Regija
MEĐUNARODNI I HRVATSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Spremni su i za poplave
Objavljeno 2. ožujka, 2018.
Nedavno je bila 80. obljetnica formiranja prve škole civilne zaštite u RH

VUKOVAR - U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u Vukovaru je održana središnja svečanost obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Humani profesionalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako naša zemlja ima dugu tradiciju civilne zaštite, s obzirom na to da se dvadesetih godina prošlog stoljeća počeo stvarati sustav, a nedavno je proslavljena i osamdeseta obljetnica formiranja prve škole civilne zaštite.

- Imamo jako veliko iskustvo, što se i vidi i ovih dana kada se sve službe koje se bave zaštitom i spašavanjem nose s polarnim hladnoćama, rekordnim nanosima snijega i niskim temperaturama. Nakon ekstremne suše prošloga ljeta, došlo je do ekstremnih hladnoća i u ovom trenutku službe su na terenu, a ovdje im odajemo počast za sve što čine. Radimo na stvaranju planova za možebitan val poplava koji bi mogao uslijediti nakon velikih nanosa snijega. Imamo profesionalnu službu, ljude te humani karakter svih organizacija koje se bave ovim poslom i na njih sam ponosan - rekao je ministar Božinović, pojašnjavajući kako se planovi najviše odnose na područja gdje ima najviše snijega, posebice u regiji Karlovca i Ogulina. Izrazio je nadu kako će sve pripremne mjere biti dostatne kako bi se umanjile potencijalne štete.

- Ne treba postojati strah, već povjerenje u sustav i sve njegove sastavnice. Ljudi koji pripadaju civilnoj zaštiti svakodnevno daju maksimum kako bi se umanjile štete i normalizirao život u onim dijelovima Hrvatske gdje je zbog vremenskih uvjeta otežan - zaključio je Božinović.

Povjerenje u sustav

Zdenko Lovrić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar, rekao je kako su proteklih godina istok zemlje obilježile katastrofalna poplava u županjskoj Posavini i veliki migrantski val, kada su morali angažirati sve svoje snage.

- Vjerujem da smo angažiranjem operativnh snaga opravdali osposobljenost timova civilne zaštite. Bez nacionalne pomoći bilo bi teško odreagirati, jer se radilo o velikim događajima. Nakon toga smo se kvalitetno uvezali, odradili nekoliko projekata i nabavili značajnu opremu za operativne snage u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Vjerujem kako smo spremni odgovoriti na sve izazove koji nas očekuju - naveo je Lovrić.

Potvrdio je kako su u stalnim kontaktima s Hrvatskim vodama, jer se očekuje proglašenje mjera obrane od poplave u nekim dijelovima Hrvatske, no na istoku zemlje ne očekuju veće probleme.

Dragana KORPOŠ
Dodijeljene nagrade za pothvate

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade za naročite pothvate u prošloj godini. Godišnju nagradu za naročiti pothvat u akciji spašavanja osobe stradale u prometnoj nesreći dobili su Mišo Petrlić i Martin Odak, policijski službenici iz Pule. Za naročiti pothvat u akciji spašavanja osobe od utapanja nagradu su dobili Luka Božičević i Gordan Badanjak, vatrogasci iz DVD-a Oštarije, dok je nagrada za naročiti pothvat u akciji spašavanja osobe iz gorućeg automobila pripala Dejanu Sadikoviću, djelatniku MORH-a.

Obilježavanje i u Požegi

Međunarodni Dan civilne zaštite obilježili su Požežani demonstracijom rada dežurnih službi na zaštiti i spašavanju. Tako su na štandovima u pješačkoj zoni svoje djelatnosti prikazali DUSZ, HGSS, Javna vatrogasna postrojba grada Požege, Ronilački klub Požega i Gradsko društvo Crvenog križa. Uz građane štandove su najviše obilazili učenici osnovnih škola koje su posebno zanimala vatrogasna odijela za ulazak u plamen i otvoreni požar.AGM Kru na

Dvadesetih godina prošlog stoljeća počeo stvarati postojeći sustav

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana