, nakon što sam objavio snimku, došli su policija i veterinarski inspektor. Sukobio sam se verbalno s vlasnikom, koji mi je rekao da nemam što tražiti na njegovu posjedu. Koliko znam, do sada su uginula dva magarca, dva su ostala živa. Ima i nešto svinja. Jutros (jučer, nap. a.) vidim kroz prozor da su dobili sijeno i da su još živi - rekao nam je jučer Moskalj. Objašnjava i kako je vlasnik posjeda otišao u Irsku, a brigu o životinjama preuzeo je njegov sin.

- Mene i njihov posjed dijeli kanal, sve što se ondje događa vidim. Nakon verbalnog sukoba maknuo sam se i više ne idem blizu. Koliko znam, inspektor je odvezao jednu strvinu magarca, valjda će napraviti obdukciju i vidjeti što se dogodilo. Spominje se sad kako postoji mogućnost da su magarci uginuli od bjesnoće, a ne od gladi - kaže Moskalj.

Tvrdoglavi magarci

Jučer smo čuli i drugu stranu, a o cijelom slučaju očitovalo se Ministarstvo poljoprivrede. Vlasnik životinja i posjeda Ante Lelas iznosi svoje sumnje o uginuću magarca.

- Inspektori su bili sinoć do osam i danas gotovo cijeli dan - kazao nam je jučer Lelas, koji je upravo u trenutku našeg razgovora dobio nalaz inspekcije, koji, kaže, govori njemu u korist.

- U nalazu, između ostaloga, piše da je utvrđeno da se životinje normalno ponašaju, izražen je apetit, hrana i voda pristupne, stelja i sve ostalo. Činjenica je da je uginuo jedan magarac i jedno prase. Međutim, taj magarac je bio od svih slabiji i u posljednjih 20 dana potpuno se drukčije ponašao, a sve je bilo potaknuto time što su nam u posljednjih 20 dana susjedovi psi, ne ovog što je snimio video, nego drugoga, provaljivali u prostor. Svinje su znale bježati po njivama pa su me ljudi zvali. Kad bih skupio svinje i vratio ih u boks, magarci bi bili tu. Kad vratim film, istina je da je na njima bilo nekih promjena. Ali magarac je to, primitivna pasmina. Ja sam njih uvodio pod nadstrešnicu, ona ima dva krova, no oni bi preskočili i izišli. Kad sam podigao ogradu, onda su je kidali. Savjetovao sam se s uzgajivačima magaraca iz Dalmacije, rekli su mi da ih se ne može zadržati. On će izići i leći u najveći snijeg - pojašnjava Lelas.

Ugrizi pasa

Ni magarci ni svinje, kaže, Lelas, ne reagiraju na stelju.

- Iziđu i legnu na snijeg. Razlog zbog kojeg smo drugog magarca sinoć (četvrtak, nap.a.) eutanazirali jest taj što bi vjerojatno uginuo kao i prvi. Bila je izražena sumnja, s obzirom na to da su na njima bili ugrizi pasa, na bjesnoću. I prase i magarac jutros su odvezeni u Agroproteinku. Doktorica iz Vinkovaca ide tamo uzeti uzorke da ih se testira na bjesnoću - ističe Lelas.

Da uvjeti nisu bili sto posto idealni, nisu, priznaje, ali kaže da su bili na 90 posto dobroga. Uginulo prase, kaže, bilo je doslovce 13. prase. Njega je, objašnjava, leglo odbacilo.

Iz Ministarstva su jučer izvijestili da su sve životinje zatečene na gospodarstvu zbrinute, osigurana im je nastamba, hrana i voda. Životinje će, navode, ostati na toj lokaciji dok ne stignu rezultati laboratorijske pretrage, nakon čega će se zbrinuti u drugi adekvatan prostor. Maja Muškić

Nalaz Veterinarske inspekcije

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, navodi se u priopćenju, promptno je reagirala na temelju obavijesti o neprimjerenom držanju životinja i provela inspekcijski nadzor jučer (četvrtak) poslijepodne na gospodarstvu Capra u Budrovcima te ponovno i jutros (petak). Utvrđeno je da se na gospodarstvu nalaze dva magarca, muškog spola, od kojih je jedan bio u agoniji te je radi sprječavanja daljnje patnje nad njim obavljena eutanazija. Zatečeno je i 11 crnih slavonskih svinja. “Utvrđeno je da su (životinje) relativno dobrog gojnog stanja. U trenutku nadzora utvrđeno je da se na gospodarstvu nalazi i truplo jednog uginulog magarca muškog spola te jedno truplo uginule crne slavonske svinje u kategoriji nazimeta. Veterinarska inspekcija zatražila je od Veterinarskog zavoda Vinkovci uzimanje uzoraka od uginulih životinja kako bi se utvrdio uzrok uginuća odnosno isključila zarazna bolest. Dok ne stignu nalazi, životinje se ne smiju seliti s gospodarstva”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Možda ste propustili...

U SPOMEN-MUZEJU BISKUPA STROSSMAYERA

Bajke Đakova na izložbi

PROJEKT VRIJEDAN 3,3 MILIJUNA KUNA U OPĆINI NUŠTAR

Gradnja reciklažnog dvorišta pri kraju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana